Güncelleme Tarihi:
Evinizin anahtarını içeride unuttunuz ve kapıda kaldınız. Kapıyı açtırmak için ilk iş anahtarcı çağırmak ama çağırdığınız anahtarcının ‘korsan’ olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Ankara Anahtarcılar Kilitçiler ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Bahattin Polat, vatandaşları ‘korsan’ anahtarcıya karşı uyardı. Polat, kapı açtırmak için anahtarcı çağıran kişinin, gelen anahtarcıya önce ‘kimlik kartı’ sorması, sonra da anahtarcı tarafından getirilen tutanağı imzalaması gerektiğini söyledi.
TUTANAKSIZ KAPI AÇTIRMAYIN
“Evinize hırsız çağırmayın” uyarısında bulunan Polat, şöyle konuştu: “Anahtarcının, vatandaşa tutanak imzalatmadan kapı açtırmaması gerekir. Kapı açtırmak için anahtarcı çağıran kişinin, önce anahtarcıya kimlik kartını sorması, sonra anahtarcının yanında getirdiği tutanağı imzalaması lazım. Anahtarcı bu işlemler sonrası ayrıca, komşuların ve apartman yöneticisinin şahitliğine başvurarak da kapıyı açabilir. Tüm bu aşamalar aslında hem vatandaşı hem de anahtarcıyı yaşanabilecek olumsuzluklara karşı korur.”
‘KAYIT DIŞI’NA DİKKAT!
Polat, oda olarak üyelerine ‘kimlik kartı’ verdiklerini de söyleyerek, “Odamıza kayıtlı olan üyelerimiz, kapı açmaya gittiğinde odamız tarafından verilen ‘kimlik kartını’ gösterir. Bu kimlik kartının üzerinde anahtarcının adı, soyadı, kayıtlı olduğu meslek odasının numarası gibi kişisel bilgiler yer alır. Biz oda olarak bu kartı verirken, kişiden sabıka kaydı da istiyoruz. Anahtarcılık ciddi bir meslek, herkes istediği gibi kapı/kilit açmamalı. Tutanaksız ve kimlik kartı olmadan kapı açan anahtarcı ‘kayıt dışı’ çalışıyordur. Vatandaşların da kayıt dışı çalışan anahtarcılara dikkat etmesi lazım” dedi.
Kayıt dışı anahtarcıların daha çok internet siteleri üzerinden faaliyet yürüttüğünü belirten Polat, “Dükkânı olmayan ya da ‘ek iş’ adı altında anahtarcılık yapan kişilerin çoğu, internet siteleri üzerinden reklamlar vererek bu işi yapıyor. Bu durum hem mesleğe hem de vatandaşa zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
‘YÖNETMELİĞE İHTİYAÇ VAR’
Mesleğin yönetmelikle güvence altına alınması gerektiğini de söyleyen Polat, şöyle konuştu: “Aslında bizim mesleğimiz riskli meslekler arasında yer alıyor. Bu nedenle mesleğin bir yönetmelikle güvence altına alınması gerekiyor ki, bu işi herkes yapamasın. Belgesi olan, dükkânı bulunan ve işin eğitimini alan insanlar bu işi yapabilmeli. Mesleğin statüye kavuşması lazım.”