Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 00:00
Ankara Fırıncılar Odası’nın ekmek zammı mahkemelik oldu. Türkiye Ziraatçiler Derneği, zammı yargıya taşırken, Başkan İbrahim Yetkin, "Tespitlerimize göre ekmeğe yüzde 5-6 zam yeterli. Diğer illerde de artış olacak Ankara olarak davayı kazanırsak Türkiye’ye örnek olacak" dedi.
ANKARA’daki yüzde 20’lik ekmek zammı mahkemelik oldu. Türkiye Ziraatçiler Derneği, Ankara İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açarken, Dernek Başkanı İbrahim Yetkin, ekmeğe aslında gramajın düşmesiyle yüzde 30’luk bir zam geldiğini hatırlattı.
"Tespitlerimize göre ekmeğe yüzde 5-6’lık zam yeterliydi" diyen Yetkin, "Ekmek çok stratejik bir üründür ve fiyatında yapılacak değişiklikler somut, bilimsel verilere dayanmalıdır" açıklamasını yaptı.
ANKARA’DA 10 MİLYON EKMEK : Türkiye’de yıllık 44 milyar ekmek tüketildiğini kaydeden Yetkin, "Kişi başına 1,5-2 ekmek düşüyor dolayısıyla Ankara’da da yıllık 10 milyon kadar ekmek tüketiliyor. Diğer illerde de artış olacak Ankara olarak davayı kazanırsak Türkiye’ye örnek olacak. Tüketicinin aleyhine bir süreç ve insanların cebinden haksız yere para çıkacak." .
MAĞDURİYETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ: Öte yandan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, yüzde 20 olarak ifade edilen ekmek zammı için buğday fiyatlarının gerekçe gösterilmemesi gerektiğini belirterek, "Yüzde 20’lik ekmek zammı için buğday fiyatının yüzde 100 artması gerekir. Çünkü ekmeğin yapımında buğdayın payı yüzde 20’dir" dedi. Ankara Valisi ile de konuyu görüştüğünü belirten Eker, "Serbest piyasa ekonomisi, fakat vatandaşlarımızın mağduriyetinin önüne geçmemiz gerekir." dedi.
TÜDEF’ten ekmek zammına protesto çağrısı
TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, yapılan zamları protesto etmek için tüketicileri, 10-11 Kasım 2007 tarihlerinde ekmek boykotuna katılmaya çağırdı. Ali Çetin, düzenlediği basın toplantısında, ekmeğe, benzine, akaryakıta, ÖTV’ye, tüm vergi ve harçlara zam yapıldığını, zamların devam edeceğini söyledi. Sadece Ankara’da değil, tüm ülkede her türlü mal ve hizmetin zamlandığını ifade eden Çetin, yapılan zamların enflasyonun çok üstünde olduğunu savundu. Çetin, Ankara’da yüzde 30 zamla birlikte 1 kilogram ekmeğin 2 YTL olduğunu, İzmir’de de 1 kilogram ekmeğin 2 YTL olması için fırın işverenlerince karar alındığını, uygulamak için Ankara’daki tepkilerin beklendiğini söyledi.
BİZDE DAVA AÇACAĞIZ: Özellikle akaryakıttaki ÖTV artışı ile birlikte gelen zammın tüm tüketicileri etkileyeceğini belirten Çetin, "zam sağanağının ancak tüketiciler kendi sorunları için harekete geçtiklerinde dineceğini, tüketiciler tepkisiz kaldıkça sağanağın durup durup devam edeceğini" kaydetti. Çetin, şöyle devam etti: "Bu nedenle Ankara’da ekmeğe, Ankara Fırıncılar Odası ve ATO tekelinin yaptığı zam ve zamma karşı tüketicinin tavrı çok önemlidir. Yüzde 12 maliyet artışına karşın yapılan yüzde 30 keyfi, haksız tekel zammına karşı biz federasyon olarak önümüzdeki günlerde hem Rekabet Kuruluna müracaat edeceğiz, hem de yasal hakkımızı kullanarak dava açacağız. Tüketicilerimiz de tavırlarını açıkça ortaya koymalılar." Tüketicilere, tepkilerini, "10-11 Kasım 2007 tarihlerinde ekmek almayarak" ortaya koymaları çağrısında bulundu.
ATO’YA ELEŞTİRİ : Çetin, toplantıda ATO’yu da eleştirdi. Ekmekte, "Ankara Fırıncılar Odası- ATO tekelinin yaptığı fahiş zammın" bir gerçeği daha ortaya çıkardığını ifade eden Çetin, "Kendi üyelerinin dar çıkarları söz konusu olduğunda tüketicilerin çağrısına kulak tıkayıp, en haksız ve fahiş zammı bile sesini çıkarmadan onaylayanlar, artık tüketicilerin sorunları ile ilgileniyormuş gibi yapmamalıdır. Esnaf esnaflığına, tacir tacirliğine, tacir odası da kendi faaliyetlerine devam etmelidir" dedi.