Fotomuhbarliğin tarihini yazdı

Güncelleme Tarihi:

Fotomuhbarliğin tarihini yazdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2008 00:00

Gazeteci Uğur Kavas’ın derleyip yazdığı "Türkiye’de Basın Fotoğrafçılığının Görsel Tarihi: Osmanlı’dan 1960’a" isimli kitap fotomuhabirliğin tarihini ilginç olaylar ve fotoğraflarla anlatıyor.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden geçen yıl emekli olan Uğur Kavas’ın "Onlarca yıllık bir çalışmanın ürünü" diye tanımladığı kitabı "Türkiye’de Basın Fotoğrafçılığının Görsel Tarihi: Osmanlı’dan 1960’a..." okurla buluştu. Kitap, fotoğrafın bulunmasından 1960’lı yıllara kadar geçen evrede, Osmanlı topraklarında ve Türkiye’de basın fotoğrafçılığının gelişimini anlatıyor.

Kitapta, aralarında "ilk Türk foto muhabiri" olarak kabul edilen Ferit İbrahim, Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri’nin kurulmasında öncülük eden ve AA’nın ilk kadrolu foto muhabiri Kayhan Vandemir, SİPA’nın kurucusu Gökşin Sipahioğlu, Türkiye’de foto muhabiri denince ilk akla gelen Ara Güler’in de aralarında bulunduğu 111 Türk foto muhabirinin özgeçmişleri ve küçük anıları yer alıyor.

Fotomuhabirliği anlatan eser yok

Fotoğrafla 1977 yılında tanıştığını anlatan Kavas, kitabında Türk basın sektöründe ihmal edilen, yayınlarda eksikliği hissedilen bir konuyu, haber fotoğrafçılarını anlatmaya çalıştığını söyledi. Kavas, bu düşünceyle basın fotoğrafçılığı konusunda günümüze kadarki en kapsamlı çalışmayı yapmaya karar verdiğini ifade ederek, "Foto muhabirliği ile ilgili yayınlara dünyanın birçok ülkesinde sıkça rastlayabilirsiniz. Türkiye’de ise durum hiç de iç açıcı değil. Fotoğrafla ilgili yayınlar çığ gibi artmasına karşın foto muhabirliği ve basın fotoğrafçılığı konusunda yayınlanan eser neredeyse hiç yok" dedi.

Fotomuhabirlerinin fotoğraf çeken milyonlarca insandan çok daha farklı olduğunu anlatan Kavas, şöyle konuştu:

"Gazete, dergi ya da herhangi bir yayın organında yayımlanıyor fotoğraf. Oysa o fotoğrafın nasıl çekildiğini, çekilirken yaşananları bilen yok. Tarihi fotoğraf makineleri ile yazan bu insanlar, görüntünün çok çabuk eskiyen özelliğine rağmen, bir kare iyi fotoğraf için hayatları pahasına mücadele ediyorlar. Bazen canlarını yitiriyorlar. Onlar foto muhabirleri... Bu kitap Türkiye’de bu işi yapmış hatta öncülük etmiş foto muhabirlerini ve mesleğin Osmanlı’dan 1960’a katettiği yolu anlatıyor."

Kavas, kitabın daha sonra yayımlanacak ikinci cildinde ise 1960’dan günümüze kadar olan dönemi anlattığını belirtti.

Rıza ÖZEL / A.A.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!