Güncelleme Tarihi:
Bütünşehir Yasası ile İl Özel İdareleri’nin kapanarak dış ilçelerin Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesinin ardından yaptıkları yatırımların bütçeyi zorladığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek gelir getirecek yeni bir Belediye Kanunu’nun çıkarılması gerektiğini söyledi. 2016 yılında Büyükşehir’in yapacağı projeler hakkında bilgi veren Gökçek şu açıklamalarda bulundu:
SIKINTILARIMIZI ATLATACAĞIZ
“Bize yeni katılan 9 ilçemize büyük yatırımlar yaptık. Bunlar bütçemizi zorluyor. Beklentimiz yeni belediye kanunun çıkması ve yeni imkanların gelmesi. Özel İdare’nin bütün borçları bize devredildi, biz ödüyoruz. Buna karşılık gelirleri Büyükşehir’e verilmedi. Alanımız genişledi, bu bölgeler hizmete aç, para yetmemeye başladı. Kaynaklarımızın çoğalması lazım. AK Parti Genel Merkezi ve Bakanlar Kurulu’nda çalışmalar başladı. Yeni çıkacak Belediye Kanunu hazırlanrken sıkıntılarımızı atlatacağız. Gelir getirecek projeler var. Bunlar olursa yatırımlarımızı daha rahat yapacağız.
DÖNÜŞ DOLAŞIP BÜYÜKŞEHİR’E KALACAK
Ankara Fuar ve Kongre Merkezi’ni bitirmek istiyoruz. ATO, ASO, TOBB, Ticaret Borsası ve Esnaf Odaları Birliği ile birlikte yapıyoruz. Temelini atacağız ama bitmesi için ortaklardan para gelmesi lazım. Onlar da ‘Bu işi nasıl yapacağız’ diyor. Galiba iş dönüp dolaşıp Büyükşehir’e kalacak. Bu yıl içinde bu projeyi de başlatmış olacağız.
ANKAPARK’A 800 MİLYON TL HARCADIK
Dünyanın en büyük tema parkı 1 milyon 200 bin metrekare alanda kuruluyor. 86 bin metrake kapalı alan var, 365 gün çalışacak ve Ankara turizmine büyük katkısı olacak. Yüzde 70’i tamamlandı, 800 milyon lira harcadık. Hızlı bir şekilde ilerliyor. 3 milyon ziyaretçiyle başlayıp, 10 milyon ziyaretçi hedefine ulaşmak istiyoruz. 19 Mayıs Stadyumu’nun yıkılarak yerine yenisinin yapılması konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Mimarlar Odası, Eskişehir Yolu üzerinde yapılması planlanan stadyum ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Burası ertelendi, büyük ihtimal 19 Mayıs Stadyumu’na dönülerek yapılacak. Ankara’da en büyük sıkıntılarımızdan biri stad yoksunluğu. Eryaman’a stad için ihale yaptık. Kat karşılığı müteahhite verdik. 1,5 yıl içinde 15 bin kişilik kutu bir stad yapılacak.
DİKMEN VE ETLİK’E TELEFERİK HATLARI
Yap-işlet-devret formülüyle iki teleferik yaptıracağız. Birincisi Dikmen-Kızılay teleferiği. Dikmen Vadisi’nden ve Dikmen’in içinden geçecek. Aşağı Eğlence’ye inşa edilen dev hastaneden Sıhhiye’ye teleferik hattı yapacağız. Ciddi bir taşıma söz konusu olacak. Şentepe teleferiği günde 25 bin yolcu taşıyor. Günde bin 500 liralık elektrik harcıyor. Teleferik temiz ve ucuz bir ulaşım aracı. Bütün dünyada tercih ediliyor.
AŞTİ MAMAK’A TAŞINACAK
Yeni otobüs terminalini Mamak’ta 100 bin metrekarelik alanda özel sektöre ihale edeceğiz. Samsun Yolu, Konya Yolu, Eskişehir Yolu, İstanbul Yolu girişlerinde indir-bindir cep terminalleri yapacağız. Toptancı Hali taşınacak, Ankara Adliyesi buraya gelecek. Adliye’nin yeri Ankara’nın ulaşım adresi olacak. Gölbaşı’ndaki otogarın yanına ‘ikinci el satış yeri’ diye ayırdığımız bölümü Toptancı Hali’ne çevirdik. Dikmen Vadisi 4. ve 5. etap yılan hikayesine dönmüştü. İhale yaptık, arazilerin çoğunu sattık, 3 parsel kaldı önümüzdeki günlerde onları da satacağız. Dikmen Vadisi’ndeki projeyi özel sektör gerçekleştirecek. Havaalanı metrosu önümüzdeki üç ylın hedefleri arasında. Bu yıl içinde ihalesini bitirip, ikinci yıl itibariyle inşaat başlayacak.
ULUS’A DEV ANKARA MEYDANI
Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi devam ediyor. Atatürk Heykeli’nin olduğu yeri meydan olarak bırakacağız, diğer binaları yıkmak suretiyle kent meydanını ortaya çıkaracağız. Meydanın çevresinde Ankara konaklarından oluşan yapılar yer alacak. Bu projeden bir rant beklemiyoruz. ‘Ankara’nın meydanı yok’ deniliyor, kente meydan kazandırmak istiyoruz. O bölgedeki esnafı mevcut terminale (AŞTİ) taşıyacağız.