Güncelleme Tarihi:
Yer altı şehirleri ve peri bacaları ile ünlü Kapadokya bölgesinin, 12 yıldır ev hanımlarının tarifleriyle kayıt altına alınan geleneksel yemekleri, turizme kazandırılıyor. Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Kapadokya bölgesinin yer altı ve yer üstündeki tarihi zenginliklerinin yanı sıra yüzlerce yıllık mutfağı ile de çok önemli bir turizm potansiyelini barındırdığını söyledi. Yemek kültürünün korunması ve kayıt altına alınması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Cingil, 12 yıldır düzenledikleri “Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali”nin bu anlamda önemli bir işlevi olduğunu kaydetti.
62 YEMEKLİ KİTAP
Cingil, Festival’de ev hanımlarının yaptıkları yöreye özgü yemeklerle yarıştıklarını, 12 yıl boyunca yarışmalarla kayıt altına aldıkları bu yemeklerin son olarak kitabını hazırladıklarını ifade etti. Cingil, “Kayıtlarımızdaki 62 yemek, çorba ve tatlıyı kitaplaştırdık. Bu sayede unutulan Kapadokya lezzetlerini belgelemiş olduk. Hepsi birbirinden özgün bu yemekleri Kapadokya turizmine de kazandırdık. Türkçe ve İngilizce olarak bastırılan yemek kitabının kayıtlarını geliştirip, diğer dillerde de yayımlayarak, Kapadokya yemeklerinin dünya ülkelerinde tanıtımını yapmayı hedefliyoruz”
TARİFLER EV HANIMLARINDAN
Kapadokya Aşçılar Derneği Başkanı Arif Özata ise bölgenin tarihi, doğası kadar yemek kültürünün de çok zengin olduğunu ifade etti. Özata, “Yemeklerin hepsi ev hanımlarının tarifleriyle, reçeteleriyle yapıldı. Hanımlar gelip kendileri yaptı, bizler de derleyip kayda geçirdik” dedi. Kapadokya mutfağının canlandırılmasının bölge turizmine ciddi katkılar sağlayacağını anlatan Özata, şöyle devam etti:
ÇÖMLEK KEBABI HER YERDE
“Artık Kapadokya yemekleri daha çok ilgi ve talep görüyor. Birçok restoranımızda yöre yemekleri servis edilmeye başlandı. En fazla tercih edilen yemeğimiz ise çömlek kebabı. Bu yemek bütün restoranlarımızda var. Mesela dolaz isimli tatlımız da çoğu restoranın menüsüne girdi. Yine kayısı yahnisi gibi çeşitler var. Kapadokya bölgesinin yemeklerinin en büyük özelliği toprak kaplarda pişirilmesidir. Yemekler tadını, özelliğini o topraktan alıyor.”