Gerçekte avukat sahnede mahkum

Güncelleme Tarihi:

Gerçekte avukat sahnede mahkum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2016 14:09

Suat Derviş’in romanından Gülrüz Sururi tarafından tiyatroya uyarlanan Fosforlu Cevriye, Ritüel Sanat Merkezi yönetiminde amatör bir oyuncu topluluğu tarafından sahneye taşındı. Cantuğ Turay’ın yönettiği oyunda Cevriye’yi Ankara Barosu avukatlarından Sedanur Uğurhan Koçak canlandırdı.

Haberin Devamı

Ritüel Sanat Merkezi’nin her yıl bir amatör toplulukla çıkardığı oyunlar kapsamında bu yıl Fosforlu Cevriye, izleyici ile buluştu. Farklı mesleklerden 12 kişilik bir oyuncu topluluğunun sahneye koyduğu oyunu, Cantuğ Turay yönetti. Turay, ekipteki bazı isimlerin geçtiğimiz yıllardaki temsillerde de yer aldığını ancak birçoğunun yeni olduğunu aktardı. Oyun seçiminde çok düşündüklerini anlatan Turay, şunları söyledi: “Ben başlangıçta Fosforlu Cevriye’yi düşünmemiştim. Çünkü Fosforlu, müzikal olması, kalabalık bir oyuncu grubu gerektirmesi nedeniyle zor bir oyun. Gelen arkadaşları da tanımıyoruz ve bizim için kapalı bir kutuydu. Rezil olmakta var bu işin içinde. Ama arkadaşlarımız çok yetenekliydi ve epey keyifli bir iş çıktı. 24-25 Haziran’da Akün Sahnesi’nde iki temsil yaptık. Havanın sıcak olması, ramazan ayı olması gibi çok olumsuz etki vardı ama ilk iki temsil de kapalı gişe oynadı. Ekim ayında başlayan ve Haziran’a kadar devam eden bir prova süreci geçirdik.”

Haberin Devamı

FARKLI MESLEKLER

Ekipte, avukat, bankacı, danışman, öğrenci, çevre planlamacı gibi farklı mesleklerden oyuncular olduğunu belirten Cantuğ Turay, bu şekilde çalıştıkları hiçbir oyunu Ritüel Sanat Merkezi adıyla sahneye koymadıklarını ama hiç tereddüt etmeden isimlerini bu oyunla birlikte kullandıklarını dile getirdi. Turay, Cevriye’yi oynayan Sedanur Uğurhan Koçak için de “Cevriye’yi oynayacak kişi yetenekli olmalıydı. Çünkü Cevriye her sahnede var. Şarkı söylüyor, ağlıyor, gülüyor. Seda beni yanıltmadı. Sahnede hiç amatör bir oyuncu izlemedim. Oyun, önümüzdeki yılda devam edecek” dedi.

MESLEĞİMDE TİYATRO OYNADIM

Yedi yıldır avukatlık yaptığını belirten Sedanur Uğurhan Koçak, lise ve üniversite yıllarında tiyatroyla ilgilendiğini ama hep amatör olarak yaptığını belirtti. Konservatuar eğitimi almamasına rağmen, diksiyon, drama gibi dersler aldığını anlatan Koçak, tiyatro sevgisi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Ben liseden sonra konservatuara gitmeyi çok istemiştim. Ama ailem istemedi. Avukat olmayı da çok istiyordum. O zaman ben de kendimi şöyle avuttum ve mesleğimde tiyatro oynayayım dedim.” Farklı mesleklerden 12 kişinin biraraya gelmesinin oldukça güç bir iş olduğunu anlatan Koçak, “Oyunu çıkardığımızda insanlardan ‘Nasıl cesaret ettiniz’ diye tepkiler aldık. Çünkü herkesin amatör tiyatroya bakışı ve katılma nedeni farklı. Kimi eğlenmeye geliyor, kimi daha ciddiye alıyor. İyi bir oyunun ortaya çıkması için bütün ekibin birlik olması ve aynı şekilde düşünmesi gerekiyordu. Sonuçta çok iyi bir oyun ortaya çıktı” dedi. Tiyatronun avukatlığa çok etkisinin olduğunu belirten Sedanur Uğurhan Koçak, “Hakimin karşısında, müvekkilin karşısında konuşabilmek çok dikkat isteyen şeyler. Tiyatro, özgüven, bir olayı aktarabilme, bunu samimiyet ve beden diliyle yansıtabilmeye imkan sağlıyor” diye konuştu. Canlandırdığı Cevriye karakterini çok sevdiğini belirten Koçak, insanlar Seda’nın Cevriye ile çok yakın tarafları olduğunu söyledi. Koçak, rolüyle ilgili şöyle konuştu:

Haberin Devamı

SANIK OLMAK İLGİNÇTİ

“Cevriye’nin duyguları bana çok samimi geldi. Samimiyet ve hayat dolu olması kendimde bulduğum şeyler. Tiyatroda bir karakteri oturtmak çok zor. Endişelendiğim çok zaman oldu. Oyunda sanık olmak çok ilginç. Gerçek hayatta empati kurmaya çok çalıştım ama tiyatro sahnesi empati kurmaya en yakın olduğum yerdi. Mahkumu oynamak, endişeleri hissetmek, oynayabilmek için inanmak ve yaşamak gerekiyor. Normal hayatımda da birçok insan görüyorum. Bunları yaşayarak oynamak çok daha farklı bir şey.
Fosforlu Cevriye 1930’larda İstanbul’un Galata semtinde yaşayan sokak kızı Cevriye’nin polisten kaçan bir adama aşkını konu alıyor. Eserde toplumun farklı sınıflarından insanlara yer veriliyor. Müzik ve bestesi Kemal Gününç’e ait olan eserde Sedanur Uğurhan Koçak, Akay Unvan, Gülşah Argunşah, Tuğçe Sakallı, Cenk Kaan Bayırgöz, Cahide Özdemir, Hande Akdoğan, Hazel İlkay, Hakan Uçar, Ali Dalkılıç, Arda Yükselener, Serkan İygün rol alıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!