Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı’nda Başkent’teki kasaplarda yoğun bir kıyma çekimi ve et parçalama mesaisi yaşanıyor. Başkentlileri uyaran Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Paslı kıyma makinelerinde kurban eti çektirerek sağlığınızdan olmayın” dedi.
Kurban Bayramı nedeniyle makinesi olan herkesin kıyma çektiğini belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, vatandaşları paslı makinelerle korsan et çekimi konusunda uyardı. Etin ustasının kasaplar olduğunu vurgulayan Başkan Fazlı Yalçındağ kaçak et çekimi yapan yerleri tek tek tespit ederek fotoğrafladıklarını, bunları Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bildireceklerini söyledi. Evde yapılan kıyma çekimlerindeki kazalara da değinen Yalçındağ şöyle konuştu:
TEKSTİLCİ KIYMA ÇEKİYOR
“Olur olmaz yerde eti çektirmek kadar sakıncalı bir şey yok. Merdiven altında bu işi yapanlardan illalah ettik. Adam tekstilci kıyma çekiyor. Kasaplarda bizim kullandığımız kıyma makinelerimiz soğutuculu. Diğer tarafta seneden seneye kömürlükten çıkarıp paslı makineyle hizmet vermeye çalışanlar var. Çok yanlış.
EVDE ÇEKEN DİKKAT ETMELİ
Ayrıca haberlerde okuduk, evde kıyma çekmeye heveslenmiş ailelerin çocukları kolunu makineye kaptırmış. Buna da dikkat edilmeli. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçen yıl et reyonu ruhsatı olmayan yerlerde kurban etinin hazırlanması ve kıyma çekimini yasakladı.
TEK TEK TESPİT EDİYORUZ
Kaçak et çekimi yapanlarla ilgili bir personelimizi görevlendirdik. Oda olarak tek tek tespit ediyoruz, fotoğraflıyoruz. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne vereceğiz. Gereken cezayı almalarını sağlayacağız. Vatandaşlar bazı dükkanlardaki paslı kıyma makinelerinde kurban eti çektirerek sağlıklarını tehlikeye atmasın. Kasapların adresi belli.
ETİ KASABA EMANET EDİN
Yarın sıkıntıyla karşılaştıklarında muhatap bulamazlar. Kurban etlerini sağlık koşullarına uyan işin uzmanı olan kasaplara emanet etsinler. Manisa’da gördük, vatandaş duyarlıymış görmüş. Bugün kaç kişi tüberkülozu ya da karaciğerin üstündeki kist hidatiği ayırt edebilir. Ekmeği fırıncı yapacak eti de kasap, bunun başka bir yolu yok.”
UYARILAR İŞE YARADI
Bayram öncesi yaptıkları hijyenr ve korsan kasap uyarılarının da dikkate alındığını kaydeden Fazlı Yalçındağ, “Geçen seneye göre bozulmuş et oranında ciddi bir azalma olduğunu tespit ettik. İlerleyen dönemde daha iyi olacağını düşünüyoruz. Kurban kesim alanlarına ön soğutma ve soğutma işlemi mutlaka eklenmeli. Çünkü et adeta 36 derece iç sıcaklığında geliyor. Hemen soğutma altına alınmazsa eve gidene kadar bozulabiliyor” dedi.