Felaketin ardından yaralar sarılıyor

Güncelleme Tarihi:

Felaketin ardından yaralar sarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2020 22:30

Polatlı’ya önceki gün felaket filmlerini aratmayan korku ve panik dolu bir gün yaşatan kum fırtınasının ardından yaralar sarılmaya başladı. 6 kişinin yaralandığı felakette en çok zarara uğrayan mevsimlik tarım işçilerine çadır, battaniye ve yemek yardımı ulaştı. Hem ilçe genelinde hem de fırtınanın etkili olduğu diğer ilçelerde hasar tespit ve yardım çalışmaları sürüyor.

Haberin Devamı

Başkent’te önceki gün etkili olan ve Polatlı ile Haymana’da bir anda gökyüzünü kaplayarak hayatı felç eden kum fırtınasının neden olduğu hasar gün yüzüne çıktı. Önceki gün saat 15.00 sıralarında Polatlı’da gökyüzünü kaplayarak başlayan ve etkisini arttıran toz bulutu, kentte paniğe sebep oldu. Hayatı durduran fırtına en çok, Polatlı’ya 50 kilometre mesafedeki Ilıca Mahallesi’nde bulunan çadırlarda kalan mevsimlik tarım işçilerini etkiledi. Yaklaşık 80 kişinin barındığı çadırlar fırtınayla birlikte yerinden sökülerek uçtu. Bu sırada çadırlarda kullanılan tahta palet havalandıktan sonra çevredekilerin üzerine düştü. Başına palet çarpan işçiler Hadi Avul, Abdül Acer ile Esma Karabulut yaralandı. 3 işçi sağlık görevlilerince Polatlı Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavileri yapıldı. Diğer yandan havalanan cisimlerin çarpması sonucu yaralanan 3 kişi daha hastaneye getirildi.

‘GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNÜ BİLE GÖREMEDİK’

Yaralanan işçilerden Avul, “Tarlada soğan toplarken birden hava karardı ve duman gibi geldi. Gözümüzün önünü bile göremedik. Çocukları kurtarmak için çadırların olduğu yere geldik. Birbirimize sarılarak bekledik. Bu sırada rüzgarla birlikte havalanan palet üzerimize düştü ve yaralandık” dedi.

HAVA KARARDI, ELEKTRİKLER KESİLDİ

Toz bulutu, ilçe merkezinde de büyük hasra sebep oldu. Bir anda havanın karardığı ilçede ev ve iş yerlerinin çatıları uçtu, ağaçlar devrildi. İş yerleri kepenk kapattı. Binaların üzerinden kopan parçalar, park halindeki araçların üzerine düştü. Fırtına nedeniyle şehir merkezinde elektrikler kesildi. Kesinti nedeniyle asansörde mahsur kalan 4 kişi itfaiye ekiplerince kurtarıldı.

KAYMAKAM VATANDAŞLA GÖRÜŞTÜ

Dün de Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak hasar gören yerlerde incelemelerde bulunurken, Türk Kızılay ekipleri de harekete geçti. Kocahacılı Mahallesi’ne giden Bulacak, zarar gören çadırlarda yaşayan vatandaşları ziyaret etti ve vatandaşlarla görüştü. Türk Kızılay Polatlı Şube Başkanı Bünyamin Ateş ve Kızılay gönülleri hasar gören yerlere hızlı bir şekilde çadır kurulumu gerçekleştirdi. Kızılay ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerince vatandaşlara sıcak yemek verilmeye de devam edildi. 

Felaketin ardından yaralar sarılıyor


BAKAN SOYLU: TARIM İŞÇİLERİNE 170 ÇADIR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da kum fırtınasına ilişkin açıklamada bulundu. Twitter’dan açıklama yapan Bakan Soylu, “Ankara Polatlı’da toz fırtınası sonrasında etkilenen mevsimlik tarım işçilerinin barınmalarına yönelik AFAD’tan 170 çadır ve tüm ihtiyaçlar sevk ediliyor. Bakan yardımcımız Muhterem İnce de inceleme ve tedbirler için Polatlı’da. Geçmiş olsun” dedi.

