Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2010 00:00
Türkiye ve Amerika’nın gelecekteki liderleri arasında bir bağ ve yapıcı ilişkiler kurmayı amaçlayan değişim programı kapsamında Türk ve Amerikalı gençler bir araya geldi.
22-30 yaş arası genç profesyoneller, geçtiğimiz aylarda yapılan Amerika ziyaretinin ardından programın ikinci ayağı olan Türkiye’ye geldi. Ankara’da başlayan programda, Amerikalı gençler Türkiye’yi daha yakından tanıma fırsatı buldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir düşünce kuruluşu olan Atlantik Konseyi (ACUS), Sabancı Üniversitesi - İstanbul Politikalar Merkezi’nin ortaklığıyla, Amerika ve Türkiye’nin gelecekteki liderleri arasında bir bağ ve yapıcı ilişkiler kurmayı amaçlayan dinamik bir program tasarladı. Proje, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın 2009 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sonrasında gündeme geldi. İki ülke gençlerinin bir araya geldiği proje, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından prestijli bir hibe ile ödüllendirildi.
Programın ilk ayağı gerçekleşti
Proje kapsamında Türk ve Amerikalı genç profesyoneller, Amerika ve Türkiye’de iki hafta süren değişim programlarına katıldı. Programın ilk ayağı Mart ayında gerçekleşti. İki ülke gençleri Amerika’da bir araya geldi. Washington, Atlanta ve Georgia gibi uluslararası bağlantıların güçlü olduğu önemli bölgesel merkezler ziyaret edildi. Programın Türkiye ayağı ise geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Önce Mardin’e giden grup, Dara harabeleri, Midyat, Hasankeyf gibi tarihi yerleri ziyaret etti, sonrasında Diyarbakır’a gitti. Programın Ankara kısmında, genç liderler mecliste milletvekilleriyle görüştü ve siyasi konuları tartışma fırsatı buldu.
Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkiler
Gİrİşİm, yeni dönem için yeni ilişkiler, Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkileri yenileme ve güçlendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında kamu politikaları, işletme, gazetecilik ve benzeri alanlarda kariyerine başlamış, uluslararası bağ kurma ve liderlik özelliklerini göstermede güçlü isteğe sahip gençler bir araya geldi. Katılımcılar, seminerler, küçük çalışma grupları ve kriz yönetimi simülasyonu aracılığıyla bir yandan liderlik, müzakere ve uzlaşma becerileri kazanırken, diğer yandan da karmaşık politika meselelerini ve süreçlerini derinlemesine öğrenme şansına sahip oldular.