Goralı da tarih oldu

Güncelleme Tarihi:

Goralı da tarih oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2011 00:00

Başkent’in tarihine tanıklık eden pek çok mekandan sonra, Sakarya Caddesi’nde 1945 yılından bu yana hizmet veren ve büyük beğeni toplayan Goralı Büfe de kapılarını kapattı.

BAŞKENT’in, tarihe tanıklık eden ancak kapanan hafıza mekanlarına Goralı Sandviç de eklendi. Sakarya Caddesi’nde 1945 yılında Başkentlilerle fastfood kültürünü buluşturan Goralı Sandviç, geçtiğimiz günlerde kapılarını kapattı.
Geçtiğimiz ay Ulus’a veda eden Akman Boza Salonu, Modern Çarşı, Gar Meydanı ve kimliğini yitiren Gençlik Parkı’nın ardından, yıllardır Sakarya Caddesi’nde hizmet veren Goralı Büfe de tarih oldu.

Filmde kullanıldı

Bugün Ankara ve İstanbul’da ünlü birçok pastane ve kafenin sattığı goralı sandviçleri, ilk olarak Sakarya semtinde faaliyete geçmiş, daha sonra ise İstanbul’da da yapılmaya başlanmıştı.

Kadınbudu köfte, salam, sosis, dil, döner, mayonez, Rus salatası, ketçap ve turşudan oluşan özel sandviçiyle marka olan Goralı, Cem Yılmaz’ın G.O.R.A filmine de adını vermişti. Bir kısım Başkentli, onun ismini G.O.R.A filmiyle tanıdı. Cem Yılmaz’ın filmin sonunda söylediği “İki Goralı sandviç” sözü, unutulmaya yüz tuttuğu dönemde Goralı’yı Başkentlilerin ilgisiyle karşı karşıya bıraktı.

Günde üç bin sandviç

Yugoslav göçmeni Şefik Goralı’nın 66 yıl önce açtığı büfe, popüler olduğu dönemde günde 3 bin sandviç satıyordu. Müdavimleri arasında sanatçılar, politikacılar ve bürokratlar vardı.

Babasından sonra büfeyi devralan Şemmuz Goralı 1989 yılında markayı tescil ettirmiş ancak benzer adlarla Türkiye’nin hemen her yerinde açılan mekanlarla baş edememişti. Bir dönem, Goralı sandviçleri üzerine hararetli bir patent savaşı yaşansa da, bu sandviçler, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere ünlü birçok pastane ve kafeteryada satılmaya devam ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!