Gökbilim Merkezi Mamak’ın algısını değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Gökbilim Merkezi Mamak’ın algısını değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2018 01:00

Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi’nin Mamak’ın eski algısını değiştirdiğini belirten Belediye Başkanı Mesut Akgül, “İnsanlar Mamak’tan hep dışarı gidiyordu. Bunu tersine döndürmek için bir sebep lazımdı. Diğer ilçelerde olmayan bir proje yapmak için yola çıktık. Şu ana kadar ziyaretçi sayısı 35 bini geçti” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara, 2019’da yapılacak yerel seçimlerin nabzını ‘Seçime 1 Kala’ yazı dizisiyle tutuyor. Seçime 1 Kala’nın yedinci konuğu Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül oldu. Başkan Akgül, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve haber ekibinin sorularını yanıtladı.

Gökbilim Merkezi Mamak’ın algısını değiştirdi

*Bugüne kadar ‘Bu ilçeye kazandırdığım en büyük eserim veya çalışmam şudur’ dediğiniz hangisi?

Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi ve Planetaryum benim için en anlamlı ve en büyük proje. Mamak’ın tanıtımı açısından farklı bir algı oluşturdu. Gecekonduların bulunduğu, sosyal imkanların kısıtlı olduğu dönemde, ‘Mamak’a gök bilim merkezi yapılacak’ deseydik ‘hadi oradan’ derlerdi. İnsanlar Mamak’tan hep dışarı gidiyordu. Bunu tersine döndürmek için bir sebep lazımdı. Diğer ilçelerde olmayan bir proje yapmak için yola çıktık. 4-5 senedir düşündüğümüz, tasarladığımız bir çalışmaydı. Hayata geçirdik. Mayıs ayında tam bir sene olacak. Şu ana kadar ziyaretçi sayısı 35 bini geçti. Ankara’nın her tarafından ayrıca 12 farklı ilden gelenler var. Randevu alıp öyle geliyorlar. Burada ciddi bir kentsel dönüşüm de yaşanıyor. Bu dönüşümle birlikte sosyal tesisleri kazandırdık. 5 bin kişilik spor salonu, yarı olimpik yüzme havuzu, şehir stadı en büyük eserlerimizden. Kentsel dönüşüm projeleri başlı başına büyük çalışmalar.

Haberin Devamı

Gökbilim Merkezi Mamak’ın algısını değiştirdi

 

*Yapmak isteyip de yapamadığınız bir projeniz oldu mu?

En büyük hayalim Ankaray’ın bittiği yer olan Dikimevi’nden Tıp Fakültesi Caddesi, NATO Yolu güzergahında Nata Vega’ya kadar bir metro hattı yapılması. Girişimlerde de bulunduk. 300-350 bin kişiyi etkileyecek bir proje. Mustafa bey de (Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna) bu konuyu sahiplendi, başbakanımıza da gittik. Olumlu bir hava var, netleştiğinde açıklanır. Bu sene en azından proje çalışması başlatılırsa yatırıma alınırsa çok iyi olacak.

Haberin Devamı

Gökbilim Merkezi Mamak’ın algısını değiştirdi

KIBRIS KANYONU’NU TURİZME KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

*Seçime kadar tamamlayacağım dediğiniz projeleriniz hangisi?

2014’te taahhüt ettiğimiz projelerin bir çoğu bitti, bir çoğu da bitmek üzere. Üreğil Kent Ormanı temmuz-ağustos gibi faaliyete geçecek. Aile merkezlerimiz, mahalle camilerimiz tamamlandı. Köy konağının inşaatı başladı. Kültür merkezlerinden bitenler var, inşaatı devam edenler var. Bir kaç projeyi bizden kaynaklanmayan sebeplerden yapamadık. Kıbrıs Kanyonu’nu turizme kazandırmak istiyoruz. Orası SİT alanı olduğu için uzadı. Halen gündemimizde. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan geçmesi gerekiyor. Bu da ciddi bir süreç. Binicilikle ilgili Mavigöl’ün kenarına yapacağımız bir projemiz vardı. Oranın da planları mahkeme kararıyla iki üç kez iptal edildiği için yer oluşturma çalışmamız var. Onun için başlayamadık.

Haberin Devamı

*Keşke yapmasaydım dediğiniz bir çalışma ya da projeniz var mı?

Yok. Bölgenin genel ihtiyacını, vatandaşın talebini de biliyoruz. Bir şey yapmadan önce soruyoruz.

Gökbilim Merkezi Mamak’ın algısını değiştirdi

*İlçenizde sorun olarak gördüğünüz ilk üç başlık nedir?

