Gökdelen görkemli günlerini arıyor

Güncelleme Tarihi:

Gökdelen görkemli günlerini arıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2008 00:00

Türkiye’nin "ilk gökdeleni" olan Başkent’in sembol binalarından Emek İşhanı’nda, özelleştirmeden sonra bir türlü bitmeyen tadilat çalışmaları ve mal sahibinin açtığı tahliye davaları nedeniyle sadece 10 kiracı kaldı.

İş yerinden çıkmayı kabul etmeyen, aralarında Carrefour, PTT ve Ziraat Bankası’nın da bulunduğu 10 kiracı, "tahliye davasının mal sahibi aleyhine sonuçlanması" üzerine kalma konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Emekli Sandığı’na ait iken 2006 yılında özelleştirilerek yaklaşık 55.5 milyon dolar bedelle Talip Kahraman A.Ş’ye satılan binada, yeni sahibinin girişimleriyle tamirat çalışmaları başladı.

Mal sahibinin, buradaki çalışmalar ve yangın yönetmeliği gerekçesiyle binanın boşaltılması için tahliye davası açtığını belirten kiracılar, "Bu süreç içinde binanın çevresi ve girişlerine, tadilat kapsamında vatandaşların giriş-çıkışlarını zorlaştıran iskeleler kurulduğunu" ifade ettiler. Bu nedenle işleri aksayan, aralarında MELBO Restoran’ın da bulunduğu bazı esnafın çareyi taşınmakta bulunduğunu anlatan kiracılar, dava açılan yaklaşık 200 kiracıdan yalnızca 10’unun yerlerini terk etmediğini ifade ettiler.

KİRACILARDAN TAZMİNAT DAVASI

Binadaki uygulamalar nedeniyle sıkıntı yaşayan kiracılar, binayı tahliye etmeleri için çalışmaların bilinçli olarak uzatıldığını ve bitirilmediğini ileri sürdüler.

Mal sahibinin doğrudan "çıkın" uyarısında bulunmadığını, ancak getirdiği kısıtlamalarla iş yapmalarını zorlaştırdığını öne süren kiracılar, aylarca aidat vermelerine karşın hizmet alamadıklarını savundular.

"Mal sahibinin kendilerine açtığı tahliye davasının reddedildiğini, bu aşamadan sonra yalnızca geçici tahliye davası açabileceğini" öne süren kiracılar, kendi istekleri dışında buradan çıkarılamayacaklarını ve kalma konusunda ısrarlı olduklarını kaydettiler.

Kiracılardan Ali Atayata, üç asansörden birinin çalıştırıldığını, bu asansöre önündeki iskele nedeniyle tekerlekli sandalye kullananların binemediğini kaydetti.

Tadilat izninin 2007 Ocak ayında alındığını ve bu yıl Ağustos ayında sonlanacağını belirten Atayata, bu süre içinde neredeyse hiç çalışma yapılmamasının anlamlı olduğunu söyledi.

Atayata, "binadaki yasa dışı uygulamaların sonlandırılması" için İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurduklarını kaydetti.

Talip Kahraman A.Ş yöneticileri ise "iddiaların doğru olmadığını, kasıt taşıdığını" öne sürerek, bu nedenle "cevap vermeye değer bulmadıklarını" ifade ederek, konuyla ilgili açıklama yapmayacaklarını bildirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!