Güncelleme Tarihi:
Altınokta Körler Derneği Ankara Şube Başkanı Yusuf Dugan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB), yaya öncelikli bir kent inşa etmek için Atatürk Bulvarı’nda yapacağı ‘Cephe İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projesi’nde görme engellilerin erişilebilirliğinin de unutulmaması gerektiğini söyledi. Kentte görme engellilerin erişim sorunu yaşamaması gerektiğini vurgulayan Dugan, 7-14 Ocak ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’nda, görme engellilerin erişilebilirlikte yaşadığı mevcut sorunları ve öncelikli taleplerini şöyle sıraladı:
PLASTİK SARI ÇİZGİLER ÇOK YANLIŞ
*Öncelikle görme engellilerin kullandığı hissedilebilir yüzeyler (sarı çizgi) ‘erişilebilir’ olmalı. Bu sarı çizgilerin plastikten yapılması çok yanlış. Çünkü plastikten yapılan sarı çizgiler, kar veya yağmur yağdığında kayganlaşıyor. Ayrıca plastik malzeme, zaman içerisinde soğuk ve sıcak nedeniyle aşınıyor. Günümüzde bu sarı çizgiler bazı noktalarda kaldırım taşından yapılmaya başlandı. Dolayısıyla görme engellilerin kullandığı sarı çizgilerin kentin her yerinde oluşturulması, bu çizgilerin kaldırım taşından yapılması ve belli aralıklarla bakımdan geçirilmesi lazım.
*Hissedilebilir yüzey (sarı çizgi) oluştururken kaldırım üzerinde bulunan direkleri, ağaçları doğru hesaplamak gerekiyor. Görme engelliler sarı çizgileri takip ederken ağaç, direk, tabela gibi herhangi bir engelle karşılaşmamalı.
KALDIRIM MANTARLARI EN BÜYÜK ENGEL
*Sıhhıye, Kızılay, Kolej gibi kentin birçok noktasında, araçların kaldırıma çıkmaması için kaldırım kenarlarına konulan mantarlar, yolda yürümeyi zorlaştırıyor. Bazen bu mantarlar kaldırımların ortasında da bulunuyor. Dolayısıyla kaldırımlarda bu mantarların gereksiz bir şekilde kullanılmaması lazım. Yaya öncelikli bir kent oluştururken hem görüntü hem de işlevsel olarak tüm fazlalıkların temizlenmesi gerekiyor. Kaldırımlar temiz ve sade olmalı.
DURAKLARDA SESLENDİRME UYGULAMASI OLMALI
Otobüs duraklarında görme engelliler için durak numaraları ve isimleri ‘Braille alfabesi’ ile yazılmış durumda. Ancak görme engelli bir vatandaş bineceği otobüsün durağa gelip gelmediğini, durakta bulunan birine sorarak öğrenebiliyor. Bunun için başta otobüs duraklarının yoğun olduğu Sıhhiye ve Kızılay olmak üzere kentteki tüm otobüs duraklarında görme engelliler için ‘seslendirme’ uygulamasının olması lazım. Görme engelli vatandaş, otobüs durağına geldiğinde, bineceği otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını, durağa hangi otobüsün geldiğini duyabilmeli.