Güncelleme Tarihi:
BENT Deresi’ndeki genelev çalışanları, yıkımları gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Bu hafta içi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracak genelev çalışanlarının savcılığa verdiği suç duyurusunda şu ifadeler kullanıldı:
“Hakkında yıkım kararı olmayan evlerin de bulunduğu dikkati alınmadan yapılan bu yıkım neticesinde, mevzuat gereği genelev girişinde bulunması zorunlu polis noktası, yerine yenisi konulmadan yıkılmıştır. Polis noktası halen mevcut değildir.
Yine mevzuat gereği genelev işletmesinde bulunması zorunlu olan telefon hattı, bütün bağlantıları ile birlikte ortadan kaldırılmıştır. Halen açık olan genelev işletmelerinin haberleşme hakları ellerinden alınmıştır. Yıkım gerçekleştirilirken kişilerin haberleşme hakları TCK’nın 124’üncü maddesinde öngörüldüğü şekilde hukuka aykırı bir şekilde engellenmiştir.
Açık olanlar var
Haklarında yasal bir kapatma veya yıkım kararı bulunmayan işletmeler dikkate alınmadan gerçekleştirilen yıkım esnasında zorunluluk olmamasına ve yıkımı yapan ekipler uyarılmasına rağmen yıkım kararında bulunmayan genelevi çevreleyen duvarlar yıktırılmıştır. Bu esnada yıkımı gerçekleştiren ekiplerin idarecisi konumunda bulunan Mahmut İnanlı isimli belediye çalışanı genelev duvarlarını da yıktıracağını bununla ilgili talimatı Fen İşleri Müdürü Balamir Gündoğdu’dan aldığını söylemiştir. O esnada yıkımı uzaktan izleyen Balamir Gündoğdu’nun direnmeyin hepsini yıkacağım, duvarları da yıkacağım
dediği çalışanlar tarafından iddia edilmektedir.
Polis noktası yok
Genelevde polis noktasının yıktırılması ve halen mevcut olmaması, genelevi çevreleyen duvarların keyfi olarak yıktırılması neticesinde halen haklarında yasal bir kapatma veya yıkım kararı bulunmayan 4-5-12-13-14-20-25 ve 28 numaralı işletmelerde çalışan insanlar ve işletmeciler ile vekillerinin iş ve çalışma hak ve hürriyetleri TCK’nın 117’de düzenlendiği şekilde ihlal edilmiş bulunmaktadır. Polis noktası olmayan, yıkım ekiplerinin yıkımdan arta kalan moloz ve artıklarını toplamaması nedeniyle virane bir halde bırakılan etrafında duvarların bulunmadığı ve dışarıyşa açık bir hal alan genelevde şu an hiç kimse çalışamamaktadır.
Molozların arasında
Genelev çalışanları mesleklerini irca edemedikleri gibi, belediye ekiplerince gerçekleştirilen yıkım sonrasındaki bütün yıkım artıkları moloz yığınları da halen kaldırılmadığından ve yukarıda açıklanan diğer nedenlerle polis noktası ve duvarların olmaması yüzü aşkın çalışan işyerine gidememektedir.”
İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği Okşan Öztok da, sigortasının tamamlanmasına üç ay kalan çalışanlar olduğunu ve bu kişilerin ortada kaldığını belirterek, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin’e sesleniyoruz. Bu kişiler mağdur olmuştur. Bu kadınlarımızın sorunlarına çare bulunmalı” dedi.