Murat YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2021 01:44
ODTÜ Ormanı’nda bazı ağaçların kuruması dikkat çekti. MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, kurumlara nedeninin araştırılması ve bütüne yayılmadan çözüm bulunması çağrısı yaptı. Hürriyet Ankara ise ‘Ağaçları ne kurutuyor’ sorusunu konunun uzmanlarına sordu.
ODTÜ ormanı olarak bilinen Eymir Gölü çevresindeki yeşil alanda bulunan bazı ağaçların kuruyarak öldüğüne dikkat çeken Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, bunun nedeninin araştırılması gerektiğini söyledi.
Twitter hesabından kuruyan ağaçların fotoğraflarını paylaşan Ilıkan, paylaşımına ODTÜ, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplarını da ekledi. Kurumlara çağrıda bulunan ve bütüne yayılmadan korumanın önemli olduğunu da ifade eden Ilıkan şu ifadeleri kullandı: “Başkent’in önemli yeşil alanlarından biri olan ve ODTÜ Ormanı olarak bilinen Eymir Gölü çevresindeki yeşil alanda bulunan bazı ağaçlar ölüyor. Nedeninin araştırılması ve sorunun bütüne yayılmadan çözümlenmesi bu alanın korunması açısından aciliyet arz ediyor.”
KABUK BÖCEĞİ VE MANTAR İHTİMALİAğaçlardaki kurumanın nedenini botanik üzerine uzun yıllar eğitim veren ve araştırmalar yapan, ağaçlarla ilgili de kitaplar yazan Prof. Dr. Sadık Erik’e sorduk. Kabuk böceği ve mantar enfeksiyonu olma ihtimali olduğunu belirten Prof. Erik şu bilgileri verdi: “Birinci ihtimal kabuk böceği. Kabuk böceği kabuğun altına yuvalanarak çoğalıyor, çam kuruyor. Kabuktan örnek alınıp incelendiğinde böcek lavraları görülürse, böceğin açtığı iz görünürse nedeni kabuk böceğidir. İkinci ihtimal ise mantar enfeksiyonu. İkisinin de yayılma ihtimali var. Eğer mantar enfeksiyonuysa daha çabuk yayılır. Çamlar tamamen ölmüş zaten. O kurumuş ağaçların komple kesilip o ortamdan kaldırılması lazım. Diğer ağaçlara bulaşmaması için uzaklaştırılması gerekiyor. Önlem alarak oranın ilaçlanması da lazım. Onlar orada kalırsa diğer çamlara da geçebilir.”
DAHA ÇOK BÖCEK SALGININA BENZİYORAğaçların kuruma nedenini Tarım ve Orman Bakanlığı’nda görevli bir orman mühendisine de sorduk. Kurumanın kabuk böceğinden kaynaklı olabileceğini belirten mühendis ise şunları söyledi: “Çam türlerinde 12 dişli çam kabuk böceği dediğimiz bir böcek var. Genelde onlardan dolayı bu tarz kuruma olur. Fizyolojik kuruma dediğimiz başka bir durum daha var ama onun için toplu kuruma olması lazım. Bu daha çok böcek salgınına benziyor, kabuğu biraz kırıp incelediğimizde böcekler galeri açmıştır. Alan genelinde ladin, sedir ve yapraklı türler sağlam, çamlar da sıkıntı görünüyor. Kabuk böcekleri arttığında, kuşlar ve kabuk böceklerinin predatörü diğer böcekler alana gelir, doğal denge sağlanan kadar böyle gider.”