Felçliler bilgisayar kullanabilecek

Güncelleme Tarihi:

Felçliler bilgisayar kullanabilecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2012 17:27

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri Ege Alkan ve Ahsen Yıldırım geliştirdikleri sistem felçli hastalar için umut oldu. Hastalar sadece kafa hareketleri ile elektronik cihazları kullanabilecek.

Haberin Devamı

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri Ege Alkan ve Ahsen Yıldırım, felçli hastaların bilgisayar kullanımı için sistem geliştirdi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi ve ODTÜ işbirliği ile 29-30 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) düzenlenecek olan Bitirme Projeleri Sergisi 2012’de projelerini sergileyecek olan öğrenciler, bitirme projelerinde felçli hastaların elektronik cihaz kullanabilmelerini sağlamayı hedefliyor.

Kafa sallamak yeterli

Felçli hastaların başkalarına yük olmadan evdeki elektronik aletleri kullanmalarını sağlamak istediklerini vurgulayan Ege Alkan, geliştirdikleri sistemi şu şekilde anlattı:
“Kamera hastanın gözlerini görebilecek bir yere konuluyor, hastanın kafasını oynatabilmesi, sistemin çalışması için yeterli oluyor. Felçli hasta kafasını bir yöne çevirerek sesin açılmasını diğer yöne çevirerek kısılmasını sağlayabiliyor. Bu sistem televizyon dışında evdeki ofisteki tüm elektronik cihazlara uygulanabilir bir sistem.”

Haberin Devamı

Yaşam kalitesi artacak

Benzer bir sistemin Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kullanıldığını belirten Ahsen Yıldırım ise “Bizim sistemin farkı hastanın mutlaka ellerini kullanıyor olmasının gerekmediği. ABD’deki sistemde felçli hasta mutlak suretle ellerini kullanmak durumunda. Felç derecesi çok ileri olan hastalar bile bizim tasarladığımız sistemle elektronik cihazları kullanabilecekler. Hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz.”

289 öğrenci katılacak

Bitirme Projeleri Sergisi etkinliğinde, projeler derecelendirmeye tabi tutulmadan Bütün Projeler Birinci diye değerlendirilerek sergilenmelerine olanak sağlanacak. Etkinliğe, Elektrik, Elektronik ve Haberleşme bölümlerinden 44 projeyle 80 öğrenci, Bilgisayar, Bilişim, Yazılım bölümlerinden 50 projeyle 127 öğrenci, Biyomedikal Mühendisliği bölümlerinden 14 projeyle 18 öğrenci ve tümleşik projelere 21 projeyle 64 öğrenci olmak üzere toplam 129 proje için 289 öğrenci katılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!