Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 00:00
Ankara Hürriyet’in yerel gazetecilikte yarattığı devrim meyvelerini vermeye başladı. ankara.sendeyolla.com’un gönüllü muhabirlerinden MS akerim’in "Ankara’da defnedilen Sakarya şehitlerinin mezarları nerede?" sorusu Ankara Valisi Kemal Önal’ı harekete geçirdi.
ANKARA Hürriyet’in yerel gazetecilikte yarattığı devrim meyvelerini vermeye başladı. "Her kentli bir muhabiridir" sloganıyla 5 bin gönüllü kent muhabirine ulaşan ankara.sendeyolla.com’un gönüllü muhabirlerinden MS akerim’in (Abdülkerim Erdoğan) "Ankara’da defnedilen Sakarya şehitlerinin mezarları nerede?" sorusu Ankara Valisi Kemal Önal’ı harekete geçirdi.
Ankara Hürriyet’e konuyu gündeme getirdiği için teşekkür eden Vali Önal, "Konuyu gündeme getirdiğiniz iyi oldu. Genelkurmay Başkanlığı ve üniversitelerle görüşüp konunun araştırılmasını sağlayacağım. Eğer bulgular bizi yanıltmazsa tarihe bir borcumuzu daha ödemiş oluruz" dedi.
Araştırmaların ardından ortaya çıkacak bulgulara göre üstüne düşenleri yapmaya hazır olduklarını belirten Vali Önal şöyle konuştu:
"Ankara Kurtuluş Savaşı sırasında milli mücadelenin fiilen merkeziydi. Sağlık imkanlarıyla Kütahya ve Eskişehir’le birlikte cepheye en yakın yerlerden biriydi. İyileşenler cepheye tekrar dönüyor, iyileşemeyenler de memleketlerine gazi olarak gönderiliyor, şehit olanlar da defnediliyordu. Gönüllü Muhabirinizin gündeme getirdiği konu araştırılması gereken önemli bir konu.
GENELKURMAYLA GÖRÜŞECEĞİM
Namazgahtepe’nin Kurtuluş Savaşı öncesi bir toplantı ve bir toplanma yer olduğu biliyoruz. Halkla paylaşılacak bir konuyu halka buradan duyurulduğunu biliyoruz. Tıpkı bugünkü Tandoğan Meydanı gibi. Ama mezarların orada olup
olmadığı konusunda benim de net bir bilgim yok.
Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı Harp Dairesi’yle görüşeceğim. Onların arşivlerinden de yararlanıp bir sonuca varmaya çalışacağız. Bu konuda üniversitelerimize de görev düşüyor. Onlarla da görüşüp bir araştırma yapmalarını isteyeceğiz. Güzel bir çalışma olacak. Ortaya çıkan bulgulara göre biz üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazırız. Konuyu gündeme getirdiğiniz çok iyi oldu. Eğer bulgular bizi yanıltmazsa tarihe de bir borcumuzu ödemiş oluruz."
GÖNÜLLÜ MUHABİR TEŞEKKÜRÜVali Önal Ankara Hürriyet’in başlattığı ’Gönüllü Kent Muhabirliği’ni ’Çok başarılı bir proje’ olarak nitelendirerek şunları söyledi:
"Her kentlinin kendini bir muhabir olarak görmesi kentli bilincinin oluşması açısından çok önemli. Bizim de görevimiz boyunca oluşturmaya çalıştığımız bu bilince katkıda bulunmanız çok güzel. Ankara’da yaşayanların ’Burası benim’ demesini sağladıktan sonra kentte yaşam çok daha kaliteli ve kolay olacak. Gönüllü Muhabirlik uygulamasının sürmesini diliyorum. Böylelikle oluşacak vefa duygusunun önemi büyük. Vefa sadece kişilere değil yaşadığı kente karşı da duyulur. Doğduğun yer değil doyduğun yer memleketindir. Burada yaşıyorsak burayı çok sevmemiz lazım. Kaldırımından ağacına, suyundan havasına, elektriğinden otobüsüne kadar her şeyini sevmeliyiz."
Sehitlik yeri tartışmasını gönüllü muhabir başlatmıştıBAŞKENT’te gündem yaratan ve Vali Kemal Önal’ın da yakından ilgilendiği "Ankara’da defnedilen Sakarya şehitlerinin mezarları nerede?" sorusu ankara.sendeyolla.com’un gönüllü muhabirlerinden MS akerim’den (Abdülkerim Erdoğan) gelmişti. MS akerim, sorusunun ardından şu bilgilere yer vermişti: "Sakarya Meydan Muharebesinde yaralanan gaziler trenlerle Ankara’ya nakledilir. Günümüzde Numune Hastanesinin bulunduğu yerdeki hastanede tedavi edilir. Şehit olanlar ise yakınındaki Namazgahtepe’ye defnedilir. Burası Etnoğrafya Müzesi, Türk Ocağı binası ve Ankara Lisesi’nin olduğu yerdir. Binlerce Sakarya Şehidinin mezarı nereye nakledildi? Yetkililerden cevap bekliyoruz."
Şehit mezarlarını ziyaret edinVALİ Önal yurtdışı ziyaretlerinde gittiği ülkelerdeki Türk şehitliklerine gittiğini belirterek Başkentlilere şu çağrıda bulundu:
"Ne zaman Balkanlar’a ya da diğer Türk şehitliklerin olduğu şehirlere ve ülkelere gitsem programda olmasa bile şehitliklere gidiyorum. Önceki yıllarda bazı şehitlikler bakımsızdı ve gittiğimiz zaman üzülüyorduk. Ama son yıllarda Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Silahlı Kuvvetler’in desteğiyle çok iyi durumda. Oralara gidince göğsüm kabarıyor. O ülkelere giden vatandaşlarımız mutlaka şehitliklere gitsinler. Çünkü oralar bizim Ata topraklarımız. Bir toplumun geçmişiyle bağ kurmasından daha güzel bir şey olamaz. Gelecekten medet umanlar mutlaka geçmişleriyle bağ kurmak zorundadırlar. Geçmişe bakmak hataları da görmek anlamında. O hatalardan ders almalı ve geleceğe aktarmalıyız."
Namazgahtepe tarihçesiANKARA’da Opera Semti ile Hacettepe arasında Namazgah adı verilen tepe, Kızılay’ı Ulus’a bağlayan
Atatürk Bulvarı Samanpazarı’na çıkan caddenin sağında yer alıyor. Namazgah Tepesi, aynı zamanda Etnoğrafya Müzesi ile Türkocağı ’Halkevi binalarının bulunduğu tepe. Bazı kaynaklara göre bu tepenin kayalık ve maşatlık olarak adlandırılması, Selçuklulardan önce de buranın mezarlık olarak kullanıldığının işareti.
Siz de Türkiye’nin en büyük haber ailesinde yer almak istiyorsanız ankara.sendeyolla.com adresindeki sitemizden Gönüllü Kent Habercilerimiz arasına katılabilirsiniz.