Geçmişten günümüze finans yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Geçmişten günümüze finans yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2022 14:38

Türkiye’nin finans sektöründeki 200 yıllık değişimini ve gelişimini gözler önüne seren ‘Geçmişten Günümüze Finans Tarihi’ sergisi CerModern’de sergileniyor. Sergide, finans meraklılarını tarihi bir yolculuk bekliyor.

Haberin Devamı

Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze Türk finans yolculuğunu anlatan ‘Geçmişten Günümüze Finans Tarihi’ sergisi, finans meraklılarını tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. CerModern’de 6 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek sergide, 19. yüzyılın en eski şirket hisselerinden, Osmanlı’nın yeni tanıştığı bankacılık sektörüne, sigortacılık sektörünün İstanbul’un imar yapısını değişime zorlayan haritalarından devlet borçlanma senetlerine kadar çok sayıda özel parça sergileniyor. Türk finans tarihinin en önemli fiziksel parçalarını toplayarak sergiyi oluşturmaya çalıştıklarını anlatan iş insanı Alpay Tarhan, sergide Türkiye’nin finans sektöründeki iki yüz yıllık değişimini ve gelişimini kronolojik olarak gözler önüne serdiklerini, söyledi. Tarhan, şu bilgileri verdi:

Geçmişten günümüze finans yolculuğu


KRONOLOJİK SIRAYLA SERGİLENİYOR

“Osmanlı ilk kez 1850’de bir banka kuruyor. Sonrasında, bu banka ile başlayan ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na kadar ulaşan bir serüven söz konusu. Ziyaretçilerimiz, bu süreci sergimizde Galata bankerlerinden itibaren kronolojik sırada izleyecekler. Bizce bu, Türkiye’de olması gereken gerçek bir finans müzesinin ilk ayak sesi olacak.

BELLEĞİ TAZELEYECEK ESERLER

Sergide, belleği tazeleyecek hesap makineleri, kumbaralar, ajandalar, afişler, pullar, senetler, çekler, heykeller, damgalar, kartvizitler, sertifikalar, yazışmalar, fotoğraflar, takvimler, kartpostallar, klişeler, ofis gereçleri, mahkeme evrakları, saatler, anahtarlıklar ve kimlikler, Türk finans tarihini bütün tanıklıklarıyla gözler önüne seriyor.”

Geçmişten günümüze finans yolculuğu

Sergide, hisse senetlerinden banka cüzdanlarına, sigorta poliçelerinden basılmış tüm paralara, şirketlerde, bankalarda, ofislerde kullanılan nesnelere kadar yüzlerce parça tarih meraklılarını bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!