Foto muhabiri ve kameraman yıpranma hakkını istiyor

Güncelleme Tarihi:

Foto muhabiri ve kameraman yıpranma hakkını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 00:00

Foto muhabirleri ve haber kameramanları, geçen yılın son günlerinde “Mesleki yıpranma hakları”nı geri alabilmek için TBMM’deydi. Ankara Hürriyet, “Çalışan Gazeteciler Günü”nde “yıpratıcı meslek” olarak görülmeyen habercilerin “yük”ünü araştırdı.

FOTO muhabirleri ve haber kameramanları, geçtiğimiz haftalarda gazetecilerin yıpranma haklarının geri verilmesi ve yendiden erken emeklilik hakkına sahip olabilmek amacıyla TBMM’deydi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ü ziyaret eden Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD) ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği yöneticileri çalışma şartlarının zorlukları hakkında Üskül’e bir dilekçe sundu.

Foto muhabirlerinin ağır çalışma koşullarına dikkat çeken TFMD Başkanı Rıza Özel şunları söyledi:

Minimum yük 20 kilo

Foto muhabiri en iyi koşullarda yanında üç objektif, fotoğraf makinesi flaşı, bataryaları ve yan ekipmanları, laptopu ve çektiği fotoğrafları ulaştırması için i nternet bağlantısını sağlayan mobil iletişim cihazları var. Minimum yükü yaklaşık 20 kiloluk bir ağırlığı buluyor. Ancak örneğin bir spor foto muhabirine bu lensler yetmiyor. taşıdığı tele objektifin ağırlığı yaklaşık 10-15 kiloyu buluyor. Foto muhabiri, toplumsal olaylara giderken bu ekipmanların yanında gaz maskesi, kask da taşıyor. Savaş ortamında bulunan foto muhabiri, çelik yelek, uydu telefonu ve korunmak için bazı ekipmanlar da taşıyor.
Günümüzde foto muhabirinin üzerindeki yük arttı ama yıpranma hakkı da kalktı. Eskiden fotoğraflar PTT’den geçilirdi. Sabit telefonla konuşmanın riski yoktu fakat şimdi taşınan elektronik ekipmanlar kanser riskini beraberinde getiriyor.

40 kiloluk ekipman

Profesyonel Haber Kameramanları Derneği Başkan Yardımcısı Durak Doğan da şunları söyledi:
“Üzerimizde canlı yayın için, 8 ila 16 arasında değişen sayıda sim kart bulunan 3G cihazı taşıyoruz. Tek bir cep telefonunun bile kanser riskinin tartışıldığı günümüzde aynı anda 16 sim karttan çıkış yapan 3G cihazının ne kadar tehlikeli olduğu ortaya çıkıyor.

Gelişen teknolojiyle taşıdığımız yükün azalması beklenirken tam tersine daha da arttı. Şimdi bir kameraman ortalama 10 kiloluk 3G cihazı, yaklaşık 14 kiloluk kamera, içinde mikrofon, yedek batarya, kablolar. kasetler bulunan 8-10 kilo ağırlığında malzeme çantası ve 6-7 kiloluk tripod ile göreve gidiyor.”

Klinik bulgular yıpranmayı anlatıyor

AB ülkelerinde çalışan gazetecilere yönelik araştırma, foto muhabirleri ve kameramanların çoğunda boyun ve bel fıtığının olduğunu tespit etti. İleriki yaşlardaki foto muhabirlerinin yüzde 90’ının diz ve bacaklarında da sağlık sorunları var.
Gazi Üniversitesi’nin hazırladığı, ‘Haber kameramanlığı çalışma koşulları ve meslekten kaynaklanan sorunlar’ konulu raporda kameramanların yüzde 77.3’ünün boyun, omuz, sırt ya da bel ağrısından yakındığı, yüzde 45.5’inde de omurga eğriliği olduğu vurgulanıyor. TFMD’nin fizik tedavi uzmanlarına yaptırdığı araştırma sonuçlarına yansıyan doktor görüşü ise şöyle:
“Vücudun bir dengesi ve ağırlık merkezi var. Vücudun tek tarafında taşınan yükler 5-6 kilonun üzerindeyse bu dengeyi bozuyor. Zamanla uygunsuz olarak kullanılan kaslar yığın haline gelirler.”

Bugün çalışan gazetecilerin

ANKARA Valisi Alaaddin Yüksel, basın mensuplarının “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutladı.
Yüksel, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında, basın çalışanlarının haklarının kullanılmasında 212 Sayılı Kanunda yer alan iş ve çalışma güvenliği kriterlerinin esas alınması gerektiğini vurguladı. Yüksel, bu anlamda çalışan gazetecilere yönelik zaman zaman müşahede edilen ve kabul edilemez uygulamalardan, kimden gelirse ve gerekçesi ne olursa o lsun uzaklaşılmasını temenni ettiğini belirtti. Vali Yüksel mesajında şun ifadelere yer verdi:
“Basın mensuplarının iş ve çalışma güvenliğini sağlayan 212 Sayılı Kanunun kabul edilişinin yıl dönümünde, Ankara’nın çok yönlü gelişmesinde ve kalkınmasında önemli görevler üstlenen ve bir dünya şehri olmasına emekleriyle katkı koyan Ankara’nın seçkin basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar ve saygılarımı sunarım.”

Sahte gazeteciyi valilik önlemeli

BYEGM Basın Yayın Daire Başkanı Bahattin Akyön, Basın Kartları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Türkiye’de basın mensubu olmadığı halde basın kartı sahibi olmak isteyenlerin bulunduğunu bildirerek, bu konuda yaşanan bazı sıkıntıları da anlatan Akyön, BYEGM’nin sadece 7 ilde örgütlendiğini, diğer illerde bu görevi valiliklerin üstlendiğini söyledi. Akyön, hak etmeyen kişilerin basın kartı almasının önüne geçilmesi için valiliklerin kişiler hakkında iyi araştırma yapıp doğru rapor vermesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!