Felaketin ardından yaralar sarılıyor


KISA SÜREDE YARALAR SARILACAK

Bölgeye giden ve Polatlı Kaymakamlığı’nda oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamada bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce de bakanlık, kaymakamlık, belediye, Türk Kızılay ve jandarma ile çalışmalara başladıklarını söyledi. Tarım işçilerinin ihtiyaçlarının karşılanacağını ve çadırların dağıtılacağını anlatan İnce, “Beklenmedik bir afet olayıydı. Devletimizin imkânlarıyla en kısa sürede bu yaralar sarılacak” ifadelerini kullandı.

Felaketin ardından yaralar sarılıyor


HAYAMANA’DA YOL KAPANDI

Fırtınanın etkili olduğu Haymana’da da ilçe merkezi ile Boyalıculuk Mahallesi arasındaki yol, devrilen söğüt ağacı nedeniyle ulaşıma kapandı. Vatandaşlar, devrilen ağacı iple traktöre bağlayıp çekerek yolu ulaşıma açtı.

SİNCAN’DA HASTANE ÇADIRLARI YIKILDI

Kum fırtınası, ilerleyen saatlerde Gölbaşı, Sincan, Kahramankazan, Etimesgut ilçeleri başta olmak üzere Başkent’in birçok noktasında da etkili oldu. Fırtına nedeniyle Sincan Devlet Hastanesi bahçesindeki çadırlar yıkıldı. Havada uçuşan toz nedeniyle vatandaşlar, toz bulutları nedeniyle kapalı alanlara koştu.

Felaketin ardından yaralar sarılıyor


GÖLBAŞI’NDA PALET DEPOSU YANDI

Gölbaşı’nda şiddetli rüzgâr yangına neden oldu. Elektrik tellerinin kopması sonucu boş arazide otlar tutuştu. Rüzgârın etkisiyle büyüyen alevler, yanda bulunan tahta palet deposuna sıçradı ve yangın çıktı. Paniğe neden olan yangın, itfaiyenin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Felaketin ardından yaralar sarılıyor


NALLIHAN’DA ÇATI UÇTU

Nallıhan’da da şiddetli rüzgâr nedeniyle bir evin ve garajın çatısı uçtu. Sarıyar Mahallesi’nde meydana gelen olayda, şans eseri yaralanan olmadı.

Felaketin ardından yaralar sarılıyor


KURAKLIKLA BİRLİKTE BU TİP FIRTINALARIN ARTACAĞI KESİN

Haberin Devamı

Kuş gözlem rehberi ve yaban hayatı uzmanı Emin Yoğurtcuoğlu da Instagram hesabından, toz bulutu görüntülerini paylaşarak, yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:
“Türkiye’de nadir de olsa kum fırtınaları görülür. Özellikle Suriye üzerinden gelen ve ilkbaharda Doğu Akdeniz üzerinden gelen çöl fırtınaları meşhurdur. Ancak şunu bilmemiz lazım. Son 50 senede İç Anadolu’daki çoğu gölü kuruttular, kalanlarını ağır bir şekilde sulama için kullandılar. Her yer tarım arazisine çevrildi, artezyenlerle taban su seviyesi metrelerce yerin dibine düştü. Orta Anadolu’da ağaç azdır. Bitki örtüsü önemlidir. Göllerin kurutulması ile lokal iklim etkilenir. Kuraklıkla birlikte bu tip fırtınaların artacağı kesin! Sözün özü Türkiye bir çöl ülkesi değildir. Ancak bize korkunç gelen bu görüntüler çöl ülkelerinde yaygın olan, alışılmış görüntüler. Orta Anadolu bozkırları kurak, kıraç ve kum fırtınalarının kol gezdiği alanlara dönüştü bile. Bu Türkiye’nin birçok yerini etkileyecek. Ormanlarımız giderek daha fazla yanıyor. Dünyada da öyle. Hepsinin küresel iklime korkunç etkileri mevcut.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!