Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2010 00:00
Sağlık Bakanlığı, Ramazanda günlük öğün sayısının azalması ve beslenme şeklindeki değişiklikler nedeniyle bayramda daha fazla yemek yeme eğilimine girilebileceği uyarısında bulunarak, aşırı şeker ve tatlı tüketilmesinden kaçınılması, öğünlerin atlanmamasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde yaptıkları değişiklikler nedeniyle bayramda daha fazla
yemek yeme eğilimine girebilecekleri uyarısında bulundu.
Bayramda ikram edilen şekerlemeler ve hamur tatlılarının aşırı tüketilmesinin de bazı sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkati çeken Çom, “Şekerler, saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır. Bu besinlerin, fazla miktarda tüketilmesi aşırı enerji alınmasına, vücut ağırlığının artmasına ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin payının azalmasına neden olur. Ayrıca şekerlerin fazla tüketimi kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir ve yine hızla düşürür. Bu da vücutta insülin dengesini bozar, pankreas ve karaciğer gibi organlarımızı yorar. Bunun dışında, aşırı şeker tüketimi sindirim problemlerine yol açabilir ve kronik hastalığı olanların şikayetlerini arttırabilir” diye konuştu.
Aşırıya kaçmayınÇom, bu nedenlerle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirtti.
Ramazan bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Çom, şu önerilerde bulundu:
“Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalı, Ramazan bayramı boyunca tatlı ve çikolata tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalı. Eğer tatlı tüketilecekse hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli,
Öğün atlamadan yiyinBayramda tatlı ve hamur işleri tüketiminin artmasıyla, sebze, meyve ve kuru baklagil tüketimi azaltılmamalı. Ramazan ayı süresince yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından bol sebze ve meyve tüketilmeli. Yetişkin bireyler, imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen göstermeli,
Zayıflamak amacıyla Ramazan ayı sonrasında iki öğün şeklinde yemek yemeye devam etmek sakıncalı olduğundan, öğün atlamadan sık aralıklarla azar azar beslenmeye dikkat edilmeli,
Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri Ramazan sonrası gece yemeği seklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinleri tüketmeye özen gösterilmeli.”