Gönüllü tarım danışmanları sözleşmeli danışman oluyor

Güncelleme Tarihi:

Gönüllü tarım danışmanları sözleşmeli danışman oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2007 00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının uygulamaya koyduğu Tarımsal Yayımı Geliştirme (TAR-GEL) Projesi kapsamında, 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekimi, sözleşmeli olarak köylerde hizmet verecek.

Projenin tanıtımı amacıyla, 1 Şubat Perşembe günü Ankara’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile toplantı düzenlenecek. Toplantıya, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bakanlık üst düzey bürokratları, 81 ilin tarım il müdürleri, proje kapsamında istihdam edilecek 2 bin 500 sözleşmeli personel de katılacak.

2 BİN 500 MÜHENDİS Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, bakanlık, "Köye, köylüye hizmet yerinde olmalıdır" ilkesinden hareketle, kırsal kalkınmaya sağlayan en önemli bileşenlerden tarımsal yayım hizmetlerinin daha aktif ve verimli bir şekilde köy ve beldelerde yürütülmesini sağlamak amacıyla, TAR-GEL Projesini uygulamaya koydu. Türkiye genelinde, bilginin çiftçiye zaman ve mekan sınırı olmadan doğrudan ulaşabilmesini sağlamayı amaçlayan proje kapsamında; 2 bin 500 ziraat mühendisi, veteriner hekim ve su ürünleri mühendisi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli pozisyonda istihdam edilecek. Performans ve ücret arasında ilişki kurulması esasına dayalı olarak geliştirilen "Performansa Dayalı Ücretlendirme Sistemi", Türkiye’de ilk kez bu projede hayata geçirilecek.

ÖNCEKİ PROJE İŞLEMEDİ Tarımsal yayım hizmetlerinin çiftçinin ayağına götürülmesi ve özelleştirilmesine başlangıç sağlaması amacıyla, 2 yıl önce, bakanlık tarafından "Gönüllü Tarım Danışmanları, 1000 Köye 1000 Tarımcı Projesi" uygulanmıştı. Proje kapsamında, il özel idareleri ile yapılan sözleşmeler ile çalıştırılan gönüllü tarım danışmanları, köylerde oturuyordu. Bu danışmanların ücretlerinin ise gönüllü kuruluşlar, ticaret borsaları-odaları gibi tarımla ilgili kuruluşlar tarafından karşılanması öngörülüyordu. Ancak, gönüllü kuruluşların bu ücretleri karşılamalarında önemli aksamalar yaşandı. Ortalama 900-950 civarında tarım danışmanının çalıştırıldığı projenin süresi geçen yıl sona erdi. Bunun üzerine bakanlık, söz konusu gönüllü tarım danışmanı ile birlikte yeni alınan bin 600 ziraat mühendisi, veteriner hekim ve su ürünleri mühendisinin de dahil olduğu, "TAR-GEL Projesi’ni uygulamaya koydu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!