Gıda sektörü mağdur ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Gıda sektörü mağdur ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2010 00:00

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün “Yemek çeklerinin pek çok yerde paranın yerini almaya başladığına dikkat çekti. Yemek için kullanılması gereken çekleri, buzdolabı taksidi ödeyen gördük” dedi.

YEMEK çeklerinin ve yemek kartlarının amaç dışı kullanımı ve yüksek komisyon oranı, başta ATO olmak üzere gıda sektöründe hizmet veren firmaların tepkisini çekti. ATO Başkanı Sinan Aygün, yemek çeklerinin amacı dışında kullanılmasının önlenmesi gerektiğini belirterek, “Adı üstünde yemek için kullanılması gereken yemek çekleri ile buzdolabı taksitinin bile ödendiğini duyuyoruz. Gıda hizmeti veren esnafımız mağdur ediliyor’’ dedi. Yemek çeklerinden alınan komisyonun yüksek olduğunun da altını çizen Aygün, “Avrupa ülkelerinde bu tür çeklerden alınan komisyon yüzde 4 civarındayken Türkiye’de yüzde 8-10 gibi rakamların uygulanması soygunculuktur” dedi.

Devlet vergi kaybına uğruyor

Yemek çeklerinin pek çok yerde paranın yerini almaya başladığına dikkat çeken Sinan Aygün, bu çeklerin yemek hizmeti veren anlaşmalı firmalar dışında kullanılamamasına yönelik yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Lokanta ve restoranlar dışındaki işletmelerin kozmetik, temizlik, giyim gibi satışlarının tahsilatını yemek çeki ile yapıp, çek tutarlarını tahsil edebilmek için yemek faturası düzenlediklerini anlatan Aygün, bu faturaların “yanıltıcı belge” olduğuna dikkat çekti. Yanıltıcı belge düzenleme suçunun 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası gerektirdiğini ifade eden Sinan Aygün, devletin bu yolla vergi kaybına uğratıldığını söyledi.

Sıkıntılar giderilmedi

Malİye Bakanlığı’nın 30 Mayıs 2008 tarihinde yayınladığı 382 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin yemek çeklerinin ve yemek kartlarının ne şekilde kullanılacağı ve düzenleneceği gibi konuları da hüküm altına aldığını anlatan Aygün, tebliğin uygulamadaki sıkıntıları tam anlamıyla gidermediğini kaydetti. Aygün, yemek çeklerinin ve kartlarının kullanım yerinin sadece yemek hizmeti veren anlaşmalı lokanta ve restoranlar olduğunu söyledi.

Yemek çeki pazarı 1.2 milyar TL

Türkİye’deki yemek çeki pazarının yaklaşık 1.2 milyar lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Sektörde Sodexo, Ticket, Multinet , Setcard, Accor ve Winwin faaliyet gösteriyor. Yemek çekleri 1990’ların sonundan itibaren iş hayatının bir parçası haline gelirken, işverenler yemekhane kurma ve işletme maliyetinden tasarruf için hızla bu alana yöneldi. Bu eğilim hem yemek çeki firmalarının sayısını hem de pazarın kısa zamanda büyümesini sağladı. Özellikle uluslararası firmalar tarafından Türkiye en cazip pazarlardan biri haline geldi. Türkiye’deki yemek çeki pazarının en büyük oyuncuları Fransız Sodexo, Ticket Restaurant, Hayyam Garipoğlu’nun sahibi olduğu Multinet ve Setcard olarak sıralanıyor.

Yüzde 8-10 komisyon almak soygunculuktur

AYGÜN, Avrup ülkelerinde yemek çeklerine uygulanan komisyon oranının ortalama yüzde 4 civarında olduğuna, Türkiye’de ise bu rakamın yüzde 10’u bulduğuna dikkat çekti. Son olarak ATO Başkanı Sinan Aygün konuşmasını şu ifadelerle noktaladı: “Sistem, yemek çeki sağlayan firmalara hizmet, gıda hizmeti veren esnafı ise mağdur ediliyor. 20 günlük vade için yüzde 8-10 komisyon almak soygunculuktur.”

Tepki gösterecekler

Aygün’ün açıklamalarının ardından Lokanta, Pastane ve Kafeterya Komitesi’ni temsilen konuşan Başkan Hıfzı Kuruşa, “Yemek çeki hizmeti sunan firmaları davet ettik, görüştük fakat uzlaşmak istemediler. Bu usulsüz kullanım işletmeler için darbe. Komitemiz 5 binin üzerinde esnafı temsil ediyor ve esnaf bu durumdan son derece rahatsız. Kısa zamanda çek ve kartlar için yemek dışında kullanılmayacak şekilde düzenleme yapılmalı” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!