Güncelleme Tarihi:
Yeme içme sektörüne hizmet eden esnafın çok yüksek kâr oranlarına sahip olmadığını belirten Oda Başkanı Mustafa Kesinbaşoğlu, bu yüzden e-ticaret firmalarının yüksek komisyonları nedeniyle zarar ettiklerini söyledi. Alınan komisyonların fazlalığına dikkat çeken Keskinbaşoğlu, şunları söyledi: “Alışveriş sitelerinin yüksek komisyon oranları, bize zarar ettiriyor. Günümüzde e-ticaret çok hızlı gelişmekte ve genel ticaret içerisindeki payı her geçen gün artmaktadır. Perakende e-ticaret pazarında hâkimiyetini her geçen gün arttıran büyük iş modelleri ve firmaların gıda sektörüne de girmesi mevcut potansiyele bir taraftan pozitif katkı sağlarken, diğer taraftan ise yüksek komisyon bedelleri esnafımızın en çok şikâyet ettiği konuların başında gelmektedir. E-ticaret siteleri satılan ürün başına yüzde 18-20, bazı ürünlerde ise daha fazla komisyon alıyor. Firmalara, reklam bedeli ve diğer kesintiler de yansıtılıyor. Yüksek komisyon bedeli ve yerli yersiz kesintilere razı olmak zorunda kalan esnafımız ise bu bedeli ürünlere ister istemez yansıtmak zorunda kalıyor. Yüksek komisyon oranları esnafın belini büküyor. Yüzde 10, yüzde 5 kâr marjı ile çalışan esnafımız var. Kâr oranı devamlı düşüyor. Esnaf fiyat artışı yapmak istemiyor, zam yaparsa bu sefer tüketiciyle karşı karşıya geliyor. Neticede müşteri memnuniyeti, sadakati git gide azalıyor. Bir üyem, ‘Karşımdaki müşteri telefonla e-ticaret üzerinden yemek siparişi veriyor’ diyor. Müşteriye cazip kampanyalar yapılıyor ama bu kampanyalar bizim esnafın sırtından yapılıyor. Diğer taraftan da haliyle yaşanan yüksek fiyat artışlarının bir nedeni olarak e-ticaret firmaları tarafından, satıcı firmalardan alınan yüksek komisyon oranları gösteriliyor.”
SAHTEKAR KAZANIYOR İŞ YAPAN KAYBEDİYOR
Vatandaşların ucuz et yemekten kaçınması gerektiğini söyleyen Kesinbaşoğlu, ucuza et satanların ürüne başka etler karıştırdığını, fiyatlar yükseldikçe kalitesi bozuk, sağlıksız ürünlerin devreye girdiğini belirterek, şöyle devam etti: “Merdiven altı ve çok ucuz ürünlere, gıda hilesine karşı dikkat etmeli, bunlardan uzak durmalıyız. Ucuz etin yahnisi yavan olur. Vatandaş gıdasına dikkat etmek istiyorsa, hastaneye gitmek istemiyorsa, hakiki et döner yapana gidecek, hakiki tavuk eti yapana gidecek. Yüz gram et döneri ekmek arası şu an 100 TL’nin altında değil. Tavuk döner 30 TL’den aşağı olamaz. Ucuz tavuk döneri yapanların büyük bir kısmı tavuğun derisini kullanıyor. Arasına tadı olsun, lezzet versin diye kavram yağı denilen koyunun iç organlarının etrafından bulunan bir yağı kullanıyorlar. Gerçi bu bile pahalandı. Helal kesim olup olmadığını bilmiyoruz. Sorunlar merdiven altı üretim yapanlardan çıkıyor. Bunların hiçbirinde vergi, esnaf sicil ve oda kaydı yok. Haksız kazanç elde ediyorlar. İşini layıkıyla yapmayanların, sahtekarların kazandığı bir ortam, işini layıkıyla yapanın mağdur olduğu koşullar ortadan kaldırılmalıdır. Herkes kendi işini yapacak, bakkal piknik işi yapmayacak, esnafımızın işine mani olmayacak.”