Güncelleme Tarihi:
Kızılay’ın en kalabalık noktalarında, yol göstericisi olan beyaz bastonuyla turlayan Hasanoğlu, hissedilebilir yüzeyli sarı şeritlerin kullanım şeklinin yanlış bilinmesinden ve sağlıklı vatandaşların duyarsızlığından kaynaklı karşılaştıkları sorunlara dikkat çekti. Ankara Hürriyet’in, adım adım takip ettiği Hasanoğlu, şunları söyledi: “En büyük problemimiz erişebilirlik. Sokakların elverişsiz olması ve engelsiz vatandaşların bize engel çıkartması sıkıntılarımızı daha da büyütüyor. Tabela, bilboard gibi sokak mobilyaları ile ağaçlandırmaların düzensiz yerleştirilmesine, son zamanlarda akıllı büfelerin de eklenmesi bizi zor durumda bıraktı. Bir de kavşak ve meydanlara yerleştirilen saksılar, tamamen görme engelliler için tehlike. Kaldırım ve hissedilebilir yüzeyli takip çizgileri bunlar tarafından işgal edildiği için yolumuzu kaybediyoruz. Görme engelli vatandaş kaldırımı işgal eden bu şeylere çarpıp yönünü değiştirse, bir başka şeye çarpıyor.
‘OTOBÜSLER BİZİ GÖRMÜYOR’
Ayrıca toplu taşıma araçları da bizim için büyük problem. Otobüsler, el işareti yapmayınca durakta durmuyor. Eğer durakta başka bir yolcu yoksa biz orada tamamen mağduriyet yaşıyoruz. Biz yokmuşuz gibi devam ediyorlar. Biz o aracın tabelasını görmüyor, nereye gittiğini bilmiyoruz. Her sese işaret etsek tüm araçlar duracak ama o da olmaz. Özellikle EGO şoförleri beyaz bastonlu görme engellilerin beklemesi durumda durağa yaklaşıp en azından nereye gideceğini sorması bile bizim sorunumuzu çözecektir. Bir de otobüs içindeki durakları söyleyen seslendirmeler sık sık arızalandığı için nerede ineceğimizi bilemiyoruz.”
ENGELLİLER İÇİN HAYAT ÇOK ZOR
Kentte, görme engellilerin yanı sıra diğer engelli vatandaşların karşılaştıkları sorunlara da değinen Hasanoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Başkent’te sadece görme engelliler için değil tekerlekli sandalyeye mahkum ortopedik engelli arkadaşlarımız için de hayat zor. Tekerlekli sandalye için yapılan engelli rampaları ve kaldırımlar zaten işgal edilmiş. Metro asansörleri çoğu zaman çalışmıyor ya da her noktada yok. Ayrıca ortopedik engelliler için metro istasyonlarına yerleştirilen raylı sistemler de hala çalışmıyor. Bunlar engelli arkadaşlarımızı keşmekeşe sürüklüyor.”