Birinci sırada toplu taşıma, ulaşım geliyor. Sadece Mamak’ın değil Ankara’nın genel sorunu. Yetmiyor. Mamak’ın nüfusu şu anda 637 bin oldu. Ciddi bir nüfus var. Artış hızında ilçeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kentsel dönüşüm projeleri bittikten sonra daha da artacak. İkinci sırada bu sadece bizimle ilgili değil altyapı var. Bir kısmı internet ağının olmamasını, bir kısmı yeni açılan yerlerde doğalgaz ve elektrik gibi diğer hizmetleri istiyor. Bir de sokak hayvanları var. Onunla ilgili ciddi bir çalışma yapılıyormuş. Bizde Kızılca tarafında, Ankara’da da beş altı nokta tespit edilmiş. Ormanlık alanlarda etrafı çevrili büyük barınaklar şeklinde tasarlanıyor. Hem açık hem kapalı alanlarıyla şehir içinde bu sıkıntıyı gidermek adına ciddi bir adım atıldı.

*Bulunduğunuz ilçede başkan olmasaydınız nerede başkanlık yapmak isterdiniz?

Haberin Devamı

Başka bir yerde olmak istemezdim. Benim doğduğum yaşadığım büyüdüğüm yer burası. Herkese doğduğu büyüdüğü yerde başkanlık yapmak nasip olmaz. Belediyecilik anlamında Avrupa, Amerika, Kanada gibi yerlerde birçok örneği var. Bunu sadece belediyecilik anlamında düşünmüyorum vatandaş kültürü de önemli. Avrupa’nın birçok ülkesinde vatandaş sorumluluğuyla belediye çalışmaları eşleştirilmiş. Örneğin evden çıktıktan sonra evin önüyle kaldırım arasındaki yeşil alanın sorumluluğu vatandaşa ait. Yeşil tutmak zorunda. Bizde ‘Her şeyi devlet veya belediye yapsın’ mantığı hakim. Biz gücümüz yettiği kadar yapıyoruz, yapacağız. Ama burada vatandaşın da destek olması lazım. En azından kendi yapabileceği şeyleri yerine getirebilir.

Haberin Devamı

Gökbilim Merkezi Mamak’ın algısını değiştirdi

VATANDAŞI ARIYORUM BEN OLDUĞUMA İNANMIYOR

*Başkanlığın avantajları ve dezavantajları sizce neler?

Doğduğum büyüdüğüm şehre hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Geri dönüşleri oluyor. İnsanlar ‘Allah razı olsun, bunları biz nerede görecektik’ diyor. Belediyecilik çok geniş bir iş. Beşikten mezara her kesime ulaşma şansınız var. Dezavantajı, insanın ailesine çok ayırabileceği zaman kalmıyor. Sosyal medyadan gelen mesajları ciddi şekilde takip ediyorum, mutlaka okuyorum. Yanlış bilgiden dolayı bir durum varsa özellikle vatandaşın telefonunu isteyip arıyorum. İlginç şeyler de yaşıyoruz. Direkt ben arıyorum. Geçen birini aradım adam inanmıyor. ‘Dalga geçme Mesut Akgül’ün benimle ne işi var. Ben Mesut Akgül’ü tanıyorum sesin hiç benzemiyor’ dedi. İnandıramadım. ‘Beni WhatsApp’tan görüntülü ara’ dedi. Aradım, şaşırdı. Konuyu anlattım teşekkür etti. İnsanların eleştirisine açık olmak lazım. Haklıysa gereğini yapmak, haksızsa doğrusunu anlatmak lazım.

*Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adayı olmak gibi bir düşünceniz var mı?

Bugüne kadar ne Mamak ne Büyükşehir ne de başka bir görevle ilgili ‘adayım’ demedim. Ben işimi yapıyorum. Ondan sonra nereye layık görürler, ne görev verirlerse de ona layık olmaya devam ederim. 2019’da büyüklerimiz değerlendirmelerini yapacaklardır. Nerede görev verirlerse ben o görevi en iyi şekilde yapmaya çalışırım. Büyükşehir kendine güvenen her belediye başkanının istediği, arzu ettiği bir yerdir. Bu anlamda bir görev verilirse bundan da kaçmayız.

Gökbilim Merkezi Mamak’ın algısını değiştirdi

*Tekrar aday olacak mısınız?

Bu işlerde tekrar talip olmak için ilçeyi iyi bilmek, vatandaş teveccühünü görmek lazım. Bu noktada başladığınız, bitirdiğiniz belki hayalinizde olan işler vardır. Takdiri ilahi, nasip olursa da üçüncü dönem yaparız. Bu işler bir süreçtir. Eğer böyle bir tablo oluşursa ben devam etmek isterim.

İLÇE BAŞKANLIĞINDAN BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

2006-2008 yılları arasında AK Parti’nin Mamak İlçe Başkanlığı’nı yapan Mesut Akgül, 2009 yerel seçimlerinde AK Parti’nin adayı olarak Mamak Belediye Başkanlığı’na seçildi. Akgül, 2014 seçimlerinde de yeniden başkanı oldu.

YARIN: SİNCAN BELEDİYE BAŞKANI MURAT ERCAN

BAKMADAN GEÇME!