Güncelleme Tarihi:
Anadolu'nun önde gelen mutasavvıflarından Hacı Bayram-ı Veli'nin ismini taşıyan cami ve türbesi ile Roma döneminden kalan ender eserlerden biri olan Augustus Tapınağı, Başkent’in en önemli kültür hazineleri olarak öne çıkıyor. Hacı Bayram-ı Veli Cami ve çevresinin farklı kültürler ile dönemlere ait barındırdığı katmanlardan Roma dönemine ait Augustus Tapınağı, Hacı Bayram Cami ve Türbesi'nin birlikteliği bu alanın çok kültürlü evrensel değerinin somut kanıtı olarak gösteriliyor.
TAŞ KAİDELİ TUĞLA DUVARLI
Asıl adı Numan-bin Koyunluca Ahmed olan Hacı Bayram-ı Veli 1352 yılında bugünkü adı Solfasol olan Ankara'nın Zülfazıl köyünde doğdu. Anadolu’nun manevi çehresinin şekillenmesinde emeği geçen Hacı Bayram-ı Veli, 1429 tarihinde vefat etti ve kendi adı ile anılan caminin avlusundaki türbesine defnedildi. Ankara'nın sembol yapılarından Hacı Bayram-ı Veli Cami, Ogüst Meydanı'nda Antik Augustus mabedinin yanında yapıldı. Taş kaideli, tuğla duvarlı, kiremit çatılı bir yapısı bulunan cami, ilavelerle genişletildi. Hacı Bayram-ı Veli ve kendisinden sonra gelen şeyhlerden sekiz kişinin defnedildiği türbe, caminin mihrap duvarına bitişik olarak bulunuyor.
İMPARATORUN VASİYETİNİ DUVARLARDA
Caminin bitişiğindeki Roma döneminin önemli yapıtlarından biri olan Augustus Tapınağı, milattan önce 25-20 yılları arasında Galatlar tarafından inşa edildi. Augustus'un 57 yıllık imparatorluğu döneminde yaptığı icraatları ve vasiyetini ölmeden önce Vesta rahibelerine vermesinin ardından tapınağın sağ ve sol duvarında bulunan kısımlarına bu vasiyetnamedeki yazılar yunan ve latince olarak yazıldı. 15. yüzyılda Selçuklular Ankara'yı aldıktan sonra tapınağın yapısı korunarak yan tarafa Hacı Bayram-ı Veli Camisi inşa edildi. Tapınak, Augustus'un vasiyetnamesini duvarlarında taşıması nedeniyle yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor.