Evde 24 saat doktor var

Güncelleme Tarihi:

Evde 24 saat doktor var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2007 00:00

Tepe Grubu bünyesindeki Antepe kurduğu S.O.S.Center Çağrı Merkezi ile kurumlara ve evlere 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veriyor. Merkezde bireylere yönelik "Panik Buton" hizmeti de var.

TEPE Grubu bünyesindeki Antepe kurduğu S.O.S.Center Çağrı Merkezi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Bu sistemle tüm üye kullanıcılar ve sağlık sorunları olanlar, 7 gün 24 saat kesintisiz hizmetle uzman hekimlerin önderliğinde sağlık kuruluşlarıyla ilişki içinde oluyor.

Ayrıca bireylere yönelik acil sağlık sorunlarında "Panik Buton" hizmeti de var. Merkezi, Antepe Bölge Müdürü Göksenin Aydın’la konuştuk.

Merkez ne zaman kuruldu?

Antepe Sağlık ve Turizm A.Ş, Tepe Grubu bünyesinde Şubat 2006’da kuruldu. Antepe, sağlık ve sağlık turizmi alanlarında ürün ve hizmet modelli projeler hazırlıyor ve uyguluyor. S.O.S.Center da bu modellerden biri. Ekim 2006’dan beri de faaliyet gösteriyor. S.O.S.Center’da acil deneyimli hekimler ve branşlarında uzman doktorlar gibi sağlık personeli 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunuyor. S.O.S.Center, kurumların ve hekimlerin zaman ve mekana bağlı kalmadan, hastalarını takip ve kontrol etmelerini sağlayan bir çağrı merkezi. Hastaların ihtiyaç duydukları teşhis ve takip hizmetlerine, kendi hekimleri aracılığıyla ve kolayca ulaşabilmelerine olanak sağlayan bir sistem aslında.

INTERNET İLE EKG İLETİŞİMİ

S.O.S.Center, Türkiye’nin her köşesinden gelen çoklu medikal parametrelerin istenilen merkezlere, hekimlere ve/veya kurumlara -istenildiği takdirde uzman hekimlerin yorumları ile birlikte- iletilmesini sağlayan bir çağrı merkezi.

Diyelim ki Şırnak’ın bir ilçesinde görev yapan hekime, kalp rahatsızlığı şikayetiyle bir hasta başvurdu. Ve hastanın öncelikle EKG’sinin alınıp bir uzman kardiyolog tarafından yorumlanması ve ardından ilgili yerlere yönlendirilmesi gerekiyor. O ilçede bir kardiyolog yoksa, S.O.S.Center’ın hekime sağladığı cihazla hastanın EKG’si alınıyor. Bu EKG internet, GPRS, telefon ve benzeri iletişim teknolojilerinden herhangi biri aracılığıyla S.O.S. Center’a ulaştırılıyor. S.O.S.Center’daki uzman kardiyologlar gelen EKG’yi yorumlayıp, Şırnak’taki hekime sonucu dakikalar içerisinde bildiriyor.

Türkiye’de daha önce uygulanıyor muydu bu sistem?

Kullandığımız bu sistem, dünyada örnekleri var olan ancak Türkiye’de henüz kullanılmamış olan Telemedicine Sistemi. Telemedicine Sistemi daha çok kurumsal bazda hizmetler için uygun bir sistem. Yani hastaneler, sağlık merkezleri, spor salonları, oteller, alışveriş merkezleri, büyük iş merkezleri, toplu yaşam alanları gibi merkezler için. Ancak bireysele yönelik hizmetleri de mevcut.

PANİK BUTONLA ACİL HİZMETİ

S.O.S.Center’da bireylere yönelik olarak da Panik Buton hizmetimiz mevcut. Panik Buton, üzerinde yüksek duyarlıklı bir mikrofon olan bir cihaz. Kol saati ya da kolye gibi takılabilecek uzaktan kontrol düğmesi var.

