Güncelleme Tarihi:
BÜYÜK araç filolarına sahip şirketler özellikle son yıllarda, iş verimini artırmak ve maliyetlerin artmasının önüne geçmek amacıyla araç takip sistemlerine yoğun ilgi gösteriyor.
Uydu ve GSM aracılığıyla çalışan “araç takip sistemleriyle” araçlarının “hızlarını, konumlarını, rölantide olup olmadıklarını, gün içinde kaç kilometre yol aldıklarını” kontrol altına alan şirketler, önemli oranlarda tasarruf sağlıyor. Kamudan özel sektöre bugün Türkiye’de yaklaşık 300 bin araç, uydu ve GSM operatörleri üzerinden takip altında bulunuyor. Böyle yöneticiler, araç takip sistemleriyle araç filolarını disipline edebiliyor, fazla yakıt tüketimi, aşırı hız yapma, gereksiz yol uzatımı gibi fazla akaryakıt harcamalarının önüne geçebiliyor.
Gelişen teknolojiyle birlikte kendini göstermeye başlayan araç takip sisteminin Türkiye’deki uygulamaları, diğer gelişmiş ülkelerle hemen hemen aynı zamanda başladı. 2005 yılından bu yana uygulanan araç takip sisteminin Türkiye’deki öncü isimlerinden FiloTürk, 100 binin üzerinde aracı takip ediyor.
Kamuda 117 milyon TL tasarruf sağlanabilir
FiloTürk Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan, Maliye Bakanlığı Ekim 2010 verilerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına ait 83 bin 383 adet araç bulunduğunu, bunların yakıt masraflarının ise yıllık 1 trilyon liraya ulaştığını söyledi.
Normalde araçların özel işlerde kullanılma boyutunun kontrol edilemediğini anlatan Aydoğan, ayrıca sıcak ve soğuk havalarda rölantide bekletilen araçların yakıt masrafı ve çevreye verdiği zararın da giderek arttığını kaydetti. Sahadaki araçları kontrol altına almayı ve denetlemeyi sağlayan araç takip sistemleri ile araçların özel işlerde kullanımının önüne geçilebildiğini ve gereksiz rölantinin önlenebildiğini belirti
Ticari araçta 4 milyar TL
RESMİ istatistiklere göre Türkiye’de yaklaşık 7,5 milyon adet ticari araç bulunduğuna dikkat çeken Aydoğan, her gün 10 dakika rölantide çalıştırılan bir binek aracın, yılda 100 litreden fazla yakıt tükettiğini kaydetti. Araç takip sistemi kullanımı ile günde 11 dakika rölanti süresi tasarrufu sağlanması durumunda ortalama aylık 330 milyon lira, yıllık yaklaşık 4 milyar lira yakıt tasarrufu sağlanabileceğini bildirdi.