Evrim vitrinine düzenleme notu

Güncelleme Tarihi:

Evrim vitrinine düzenleme notu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 16:15

MTA Tabiat Tarihi Müzesi’ndeki, Primat (evrim) Vitrini boşaltılarak, “Vitrin düzenlemesi yapılmaktadır” notu asıldı. CHP’li Gök, soru önergesiyle konuyu Meclis’e taşıyıp, “Ne için, hangi gerekçeyle kaldırılmıştır” diye sordu.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) Tabiat Tarihi Müzesi’nde bulunan ve Charles Darwin’in ‘evrim teorisi’ tezinden hareketle şekillendirilen Primat (evrim) Vitrini, boşaltılarak, “Vitrin düzenlemesi yapılmaktadır” notu asıldı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesiyle gündeme gelen düzenlemenin ardından Ankara Hürriyet, boş kalan Primat (evrim) Vitrini’ni fotoğrafladı. Türkiye’nin ilk ve tek Tabiat Tarihi Müzesi’ni hır yıl çoğunluğu ilkokul ve üniversite öğrencisi olmak üzere 100 binin üzerinde kişi ziyaret ederken, müze görevlilerinden edinilen bilgiye göre, vitrin yaklaşık 1 hafta önce boşaltıldı. Müzede, Primat (evrim) Vitrini’ni göremeyen ziyaretçilerden bazıları, müze görevlilerinden bilgi almaya çalıştı. Öğretmenleri eşliğinde müzeye gelen ilkokul öğrencileri ise, boş olan vitrini atlayarak gezilerine devam etti.

İZİN ALINMALI

Haberin Devamı

Öte yandan MTA Genel Müdürü Yusuf Ziya Coşar, Primat (evrim) Vitrini’nin boşaltılma gerekçesiyle ilgili sorulara yanıt vermezken, “Görüşme için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan izin alınmalı” dedi.

Evrim vitrinine düzenleme notu
VİTRİNDE NE VARDI?

MTA Tabiat Tarihi Müzesi, 1968’de açıldı. İnsan, hayvan ve bitki yaşamının tarihsel gelişiminin görsel malzemelerle desteklendiği müzedeki Primat (evrim) Vitrini’nde, insanın evrimi, soy ağacı şeklinde dizayn edilerek kafataslarıyla anlatılıyordu. Plesentalı memelerin kökeninden gelen soy ağacı; modern insan (Homo sapiens) ile modern insanın atası sayılan insansı tür olarak tabir edilen soya (Homo erectus) kadar ayrılıyordu.

GÖK: KİM, NEDEN KALDIRDI?

Konuyla ilgili CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, şu sorular yer aldı:
* MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nde primat vitrini (evrim vitrini) ne için, hangi gerekçeyle kaldırılmıştır?
* Müzenin en çok gezilen primat vitrininin kaldırılması talimatını kim vermiştir?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!