Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan ve yüzölçümü bakımından ülkenin ikinci büyük ve en sığ gölü olan Tuz Gölü, aşırı kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldi.
Son 10 yılın en kurak dönemini yaşayan Tuz Gölü’nde geçtiğimiz yıllardaki yoğun yağışların ardından sayıları 22 bini bulan yavru sayısı bu yıl yüzde 90’lık düşüşle 2 bin 650’de kaldı. Doğaseverler, yumurtadan çıkan yavruların kısıtlı su nedeniyle beslenememe ve ölüm tehlikesi altında olduğunu kaydederek, flamingo türünün büyük risk altında olduğunu belirtti.
TUZ GÖLÜ’NÜ YAŞATMAK MÜMKÜN
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, Türkiye’nin en kurak bölgelerinden biri olan Tuz Gölü’nde su ihtiyacı en yüksek tarım ürünlerinin yetiştirildiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:
“Tuz Gölü’nün kuruması tüm havzanın yaşam döngüsünün, biyolojik ve kültürel zenginliğinin geri dönüşsüz bir biçimde yok edilmesi anlamına geliyor. Flamingoların bu sene susuzluktan dolayı ürememeyi tercih ederek yaşadığı trajedi tüm canlıların ortak kaderi olabilir. Yöreye uygun, az su tüketen bitkiler yetiştirerek, tarımda tasarruflu sulama sistemleri kullanarak, en önemlisi gölün de her canlı gibi suya ihtiyacı olduğunu hatırlayarak Tuz Gölü’nü yaşatmak mümkün.”