Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2007 21:44
TÜRK Kardiyoloji Derneği (TKD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Abacı, fazla kiloların kolesterol nedeni olduğunu belirterek, "Özellikle aşırı kilolu vatandaşlar, tavuk, hindi ve balık etini tercih etmeli, tahıl, sebze ve meyve tüketimini artırmalıdır" dedi.
Abacı, yüksek tansiyon, sigara ve hareketsiz yaşam tarzının kalp-damar hastalıklarının en önemli tetikleyicilerinden olduğunu ifade ederek, bu faktörlerin, zaman içinde kalbin yaşlanma sürecini artırdığını ve ölümlere neden olabildiğini bildirdi.Abacı, kalp rahatsızlıklarına neden olan en önemli faktörlerden birinin de kolesterol olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:"İstatistiklere göre kolesterolün neden olduğu kalp-damar hastalığı, Türkiye’de birinci sırada gelen ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Kolesterol, vücudumuzun tüm hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir ve yüksek seviyelerde olması ilk etapta herhangi bir şikayete neden olmaz. Bu nedenle yaşlı, genç, şişman ve zayıf olsun her vatandaşımızın kolesterol konusunda bilinçli olması ve kolesterole neden olan besinlerden kaçınması gereklidir. Çünkü kolesterol yüksekliğinin yol açtığı kalp krizi veya felç gibi hastalıklar, kolesterolün damar duvarına birikmesiyle, yıllar sonra ortaya çıkar."Aşırı kilolu olanların kalp hastalıklarından korunmak için
kalori alımını azaltıp, hareketlerini artırarak kilo vermesi gerektiğini belirten Abacı, fazla kiloların kolesterolün yükselmesinde önemli bir faktör olduğunu bildirdi.