Flüt tınılarıyla gelen birincilik

Güncelleme Tarihi:

Flüt tınılarıyla gelen birincilik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2020 23:47

‘Uluslararası Şefika Kutluer Festivali’, etkinlik ve toplantı sektörünün Oscar’ı kabul edilen ‘Ace of MICE Awards 2020’de ‘En İyi Festival’ kategorisinde birinci seçilmesinin ardından, Kutluer, festivalin başarısı ve Ankara’nın kültür-sanat hayatına etkisini anlattı.

Haberin Devamı

New York Times’ın ‘Sihirli Flüt’ olarak tanımladığı Şefika Kutluer’in kendi adına düzenlediği ‘Uluslararası Şefika Kutluer Festivali’, etkinlik ve toplantı sektörünün Oscar’ı kabul edilen ‘Ace of MICE Awards 2020’de ‘En İyi Festival’ kategorisinde birinci seçildi. Hürriyet Ankara’ya konuşan Şefika Kutluer, festivalin başarısı ve Ankara’nın kültür-sanat hayatına etkisini anlattı.

Flüt tınılarıyla gelen birincilik


* Uluslararası Şefika Kutluer Festivali’nin devamlılığının ve elde ettiği başarıların sırrı nedir?

Bugüne kadar hem eğitim hayatım hem de solistlik kariyerim boyunca konserler, yarışmalar, ödüller, festivaller ve sanatsal diğer aktivitelerle gittiğim ülkelerin hepsinde, o ülkenin kültürel yapısını bizzat deneyimledim, deneyimlemeye de devam ediyorum. Ülkemize dışarıdan bakarak eksikliklerini gözlemliyorum. Çünkü ülkeler arasındaki eğitim ve kültür-sanat alanlarında mukayeseler yapabilmek, bu tecrübeleri bizzat yaşamayı gerektiriyor. Bugüne kadarki kariyerim sayesinde oluşturduğum sanat çevremi ve tecrübelerimi kullanarak, doğduğum kente faydalı olarak vefa borcumu ödüyorum.

Haberin Devamı

* Peki diğer festivallerden farkı?

Ben Ankara’da doğan bir sanatçıyım ve böylesine bir festivali yapmak için büyük bir maddi gücüm yok. Festival sadece bugüne kadar oluşturduğum sanat çevremle ve desteklerle yapılıyor. Şimdiye kadarki aldığım güçlü desteklere ve halkın ilgisine çok minnettarım. Bu festivali bir sanatçının organize ediyor ve festivalde performans gösteriyor olması ilk kez gerçekleşen bir konu.

Flüt tınılarıyla gelen birincilik


* Yakın zamanda çok önemli bir ödül aldınız. Festival hangi özellikleri ile bu ödüle layık görüldü? Batının ve doğunun en kaliteli, özgün performanslarına yer verdiğimiz festivalimizde birçok ilk de yer aldı:

* Mozart’ın yeni bulunan eserinin ilk seslendirmesi.
* Benim Latin Romance ve Fado CD’lerimin dünya lansman konserleri.
* 55 bin yıl öncesine ait dünyanın ilk flütünü Slovenya’dan getirip birlikte çaldığımız konser.
* Konser sırasında sahnede canlı yapılan tablo.
* Çin’den gelen binlerce yıllık enstrümanları çalan orkestra ile verdiğim konser.
* ‘Uyan Ey Gözlerim Uyan’ ilahisi, Aşık Veysel’in ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ı ve Ankara’nın ‘Misket’i gibi eserlerin orkestra düzenlemelerini yaparak ilk seslendirmelerini gerçekleştirmek.
* Pakistan depremine ve Somali’ye yardım konserleri, UNICEF yararına konserler, Tarsus’un UNESCO koruması altına alınması inisiyatifi, Filistin Genç Müzisyenler konseri gibi sosyal sorumluluk projeleri.

