Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Büyükşehir Belediyesi, EGO ve ASKİ’nin faaliyet raporları görüşüldü. Rapor, CHP veMHP gruplarının ret oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 923 slaytlık bir sunumla geçen yıl yapılanları anlattı.
Gökçek, yürüttükleri çalışmalar sonucu Ankara’nın rekreasyon alanları, kentsel dönüşüm ile sosyal ve kültürel projeleriyle bir marka kent haline geldiğini söyledi.
Ankara’ya ilişkin 5 hedef belirlediklerini dile getiren Gökçek, şöyle konuştu:
HEDEFLERİ SIRALADI
“Bu hedeflerden birincisi Ankara’nın bir kongre şehri olması. İkinci hedefimiz Ankara’nın bir üniversite şehri olması. Üçüncü hedefimiz ise sanayide İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci şehir olmak. Dördüncüsü tıbbın merkezi olmak ki bu konuda Başbakanımız bir temel attı, ikincisi de atılmak üzere. Termal sular konusunda önemli gelişmeler var. Beşincisi de turizm kenti olmak” dedi.
YÜZÜMÜZÜ AĞARTACAK
“Rekreasyon alanı olarak dünyada bizim kadar parka sahip bir ülke yok. Eğlence merkezleri ve Hayvanat Bahçesi ile ilgili de çok ciddi çalışmalarımız var. İnşallah Avrupa’nın en büyük tema parkı ve Hayvanat Bahçesi’ni bu yıl içinde bitirmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Sadece ben bu iş için Çin, Amerika, Avrupa ve Ortadoğu da 2.5 ay süren inceleme gezisi yaptım. Yıllar itibariyle yaptığım gezileri toplasanız o kadar tutmaz. İnşallah Ankara’nın yüzünü ağartacak Hayvanat Bahçemizi yapacağız.”
18 BİN KONUTTAN 10 BİNİ HAZIR
BAŞKAN Gökçek devam eden kentsel dönüşüm projeleri hakkında da bilgi verirken
Kuzey Ankara Projesi kapsamında üretilecek olan 18 bin konuttan 10 bininin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Ulus Tarih Kent Projesi’nin de hızla devam ettiğini belirten Gökçek, Dikmen Vadisi 4 ve 5. etaplardaki yıkımların da bu yaz yapılacağını belirtti.
1994 yılında kişi başına 2.08 metrekare yeşil alan teslim aldıklarını anımsatan Gökçek, bu rakamı 2012 yılında 18,76 metrekareye çıkardıklarını ifade etti.
Belediyenin yaptığı yardımlarla ilgili de detaylı açıklamalarda bulunan Gökçek, “Sadece 2012 yılında 300 bin paket ile 126 bin 858 aileye destek verildi. 13 bin 682 muhtaç dar gelirli aileye toplam 17 milyon 161 bin 300 adet ekmek yardımı yapıldı” bilgisini verdi.
CHP: Gelirleri kullandı kredileri ödemedi
Gökçek'in sunumunun ardından CHP grubu adına söz alan Etimesgut Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yula, Büyükşehir Belediyesi’nin 1994-2013 yılları arasında 29 milyar dolar hizmet satış geliri elde ettiğini söyledi. Yula, bu gelirlerin içinde Dikmen Vadisi ve AŞTİ gelirlerinin olmadığını vurgulayarak, “Belediye bu toplam gelirinin yüzde 85’ini giderlerine ayırsa, 24 milyar doları ile giderlerini karşılayacak ve kalan 5 milyar dolar ile projelerin gerçekleşmesi için alınan kredileri geri ödeyebilecekti. Belediye yönetimi, projelerden elde ettiği gelirleri kullandı ama kredilerini geri ödemedi” dedi.
MHP: Faizler hayalleri söndürüyor
MHP Grubu adına konuşan Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Günay 2009 yerel seçimlerinden önce Gökçek tarafından kamuoyuna 141 proje açıklandığını hatırlatarak şu eleştirilerde bulundu:
“Ankara’yı yerel yönetim anlamında son 20 yıldır idare eden Sayın Başkan ve ekibinin başarısını hayal, hedef ve sonuç ilişkisi üçgeninde değerlendirdiğimizde Sayın Başkan’ın hayallerinin birçoğunun hedefe ve sonuca ulaşamadığını görüyoruz. Belediyemizin otopark ve hafriyat dökümlerinin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi ile bu bütçenin yıllık yüzde 10 artması sağlanabilir. Belediyemizin 2012 yılında 181 milyon faiz gideri ödedi. Bu rakamın yatırıma dönüşmesiyle her yıl gerçekleşmeyi bekleyen projeler hayata geçebilir. 2013 tahmini bütçesinde de 230 milyon lira gözüken faiz giderlerinin aslında Ankara’nın hayallerini söndüren en önemli problem olduğu görülüyor.”
Gökçek: Çankaya yaptığımızın binde 1’ini yaptı mı
Muhalefetin konuşmalarının ardından eleştirileri yanıtlayan Gökçek ise şunları söyledi:
“Mehmet Yula, belediye bütçesinin toplam rakamlarından bahsederek, 29 milyar dolar gibi abartılı bir ifade kullandı. Önce herkes kendi belediyesinin bütçesine bir baksın. ASKİ ve EGO’yu bir tarafa bırakırsak Çankaya Belediyesi’nin de bizim 10’da birimiz kadar bütçesi var. Bizim yaptığımızın binde birini yapmış mı? Önce iğneyi kendinize batırmayı öğreneceksiniz. Diyor ki 1.9 milyar dolar borç devrettiniz. Faizini de koyduğunuz zaman 4.5-5 milyar dolar, Türk parasına çevirdiğiniz zaman 8 katrilyon lira. Bu borçla Ankara’nın istikbalini ipotek altına aldığını Murat Karayalçın kendisi söylüyor. ‘Biz bir ayıp ettik, borcu sırtınıza yükledik ama’ diye söze başlamanız gerekiyor. ‘Dikmen Vadisi ve AŞTİ gelirleri faaliyet raporuna dahil edilmemiş’ diyorsunuz. Allah aşkına ne geliri var.