Gençliğin yeni raconu biletle operaya gitmek

Güncelleme Tarihi:

Gençliğin yeni raconu biletle operaya gitmek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2010 00:00

Ankara Devlet Opera ve Bale Müdürü Erdoğan Davran, üniversite gençliğinin operaya olan ilgisinin her yıl daha da arttığını söyledi.

ANKARA Devlet Opera ve Bale Müdürü Erdoğan Davran, yeni sezona ilişkin değerlendirmelerin yanı sıra, yeni projelerini Ankara Hürriyet’e anlattı.

2010-2011 sezonu çalışmalarına geçtiğimiz yıldan itibaren başladıklarını belirten Davran, “Ankara Devlet Opera Balesi bir önceki sezondan aldığı güçle, bu sezon daha da renkli temsillerle izleyicinin karşısında olacak dedi. Halkın beğenisini kazanacak eserler seçmeye gayret ettiklerini anladan Davran, şöyle devam etti:
“Bu sene hem Ankara prömiyerleri hem de Türkiye prömiyerleri olan eserleri repertuvarımıza aldık. Bu sezon 16’sı yeni olmak üzere toplam 27 farklı prodüksiyon gerçekleştireceğiz. Bu sene çocuk oyunlarına ve operaya ağırlık veriyoruz. Genel olarak baktığınızda da bu yıl yaklaşık 200 adet performans sergileyeceğiz.

Zorba balesi ilk kez

Bu yıl öne çıkacak olan eserlerimiz arasında Çardaş Prensesi bulunuyor. Bale olarak da iki çok önemli prodüksiyonumuz var. Biri Aralık ayının 11’inde Türkiye’de ilk kez bir Türk grup tarafından sergilenecek olan Zorba balesi. Diğeri de ilk kez Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek olan Notre Dame’ın Kamburu. Turne eseri olarak, Ankaralı izleyicilerimize bir müzikal komedi sunuyoruz. Bir Tenor Aranıyor adlı eser daha önce başka illerde sergilenmişti ve büyük beğeni kazanmıştı.

En önemli misyon çocuklar

Öte yandan her zaman olduğu gibi Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin en önemli misyonlarından birinin çocuklar olduğunu düşünüyorum. Çocuklara yönelik hem operayı sevdirme hem de eğitim yönünden çalışmalarımız devam ediyor. SHÇEK’te barınan çocuklarla ilgili iki bakanlığın imzaladığı bir protokol vardı. Bu protokol kapsamında şu anda 16 çocuğumuza koro ve bale olmak üzere iki ayrı dalda eğitim veriyoruz. SHÇEK’ten gelen çocuklarla birlikte toplamda yüz kadar çocuğa bu eğitimleri veriyoruz. Bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz ve şubat ayında yeni seçmeler yapacağız.

Üniversiteli seferberliği

Üniversiteli gençlik, temsillerimize artık daha sık gelmeye başladı. İşin raconu vardı eskiden, gençler son dakikada kaçak girerdi. Balkonda bir sandalye bulursa oturur, yoksa ayakta izlerdi. Artık gençlerimiz o kadar ilgili ki, biletini satın alıyor, izliyor oyun sonunda da kritik yapıyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Ancak, üniversitelinin bu ilgisini karşılıksız bırakmak istemiyoruz. Ankara’daki üç üniversite bünyesinde ciddi çalışmalarımız var, ayrıca iki üniversite radyosunda da yayınlarımız çıkıyor. Üniversitelilerin mekanlarında kendimizi dile getirmeye çalışıyoruz. Eserlerimizi götürüyoruz.

Sincanlı çocuklar operayla tanışacak

ERDOĞAN Davran, ODTÜ’lü öğrencilerle yürüttükleri işbirliği çerçevesinde Sincanlı çocukları operayla tanıştırmaya hazırlandıklarını belirterek, şunları söyledi:
“ODTÜ’lü öğrenciler, Çankaya ve Yenimahalle bölgesinde maddi durumu olmayan ailelerin çocuklarına ders veriyorlardı. Yaptığımız işbirliği sonucunda ders verilen bu çocukların operaya da getirilmesini sağladık. Bu konuda Yenimahalle Belediyesi de çocukların ulaşımı konusunda destek oldu.
Şimdi bu projeyi daha da genişletmeyi düşünüyoruz. Avrupa Topluluğu Dönüşüm Programı çerçevesinde yapılacak seçme sonucunda Sincan’da 20 çocuğumuza müzik eğitimi vereceğiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!