Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2008 00:00
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Kalkınma Vakfı’nın doğru gıda alışverişinin püf noktalarını anlattığı brüşorde, dondurulmuş gıdaların alışverişin en sonuna bırakılması, yumurtaların buzdolabına yıkanmadan yerleştirilmesi gibi öneriler sıralanıyor.
TARIM ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Kalkınma Vakfınca vatandaşlara dağıtılmak üzere hazırlanan broşürde, doğru gıda alışverişinin püf noktaları anlatılıyor.
’Doğru Alışveriş’ konulu broşürde, bilinçli gıda tüketicisinin gıda satın alırken, ondan azami derecede yarar sağlamayı hedefleyen, planlı ve belgeli alışveriş yapan, alışverişte kalite standardı yüksek, sağlıklı, güvenli ve çevreci ürünü seçen kişi olduğu belirtiliyor.
Gıda alışverişinin hijyen kurallarına dikkat edilen, personelin maske, bone, eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullandığı yerlerden alınması istenen broşürde, alışveriş listesi hazırlanarak alışverişe çıkılması gerektiği, bu listenin kişiyi gereksiz alışveriş yapmaktan kurtaracağı gibi zaman da kazandıracağı vurgulanıyor.
Broşürde, dondurulmuş gıdalarda soğuk zincirin korunmasının önemi hatırlatılarak, "Dondurulmuş gıdalar, alışverişin en sonunda alınmalı ve en kısa sürede eve ulaştırılarak derin dondurucuya konulmalıdır" deniliyor.
Yumurtaları yıkamayınYaş sebze meyve hariç, hiç bir gıdanın, açıkta muhafazasız şekilde satılması durumunda alınmaması gerektiği belirtilen broşürde, şunlar kaydediliyor:
"Taze
balık dışında hiç bir et ve et ürünü açıkta satın alınmamalıdır. Satın alınacak kırmızı etin dış yüzey rengi parlak kiraz kırmızısı olmalıdır. Sucuk alırken, kılıf dışına yağ ve su bırakılmamış olması, kılıf içeresinde hava kabarcıklarının bulunmamasına dikkat edilmeli. Açıkta satılan sütler kesinlikle alınmamalıdır. Ambalajlı sütler açıldıktan tüketilene kadar mutlaka buzdolabında saklanmalı, çiğ sütler oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Peynir salamura suyu berrak görünüşte olmalı ve sünmemelidir. Yumurtalar buzdolabına yıkanmadan yerleştirilmeli, pişirilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır."
Son kullanım tarihini mutlaka kontrol edin
Satışa sunulan her gıda maddesinin ambalajında etiket bulunduğu ifade edelen broşürde, etiketin ’içindekiler’ bölümünün incelenmesi, ürünün üzerinde
üretim veya ithalat izni olup olamadığına, son tüketim tarihine dikkat edilmesi isteniyor.