Acil bir durumda Panik Buton’a basarak, S.O.S. Center Çağrı Merkezi’ne saniyeler içinde bağlanıyorsunuz. S.O.S. Center Çağrı Merkezi’ndeki hekimler, sizi yaşadığınız acil durumla ilgili olarak yönlendiriyor, ne yapmanız gerektiğini söylüyor. Gerekirse evinize ambulans yönlendiriyor. Tabi sisteme üye olurken, evinize en yakın sağlık kuruluşunun, komşunuzun, örneğin yanıt veremeyeceğiniz acil durumlar için evinizin anahtarının bulunduğu bir yakınınızın iletişim bilgileri sisteme kaydediliyor. Bunun yanısıra sağlık geçmişiniz, rahatsızlıklarınız ve daha önce geçirdiğiniz operasyonlar gibi bilgiler de sisteme aktarılıyor.

Acil bir durumda butona bastığınız anda tüm bu bilgiler S.O.S. Center Çağrı Merkezi’ndeki ekranda görünüyor. Dolayısıyla, evinizde yaşayabileceğiniz acil durumlarda kullanılabileceğiniz bir sistem.

Şeker hastaları için şeker kontrolü

Merkezin başka ne hizmetleri var?

Teleradyoloji hizmeti de sunuyoruz. Radyolojik görüntüler yine Telemedicine Sistemi ile S.O.S. Center Çağrı Merkezi’ne aktarılıyor ve uzmanlarımız tarafından yorumlanıyor. Bunun yanısıra, şeker hastaları için gerekli şeker kontrolünden başlayarak, tansiyona ve hatta kilo kontrolüne kadar varan bir çok parametrenin, hastaların hekimleri tarafından kontrol ve takibine olanak sağlayan, Multi Parameter Monitoring (Çoklu Parametre Takibi) hizmetimiz mevcut. Hasta mahremiyeti göz önüne alınarak, elde edilen tüm veriler günümüz bankacılık teknolojisinin ulaştığı en son güvenlik önlemleri ile korunuyor.

Ashley tedavisine red kararı çıktı

SAĞLIKBakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş, engelli çocukları Umut Mert’e "Ashley tedavisi" uygulanmasını isteyen Evren ailesinin yaptığı başvurunun reddedildiğini bildirdi.

Odabaş yaptığı açıklamada, Evren ailesinin, ilk kez ABD’de Ashley isimli çocuğa, büyümesinin durdurulması için uygulanan yöntemin, oğulları 13 yaşındaki Umut Mert’e de uygulanması istemiyle yaptığı başvurunun Etik Kurul’da ele alındığını söyledi.

Çocuk nöroloğu, radyoloji uzmanı, deontolog, halk sağlığı uzmanları, çocuk psikiyatristi, çocuk endrokrinoloğu, genel cerrah, Türk Eczacıları Birliği ve Türk Tabipleri Birliği temsilcilerinden oluşan Etik Kurul’un, bu çeşit bir tıbbi müdahaleyi etik kurallara uygun bulmadığını belirten Odabaş, "Bu yöntemin olumlu sonucu olduğunu gösteren literatür bilgisi yok" diye konuştu.

Ashley tedavisinin dünyada sadece ABD’de uygulanan bir yöntem olduğunu, yaygın bir uygulama olmadığını ifade eden Odabaş, "Dünyada şu ana kadar bu yöntemle ilgili yeterli sonuç bulunmaması nedeniyle, Kurul, etik kurallara uygun bulmadı" dedi.

Ashley tedavisi nedir?

İLK kez ABD’de uygulanan yöntemle, 9 yaşında olmasına rağmen 3 aylık bir bebeğin zekasına sahip olan, yürüyemeyen ve konuşamayan Ashley’nin hormon tedavisiyle boyunun uzaması ve göğüslerinin büyümesi durdurulmuş, rahmi ve apandisiti alınmıştı. Bu uygulamaya bir ilk olması nedeniyle "Ashley tedavisi" adı verilmişti. Ömrü boyunca 9 yaşında bir çocuğun bedenine sahip olacak Ashley’e uygulanan tedavi, tıp çevrelerinde büyük bir tartışma yaratmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!