Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2008 00:00
TEDAŞ’ın "Bayramdan sonra borcu olan abonelerin elektriğinin kesileceğine" ilişkin kararına çiftçiler tepki gösterdi. TSKMB Başkanı Uysal, AB’de 3,5 cent olan tarımda kullanılan elektrik ücretinin son zamlarla birlikte Türkiye’de 9,5 centten 12-13 cente yükseldiğine işaret etti. Uysal, çiftçinin üzerine gidilmesi halinde tarımsal üretimin tehlikeye gireceğini belirti.
TÜRKİYE Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TSKMB) Başkanı A. Halis Uysal, TEDAŞ’ın "Bayramdan sonra borcu olan abonelerin elektriğinin kesileceğine" ilişkin kararına tepki gösterirken, "Evimizin elektriğini kessinler ama tarlamızın elektriğini kesmesinler. Karanlıkta yatarız ama aç yatamayız" dedi.
TSKMB Başkanı Uysal, düzenlediği basın toplantısında, elektriğe geçen yıl sonundan beri yapılan zamların çiftçiye yansımasının, reaktif bedeliyle birlikte yüzde 125’e ulaştığını belirtirken, bu zamların kabullenilmesinin mümkün olmadığını söyledi. AB’de 3,5 cent olan tarımda kullanılan elektrik ücretinin son zamlarla birlikte Türkiye’de 9,5 centten 12-13 cente yükseldiğine işaret eden Uysal, şöyle devam etti.
Yeniden yapılandırılsın
TSKMB’ye üye 2 bin 500 sulama kooperatifi, kooperatiflerin de 1,1 milyar YTL’si faiz olmak üzere toplam 1,7 milyar YTL elektrik borcu bulunduğunu bildiren Uysal, çiftçilerin bu borcu bu haliyle ödemesinin mümkün olmadığını söyledi. Bu borcun, faizsiz yeniden yapılandırılmasını, borç nedeniyle uygulanan icra takiplerinin durdurulmasını, tarımda kullanılan elektrikte KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesini istedi.
Aç yatamayız
Elektrik borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda Cumhurbaşkanı, Başbakan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile de görüştüklerini, olumlu sonuç alamadıklarını ifade eden Halis Uysal, çiftçinin üzerine gidilmesi halinde tarımsal üretimin tehlikeye gireceğini belirterek, "Evimizin elektriğini kessinler ama tarlamızın elektriğini kesmesinler. Karanlıkta yatarız ama aç yatamayız" dedi.
Sulamada kullanılan elektriği üretmek için sulama kooperatifleri olarak çalışma yaptıklarını da anlatan Uysal, bunun gerçekleşmesi için bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, şu bilgiyi verdi:
Destek bekliyoruz
"Tarımda 3 milyar 220 milyon kWh elektrik kullanılıyor. Bunun üretimi için 220 milyon kWh kapasiteli rüzgar enerjisi tesisi kurmak gerekiyor. Enerji üretim tesisi için de EPDK’nın 400-500 bin YTL lisans bedeli istiyor. Eğer 180 milyon kHw gücünde kurulursa lisans bedeli yok. Ayrıca TEDAŞ ile elektrik taşıma ücretleri konusunda anlaşamıyoruz. Biz pancar paralarını altı ay sonra alırken, bize aylık fatura çıkarıyor. Bizim düzenli gelirimiz yok, bu sefer faiz işletiyor. Bu kadar faiziyle bu borcu ödeyemeyiz. Devlet, tarımsal elektrik ücretlerine en az yüzde 30-40 destek sağlamalı."
Uysal, AB’nin rüzgar enerjisi projeleri için yüzde 30-40 hibe kredi verdiğini, eğer bürokratik engeller kalkarsa, kooperatifler olarak bu yönde yatırım yapabileceklerini belirtirken, tarımsal sulama elektrik bedellerinden yapılacak yüzde 1’lik kesintinin bu projenin gerçekleştirilmesinde kullanılabileceğini kaydetti.
Türkiye’nin su varlığının kötü kullanıldığına da işaret eden Uysal, Su Konseyi kurularak havza bazında su envanteri çıkarılmasının gereğini anlatırken, aşırı su kullanılması nedeniyle önceden 3,5-4 metre olan dip suyu seviyesinin, artık 40-50 metreye kadar çekildiğini, Selçuk’ta kuyulardan deniz suyu çıktığını, nehirlerin aşırı kirlendiğini söyledi.
AB’de KDV YOK
TSKMB Başkanı Uysal "AB’de tarımda kullanılan elektrikte KDV yok, bizde yüzde 18. Tarımda kullanılan elektriğin maliyeti çok yüksek. Ayrıca, bazı illerde elektrikte kaçak oranı yüzde 90’lara ulaşıyor. Ortalama kaçak kullanım oranı yüzde 14. Elektriğin yüzde 3,4’ü tarımda kullanılıyor. Devlet, yüzde 14 kaçağın bedelini bize yüklüyor. Bu yüzde 14’ün üzerine gitmek yerine elektriğin yüzde 3,4’ünü kullanan kesimin yükünü artırıyor." dedi