Geri ödemeler uzuyor iflasin eşiğine geldik

Güncelleme Tarihi:

Geri ödemeler uzuyor iflasin eşiğine geldik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2009 00:00

Tıbbi cihaz sektörünün Türkiye’de devlete vergi ve SGK pirim borcu bulunmayan tek sektör olduğunu belirten Demir, rekabetin fazlalığı ve ihale usulüyle satışın yaygın olması nedeniyle firmaların ihale alabilmek için kar marjlarını çok düşük tuttuğuna dikkat çekerek, birçok ürünün fiyatının da, Sağlık Uygulama Tebliği ile belirlenerek sürekli düşürüldüğünden yakındı.

TÜRKİYE Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir, üniversite ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin ödemelerinin çok uzaması nedeniyle Türkiye’de faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekteki tüm tıbbi cihaz firmalarının büyük sıkıntı içinde olduğunu söyledi. Demir, üniversite ve kamu hastanelerinden toplam alacaklarının 300 milyon TL’ye yakın olduğunu açıkladı.

Demir, sektörün büyük ölçüde kamuya hizmet verdiğini ve genellikle de ihale yolu ile kamu hastanelerine mal sattığını belirterek, “Satılan ürünlerin bedelleri çok geç tahsil ediliyor. Özellikle üniversite hastanelerinde ödeme süreleri 1-2 yılı buluyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde ise en erken ödeme 6-7 ayda olabiliyor” dedi.

Türkiye’de tüm sağlık kuruluşlarında, hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan ilaç dışındaki tüm ihtiyaçların medikal sektör tarafından karşılandığına dikkat çeken Demir, şunları söyledi:

“Sattığı ürünün bedelini alamayan tıbbi cihaz üretici ve ithalatçıları sürekli küçülyor, işçi çıkarıyor ve firmasının devamlılığını sağlayabilmek için bankaların, finans kuruluşlarının ve tefecilerinin eline düşüyor.
Bu da şüphesiz ki sektörün dışa bağımlığını artırırken, Türkiye’de güçlü ve küresel ölçekte rekabet edebilir bir sağlık endüstrisi oluşmasını engelliyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!