Güncelleme Tarihi:
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer, Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada, ilk 500 araç için gerekli izinlerin alındığını belirterek, “Değişik renklerde üreteceğiz. Fiyatı da 150 bin TL olacak” dedi. Rektör Tuncer, EVT S1’in ‘ulusal’ bir otomobil olduğunu vurgulayarak, “Büyük çaplı bir seri üretim için yatırımcı lazım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arabanın kataloğunu sunduk, şimdi kendisinden randevu bekliyoruz. Arabayı kendisinin de kullanmasını isteriz” diye konuştu.
TUR İÇİN İZİN BEKLENİYOR
Tuncer, EVT S1’in önce Türkiye ardından da Avrupa turuna çıkacağını ilk kez Ankara Hürriyet’e açıklayarak, şöyle devam etti:
“Önce Ardahan’a ardından Edirne’ye götüreceğiz. Daha sonra da Paris’e kadar Avrupa turu yaptıracağız. Üniversite olarak destekleyeceğimiz yolculuğun planlamaları yapılıyor, gerekli izinleri alınca hemen başlayacağız.”
1 MİLYON TL TEKLİF EDİLDİ
Rektör Tuncer ayrıca, EVT S1’in prototipi için ismini açıklamadığı bir koleksiyonerin 1 milyon TL teklif ettiğini de belirterek, “Ama biz satmayacağız. Bunu üniversitemizin önemli bir yerinde camekanlı bir yerde saklayıp sergileyeceğiz. Türkiye tarihi için de çok önemli bir proje” ifadelerini kullandı.
ÜRETİM HEDEFİYLE TASARLANDI
EVT S1’in yapımında yer alan ekibin lideri Doç. Dr. Engin Tanık ve Doç. Dr. Volkan Parlaktaş, araçla ilgili bilgi verdi. Engin Tanık, EVT S1’in Türkiye’de seri üretime en yakın olarak üretilen prototipler olduğunu ifade ederek, “Bu aracın her noktası ucuz üretim düşünülerek ve fizibilitesi yapılarak üretim hedefiyle tasarlandı” dedi. Destek geldiği zaman normal aile otomobilleri ya da hafif ticari araçların da yapılabileceğini belirten Tanık, “Biz bunları yapabilecek kapasiteye sahip çok iyi bir ekip oluşturduk. Yeter ki destek gelsin. Aracımız cuma günü İstanbul’da yapılacak olan TÜMEXPO fuarına gidecek, eğer programında bir değişiklik olmazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan da fuara katılarak aracı inceleyecek” dedi.
Aracın teknik özelliklerini anlatan Doç. Dr. Volkan Parlaktaş ise şöyle konuştu: “EVT S1’de günümüzdeki son teknolojiler kullanıldı. Aracın şasesi tamamen özgün tasarım, özel bir alüminyumdan yapıldı. Aracın toplam ağırlığı bin 50 kilogram. Çok hafif ancak sağlamlıktan da ödün vermedik. Gerekli çarpışma testleri yapıldı. Süspansiyon da tamamen özgün bir tasarım. Gövde karbonfiber gibi kompozit malzemelerden üretildi. Son hızı 180 km/s olarak limitlendirilen EVT S1’in 0-100 km/s hızlanması 7.5 saniye sürüyor. 90 km/s sabit hızla gidilirse 300 km mesafeyi rahatlıkla katedebilen araç, şebeke elektriğine takıldığında 10 saatte tam şarj edebiliyor.”