Geleneksel tiyatro sevgisi birleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Geleneksel tiyatro sevgisi birleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2010 00:00

Ortaoyunu, karagöz, meddah, köy seyirlik, kukla ve mim gibi geleneksel Türk Tiyatrosu’nun sanatlarını yaşatmak ve eğitim vermek amacıyla bir araya gelen Ankaralı tiyatrocular, yeni bir topluluk kurdu.

ORTAOYUNU, karagöz, meddah, köy seyirlik, kukla ve mim gibi geleneksel Türk Tiyatrosu’nun sanatlarını yaşatmak, korumak, bu konuda eğitim vermek ve seçkin örnekler sunmak amacıyla bir araya gelen Ankaralı tiyatrocular, yeni bir topluluk kurdu.

Antares Sanat Merkezi’nde faaliyet gösteren topluluğun kurucularından, tiyatrocu İlter Baturay, kukla sanatçısı Hakan Arısoy, pandomim sanatçısı Atilla Kılıç ve oyuncu Çınarcan Oruç, amaçlarını ve ideallerini Ankara Hürriyet ile paylaştı.

Bu topluluğu kurma fikri nerden çıktı?
İlter Baturay: Geleneksel Türk Tiyatrosu’na Türkler hariç herkes sahip çıkıyor. Bizim insanımız ise daha ortaoyun ne demektir bilmiyor. Yabancılar ülkemize geldiklerinde bizim kültürümüzü izlemek istiyor ama fırsat bulamıyor. Kendi kültürümüzü pazarlayamıyoruz. 12 milyon nüfuslu Yunanistan’da bile 300 Karagöz sanatçısı var. Bizdeki sayı ise 15’i geçmiyor. Kendi kültürümüze sahip çıkma duygusuyla yola çıktık.

Ramazan’da anılmasın

Topluluk ile birlikte Ankaralılar’a ne gibi hizmetler sunacaksınız?
Hakan Arısoy: Bizler atölyemizde geleneksel Türk Tiyatrosu’nun seçkin örneklerini sergiliyor, bu konuda eğitim veriyor, sempozyum düzenliyor ve Türk Tiyatrosu’nu yediden yetmişe tanıtmaya çalışıyoruz. Sadece ramazan ayında hatırlanan Karagöz gibi değerlerimizi bütün yıl boyunca popüler kılmak için uğraşıyoruz. Hem yeni sanatçılar hem de Milli Eğitim Bakanlığı katkılarıyla vereceğimiz sertifika ile yeni eğitmenler yetiştireceğiz. Bunun yanında iş imkanı da sağlayacağız.

Avrupa’dan öndeyiz

İnsanlar buraya neden gelmeli?

Çınarcan Oruç: Herkes tiyatroyu seviyorum der. Ama sevdiğimiz şey için bir şeyler yapmamız lazım. Türk tiyatrosu, Avrupa’daki bir çok tiyatrodan daha önde. 1946’da Avrupa Absürd tiyatroyu bulduk diye sevindi ama biz 1500’lı yıllarda Karagöz ile zaten bulmuştuk bu türü. Ama tanıtamadık. Bizler ülkemizi seviyoruz.

Karagöz’ün ustaları Ankara’da buluşuyor

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren topluluk, önümüzdeki günlerde Karagöz’ün yaşayan üç efsanesini Ankara’da ağırlayacak. Unesco tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi madalyası alan Metin Özlen, Orhan Kurt ve Tacettin Diker, Ankaralılar ile Geleneksel Türk Tiyatrosu hakkında bir söyleşi yapacak. Söyleşi, 12 Aralık’ta Antares Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!