ANADOLU’NUN UNUTULAN DEĞERLERİNİ HATIRLATTIK

Haberin Devamı

Ayrıca programlarımızda müzik dışında plastik ve fonetik dallarda dans, sergiler ve bilimsel konferanslar da yer aldı. Anadolu’nun unutulan değerlerinin tekrar hatırlatılması, başta Türk insanının onları tanıyıp korumaya başlamasını sağlarken, dünyaya dönük önemli bir tanıtım imkânı da getiriyor. Diğer ülkelerin bizimle olan bağlantılı kültürlerinin yer alması, gelen yabancıların bizzat kendileri görerek, tecrübe ederek, ülkelerine dönüp bu değerlerimizi tanıtmalarını sağlıyor.

Flüt tınılarıyla gelen birincilik


ÖZVERİ VE EMEK İSTİYOR

* Festival organizasyonu oldukça zahmetli bir iş. Siz bunu çok küçük bir ekiple yapıyorsunuz. Bireysel olarak festival düzenlemenin zorlukları ya da avantajları nelerdir?

Evet, bu festivali kişisel gayretlerimizle, eşimle birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu iş büyük özveri ve emek istiyor. Kişisel olarak yürüttüğümüz, yurt içi ve dışındaki yakın sanat çevremizle birebir aracısız irtibatta olduğumuz için her konuyu daha kolay ve çabuk sonuçlandırıyoruz. Benim sanat, eşimin organizasyon tecrübesi böyle bir organizasyonu yapmamıza imkân sağlıyor.

Haberin Devamı

* Festival bu yıl olacak mı? Olacaksa hangi ülkelerden sanatçılar ve gruplar katılacak?

Pandemi dönemimde her an her şey değişiyor. Dileğimiz tabii ki koşulların elvermesi ve o zaman gerçekleştirmek. Programı ve katılacak sanatçıları festival öncesinde açıklayacağız.

DEĞERLERİ KORUMAK BİZİM GÖREVİMİZ

* Festivalin, Ankara sanat hayatına katkısı nedir?

Atatürk ilk konservatuvarı Ankara’da kurdu ve ben de oradan mezun oldum. İlk operet sahnesi de Ankara’dadır. Atatürk’ün kurduğu daha birçok ilk kurumla Ankara, Atatürk’ün kültür başkentidir. Bu değerleri korumak da bizim görevimiz. Ayrıca bir müzisyen olarak hedefim, klasik müziği yaygınlaştırmak ve yeni dinleyicilere ulaştırmak. Önceki festivallerimizde klasik müzikle tanışan çok yeni bir kitle oluştu ve her geçen gün bu izleyiciler çoğalıyor. Doğu ülkelerinin kültürlerinin klasik müzikle sentezlendiği çok başarılı performanslar hayranlık uyandırdı. Çin, Japonya ve Kore gibi bazı doğu ülkelerinin klasik müzikte bizden ileri olmaları hatta dünyaya kabul ettirdikleri ‘Suziki Metodu’ ile çok güzel örnek oluşturuyorlar. Festivalde dünyadaki ilk seslendirmelerin, en kaliteli ve özgün örnekleri ilk kez getirmemizin, aydınlatıcı eğitici konferanslar vermemizin Ankara’nın sanat hayatına katkı yaptığını düşünüyorum. Halkımıza önce kendi değerlerimizi, kültürümüzü tekrar tanıtma ihtiyacı duyduk ve hâlâ da duymaktayız. Tüm dünyada eğitim, kültür ve sanat düzeyi, teknolojik gelişmelerle hiç de orantılı olmayan oranda, geriye gidiyor. Onun için kültürel ve eğitici her faaliyet mutlaka desteklenmeli.

Haberin Devamı

* Ankara’da olmanın size katkıları ne oldu?

Yabancı misyon temsilciliklerinin Ankara’da olması ve festivalimize gösterdikleri ilgi, etkinliklerimizi yakından izlemelerini sağladı ve dolayısıyla festivalimizin yurt dışındaki tanınırlığına çok büyük katkısı oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!