Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, inşaat işçisine sınavsız, eğitimsiz geçici belge verilmesi uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Koçoğlu, Türkiye’nin geçirdiği acı deneyimlerden sonra kentsel dönüşümü gündemine aldığını belirtti. Kısa süre içinde yasalaşması beklenen kentsel dönüşüm seferberliğine hakkıyla katkı vermek için inşaat sektörü olarak hummalı bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Koçoğlu, “16 Aralık’ta yayınlanan bir yönetmelikle, inşaat sektörü için önemli bir düzenlemeye imza atıldı. 1 Ocak’tan itibaren inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunluluğu getirildi” dedi.
Altyapısı kurulmaya çalışılan, inşaatta-tesisatta belgeli işçi çalıştırma zorunluluğunun, geçen aylarda Resmi Gazete’de yayımlanan tek bir cümleyle esnetildiğini iddia eden Koçoğlu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından getirilen bir düzenlemeyle, müteahhitten veya Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınacak bir yazı ile 2017 yılına kadar geçici ustalık belgesi alınmasının yolu açıldı. Biz ‘belgeli usta’ çalıştırmanın altyapısal anlamda gerektirdiği yoğun mesai ve zorlukların farkındayız. Ama depreme dayanıklı konutlarda güvenle oturabilmek istiyorsak, bu sistem şart. Elbette altyapısı kurulana kadar sıvacı, boyacı, seramikçi gibi konut estetiği alanlarında çalışanlarda, yeterlilik testi ve belge aranması uygulamasında esnekliğe gidilebilir” diye konuştu.
Belgesiz yetersizlerden
belgeli yetersizlere geçiş
Koçoğlu, inşaata koydukları tuğlayla, döşedikleri demirle bir inşaatın kalbini oluşturan, kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu ve iskelecide yeterlilik koşullarını aramanın lüks değil, gereklilik olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Bir inşaatın sıvası döküldüğünde, can yakmadan telafi etme şansı olabilir. Ama bir betonarme demircisinin yapacağı hatanın bedelini onlarca masum insan canıyla ödeyebilir. Bir müteahhitten alacağı yazıyla, ‘5 yıllık bir süre’ için geçici ustalık belgesi almak, ‘belgesiz yetersizlerden, belgeli yetersizler’ dönemine geçmek demektir. Türkiye’yi depreme dayanıklı konutlarla donatacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarını kime emanet etmemiz gerektiğini tüm Türkiye olarak bir kez daha düşünmemiz gerekiyor.
İnsan canına verilen önemin, bir 5 yıl daha ertelenmesinin, telafisi zor kayıplar verebileceği konusunda herkesi uyarmak istiyoruz. İnşaat işçisine sınavsız, eğitimsiz geçici belge uygulamasının gözden geçirilmesini istiyoruz. En azından taşıyıcı sistemi yapan işçilere eğitim ve belge şartı getirilmeli diye düşünüyoruz.”