Güncelleme Tarihi:
Etimesgut Belediyespor’u amatör kümeden alıp, 2. Futbol Ligi’ne çıkaran, kısa süre önce, başkan vekilliği görevini yürüttüğü Çaykur Rizespor’da, başkanlığa getirilen Hasan Kartal, kulüplerin ekonomik olarak iflas ettiğini ileri sürüp, “Bir sistem kurulmaz ve ekonomik reçete uygulanmazsa, yakında çok daha vahim tablolar ortaya çıkar” diye konuştu.Kartal, Etimesgut Belediyespor’da, başkan ve yöneticilerin görev yaptıkları dönemlerdeki kulüp borçlanmasından sorumlu tutulmasına yönelik olarak, kulüp tüzüğüne madde koyduklarını, buna benzer bir düzenlemeyi Çaykur Rizespor’da da yapmayı düşündüğünü belirtip, şunları söyledi:“Çaykur Rizespor 10 yıldır şirket olarak yönetiliyor. 10 Kasım’daki seçimli genel kurulda tüzük değişikliği düşünüyorum. Şirketin yüzde 49 hissesine kulüp derneği sahip. Ancak dernek yönetimde söz sahibi olamıyor. Bu kulüp Rizelilerin. İsteyen Rizelinin yönetime girmesini ve söz sahibi olmasını istiyorum. Muhalefet olacak ki başarı olacak. Etimesgut Belediyespor’da, borçların yüzde 60’ından başkan, yüzde 40’ından ise yöneticiler sorumludur maddesini tüzüğe ekledik. Aynı uygulamayı Çaykur Rizespor için de getirmek istiyorum ama bu kulüp şirket. Burada bir geçiş yolu izlememiz gerekiyor. Kongrede bunu gündeme getireceğim. Kulüplerde yönetici de borcun altına girsin ve başkanı denetlesin. Borçlandır, 1-2 sene sonra bırak, yeni gelen başkan devralsın, artık
BÖYLE OLMAYACAK.” BORÇ BATAĞINDALAR
“Bir şeyler yapmak zorundayız. Bunun olması, kulübün kurtuluşu demek. Bizim hedefimiz, tam sahiplenme ile kulübü güçlü bir dernek yapısına kavuşturmak. Yönetimlerin görev süresi içinde kulüpler borçlanıyor, sonra yöneticiler bırakıp gidiyor. Böyle başarı olur mu ? Borç sürekli artıyor, yeni gelenler borcun üstüne borç ekliyor. Bu döngü devam ediyor. 1-2 sene sonra ne oluyor borç tavan yapıyor. Kulüp borç batağının içinde kalıyor. Neredeyse bütün kulüpler bu aşamada iflas etmiş durumda. Belli bir sistem olmadığı sürece bu sorun kartopu gibi büyür gider. Devlet, bugün kulüplerin tüm borçlarını siliyorum dese, inanın, 5 yıl sonra tüm kulüpler yine borçlanır, büyük rakamlardaki borcun altında kalır. Çünkü, bir sistem yok.”
SORUMLULUK PAYLAŞILACAK
“Düşüncem Çaykur Rizespor derneğini daha etkin hale getirmek. Belli şartlar konulacak. Başkan, görev süresindeki borçlanmadan yüzde 50, yöneticiler yüzde 40, dernek üyeleri de yüzde 10 sorumlu olacak. Kulüp üye sayısı 10 bin rakamlarında olabilir. Kulüp delegesi, yönetime yanlış bir ismi seçtiğinde sorumluluğun yüzde 10’unun kendisinde olacağını, kendisine de yük bineceğini bilecek. Yönetim kurulu üyeleri, kendi dönemindeki kulüp borçlarından dolayı sorumluluk altına gireceğini bildiğinden, transferde daha dikkatli olacak. Popülist transfer politikası izleyemeyecek. Tüm kulüplerde, uzun süreli garanti sözleşmeler imzalanıyor, oyuncu ile sorun yaşandığında, sözleşme fesih bedeli için büyük paralar ödeniyor. Menajerler, yüksek maliyetler çıkarıyor. Teknik adamlara astronomik tazminatlar ödeniyor. Sonra gelir gider dengesi alt üst oluyor. Bu gidişle, bir yerde duvara toslanacak. Kaos içinde yürüyen Türk futbolu, işin içinden çıkmakta çok zorlanacak. Kulüpler zaten borçlu, başarı için daha da borçlanıyorlar. Sonra, dosyalar federasyonda, FIFA’da birikiyor. Cezalar geliyor. Türk futbolu can çekişiyor. Ara transfer döneminde ekonomik bir futbol patlaması yaşanabilir. Dövizdeki kur artışını da göz ardı etmemeliyiz. Önemli olan ekonomik yapıyı bozmadan kulübü idare etmek. Bu sağlanmazsa kulüplerin ayakta kalması zor. Bizim modelimiz, ekonomik anlamda batağa sürüklenen kulüpler için çıkış yolu modelidir. Gerçek anlamda spora hizmet etmek isteyen yöneticiler tüzüğüne bu maddeyi getirir. Etimesgut’ta, tüzüğe eklediğimiz madde ile ilgili olarak, genel kurulda ancak oy birliği ile kaldırılabilir dedik. Bir kişi bile itiraz etse değişmeyecekti. Dernekler kanuna göre bunun 3/2 çoğunlukla olması gerekiyormuş, gerekli düzenlemeyi yapacağız.”
TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNÜYOR
“Bu düzenleme ile sözleşme bedelleri bile aşağı düşer. Yönetici bu borçları kendisi ödeyeceğini bilirse, her işi titizlikle yapmaz mı paralar daha dikkatli harcanmaz mı ? Kimse bu borçların altına girmek istemez. Etimesgut’ta biz bunu yaptık, sadece üyelere sorumluluk yüklemedik. Benim getirmeye çalıştığım sistemde, başkan ve yönetim kurulu üyelerinden teminat alınması bile tartışılabilir. Başkan ve yöneticiler, borçlanma konusunda işte teminatım burada diyebilir. Tabi bunları bir başkası gelip kaldırabilir. Bunun için de üçte iki çoğunluk aranacak. Çaykur Rizespor tüzüğünü bu doğrultuda değiştirmeyi düşünüyorum, bu konuda tartışacağız. Fikir alış verişinde bulunacağız. Sayın Cumhurbaşkanına da bununla ilgili bilgiler sunacağım. Türk futbolu şu anda taşıma su ile değirmeni döndürmeye çalışıyor. Bu daha ne zamana kadar sürecek. Deniz bitti, kimse farkında değil. Böyle bir durumda kulüpler yönetici bulmakta zorluk çeker deniyor. Bütçesi belli kulübü, ben eğer düzgün yöneteceksem, kulübü kendi gelirleri ile yöneteceksem, ekonomik durumu güçlü bir yapı oluşturacaksam, amatöre da düşse kendimi toparlar, kurtarabilirim. Ancak borcun kartopu gibi sürekli büyüdüğü bir yapılanmada ayakta kalmak imkansız gibi bir şey. Alt yapılar bugünler için var. Eğer ben ticari düşünsem, burada gelir bile elde ederim.”
YERLİ YILDIZLAR YETİŞTİRMELİYİZ
“Her mahallede spor kompleksi olsa, çocuklar buralarda yetişse, onların içinden iyiler seçilip yarışmacı yapılsa, birçok şey kendiliğinden çözülür. Devletimiz, Gençlik ve Spor Bakanlığımız, teşvik amacıyla, anlatmaya çalıştığım sistemi destekleyen, şartlarını yerine getiren kulüplere, önemli rakamlarda yardım edeceğim diyebilir. Mevcut borçlar hariç, sonraki dönemdeki borçlanmadan yöneticiler sorumlu olacak diye bir düzenlemeyi tartışmaya açabilir.”
“Şu an iki kulübe de başkanlık yapıyorum. (Çaykur Rize-Etimesgut Belediye) Federasyona sözlü olarak sordum, sorun olmaz dediler. Yazılı başvuruma cevap bekliyorum. Tesisleşme çok önemli. Etimesgut Belediyesi bize önemli katkı sağladı. Sosyal tesis 4-5 aya kadar biter. Sahanın tümünü de normal çime dönüştüreceğiz. Alt yapıyı, tesisi tamamlamadan bir üst lige çıkmanın bir anlamı yok. 5-6 ay içinde Etimesgut Belediye tam anlamıyla bir kulüp olur. Ben de iyi bir başkan bulmak için arayışlarımı sürdürüyorum.”