Güncelleme Tarihi:
ANKARALI sinemaseverlerin özlemle beklediği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 23’ncü Ankara Uluslararası Film Festivali, MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilen törenle perdelerini açtı. Sunuculuğunu İpek Tanrıyar’ın yaptığı açılışa, sinema sanatçısı Türkan Şoray ile yönetmen ve senarist Safa Önal da katıldı.
Açılış öncesinde Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Türkan Şoray, Yeşilçam sinemasının unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi. Yeşilçam filmlerinin Türkiye’nin en büyük değerlerinden biri olduğunu belirten Şoray, “Yeşilçam filmlerine hayat veren yüzlerce sanatçı hatırlanmaz oldu. Yayınlandığı dönemlerde insanların hayatına damga vuran, her duygunun en iyi şekilde yansıtıldığı filmlerimizin ve bu filmlerin yaratıcılarının unutulması Türkiye için büyük kayıptır. Sanatımıza, sanatçımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bu ülkenin gelişimine katkı sağlayan çalışmaların arkasında durmak hepimizin görevi” dedi.
Yeşilçam’a sahip çıkılması mutlu etti
Ankara Uluslararası Film Festivali’nin kendisi için çok değerli olduğunu ifade eden Şoray, “Festivalin Yeşilçam filmlerine sahip çıkması beni çok mutlu etti.
Festivalin ilk filmi olarak gösterilecek olan, başrolünü benim oynadığım Vesikalı Yarim de emeğe verilen değerin bir göstergesi. Herkes aynı duyarlılığı gösterebilseydi, kendi değerlerine sahip çıkabilseydi, bu ülkenin sanatına emek veren insanlar çok farklı yerlerde olurdu” diye konuştu.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Dünya Kitle İletişim Araştırma Vakfı Başkanı Oğuz Dönmez, festivalde emeği geçen herkese teşekkür etti. Festivalin, tüm farklılıkların törpülendiği ve zihinlerin tektip yaşam tarzına alıştırıldığı bir dünyada yaşadığımız gerçeğinden yola çıkarak, bu yılki ana temasını ‘Tektipleşme’ olarak belirlediğini belirten Dönmez, şunları söyledi:
Sanat yaşamının sivil toplum örgütü
“Her yıl seçtiği bir temayla konu üzerinde farkındalık yaratmayı, üzerinde düşünmeyi, tartışmayı amaçlayan festival bu yıl sinema sanatının seçkin örneklerinden oluşan bir seçkiyle tektipleşmeyi seyircinin gündemine taşıyacak. Ankara Uluslararası Film Festivali, geleceğin sinemacılarının yanı sıra nitelikli sinema seyircisi yetiştirilmesinde üstlendiği görevi kurgu, müzik, görüntü, senaryo konulu farklı atölyeler, söyleşiler, film okuma etkinlikleri ile sürdürecek. Vakıf, 20 yılı aşkın bir süredir Ankara kültür ve sanat yaşamında sivil toplum örgütü olarak yerini aldı. Çeşitli kurumsal sponsorları sayesinde her geçen yıl daha da büyük başarılara imza atan vakfımıza desteğin bundan sonra da devam edeceğini umuyoruz. Herkese iyi seyirler diliyoruz.”
Özel ödüller sahiplerini buldu
Törende, festivalin özel ödülleri de sahiplerini buldu. Sanat Çınarı Ödülü, ömrünü seramik sanatına adayarak bu alanda yenilikçi, çağdaş, öncü cesur sanatçı kimliği, ulusal ve uluslararası pek çok ödülle sanat yaşamını taçlandıran Hamiye Çolakoğlu’na verildi. Kitle İletişim Ödülü’ne, 1962 yılında yayımına başlanan ve klasik müzik alanında önemli bir görev üstlenen, yıllar içinde pek çok değerli besteci ve müzik adamı ve yazarının yazılarını okurlarına ulaştıran Orkestra Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Panayot Abacı layık görüldü. Festivalin kurucularından Aziz Nesin’in adını taşıyan Aziz Nesin Emek Ödülü ise, sinema yazarlığı, gazeteciliği, eğitmenliği, dergiciliği ve arşivciliğiyle tanınan Burçak Evren’e verildi.
Törende özel ödüller takdim edildikten sonra Lütfi Ömer Akad’ın 1968 yapımı ‘Vesikalı Yarim’ filmi gösterildi.
Her gün gösterim
Festivalde, 22 Mart’a kadar düzenli olarak her gün gösterime girecek olan filmler, Kızılırmak Sineması, Batı Sineması, Goethe-Institut Ankara ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sinemaseverlerle buluşacak.
Kapanış töreni ise, 22 Mart Perşembe akşamı 19.30’da yine MEB Şura Salonu’nda yapılacak. Törende, Ulusal Uzun Film, Ulusal Kısa Film ve Ulusal Belgesel Film yarışmalarının ödülleri sahiplerini bulacak. Kapanış törenini, Defne Halman ve Engin Hepileri sunacak.
Engelliler unutulmadı
ANKARA Uluslararsı Film Festivali, bu sene engellileri de unutmadı. Görme ve işitme engelliler için sesli betimleme yöntemiyle hazırlanan filmler, festival kapsamında engellilere sinema coşkusu yaşatacak. Kaç Para Kaç, 11’e 10 Kala ve İki Dil Bir Bavul filmlerinin engellilerle buluşacağı festivali, çocuklara özel hazırladığı programla da çocukları festivale çağırıyor.