Gökdelende son direniş

Güncelleme Tarihi:

Gökdelende son direniş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2009 00:00

Türkiye’nin, ilk gökdeleni olma ünvanını taşıyan ve otel yapılması tartışmalarıyla yeniden gündeme gelen Emek İşhanı’nda bir direniş yaşanıyor. 2006 yılındaki özelleştirmeden sonra yaşanan tadilat ve tahliye çalışmalarının hukuka uygun olmadığını savunan kiracı Ali Atayata, yargı süreci devam ederken binada otel inşaatının sürdüğünü iddia etti.

EMEKLİ Sandığı’na aitken, 2006 yılında özelleştirilerek yaklaşık 55.5 milyon dolar bedelle Talip Kahraman A.Ş’ye satılan binada, tadilat işlemleri ve tahliye davaları nedeniyle yaşanan tartışmalar bitmek bilmiyor.

Binada yapılan tadilatların ve kiracılara açılan tahliye davalarının hiçbirinin kanunlara uygun olmadığını savunan kiracı Ali Atayata, hukuk mücadelesinin süreceğini ifade etti. Talip Kahraman’ın, 2006 yılından itibaren binanın boşaltılması için kiracıları yıldırarak çıkarmak için uğraştığını iddia eden Atayata, ’son direniş’ olarak ifade ettiği süreci şöyle anlattı:

Yargıtay, kararı bozdu

"Emek İşhanı, Mart 2006’da özelleştirildikten sonra, binanın yeni sahibi Talip Kahraman, yangın algılama ve söndürme projesi kapsamında 209 kiracıya yönelik tahliye davası açtı. Mahkemenin esastan tahliye kararı vermesi üzerine Yargıtay’a başvuruldu. Yargıtay da ’Açılan davalarda tahliye kararı verilebilmesi için yapılacak tadilatın imar amaçlı olması, tadilat esnasında kiralananda ikamet etmenin mümkün olmaması ve projenin imarca onaylanmış olması zorunludur. Talip Kahraman A.Ş öngörülen nitelikte tadilat projesi sunamamıştır. Tadilat projesi olarak adlandırılan proje yangın algılama söndürme projesidir’ ifadesiyle yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.

İnşaat devam etti

"Bunun ardından Talip Kahraman geçici tadilat davası açtı. Fakat, dava sürerken otel inşaatı da devam etti. Ben de Çankaya belediyesi hakkında olanlara göz yumması nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulundum. Daha sonra inşaat ruhsatsız olduğu için belediye tarafından mühürlendi. Fakat Talip Kahraman mührü kırarak otel inşaatına devam etti. Bu sırada binanın altında bulunan Ziraat Bankası’nın çevresi paravanlarla kapatıldı. Bankanın başvurusu üzerine Büyükşehir Belediyesi paravanaları söktü.

Geçici tahliye 2011’de

Ben bu yılın Nisan ayına kadar kiramı muntazam olarak ödemeye devam ettim. Fakat ofisimi kullanamadığım gibi binaya da giremedim. Muhtarlıktan binanın sağlık koşullarına uymadığı gerekçesiyle nakil ilmuhaberi aldım. Eylül 2008’de kiraları ödemediğim gerekçesiyle icra takibi başlatıldığını öğrendim. İcra takibinin hukuka uygun olmadığı için avukatı baroya şikayet ettim. Son olarak alınan geçici tahliye kararı uyarınca Haziran 2011’de kiracıların geri dönmesi gerekiyor. Fakat inşaatı süren otel o zamana kadar tamamlanırsa ortaya nasıl bir tablo çıkacak göreceğiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!