Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2007 00:00
2002-2006 döneminde işlenen suçların bilançosunu çıkaran ATO, Türkiye’nin asayiş sorununun terör kadar tehlikeli bir tehdit unsuruna dönüştüğünü ortaya koydu.
Buna göre, hırsızlık, yankesicilik, kapkaççılık, darp, yaralama ve mala zarar verme son beş yılda en çok işlenen 10 suç arasında yer alıyor. Raporda, Ankara’da bir sitede pek çok kez polise başvurdukları halde organize gasp ve hırsızlık olaylarının önüne geçemeyen esnafın, güvenliği sağlamak için bir hırsız çetesi ile anlaştığı belirtiliyor.
ANKARA Ticaret Odası (ATO), 2002-2006 döneminde işlenen suçların bilançosunu çıkardı. ATO’nun Emniyet Genel Müdürlüğü rakamlarından yararlanarak hazırladığı "Suç Terörünün Bilançosu" raporu, Türkiye’nin asayiş sorununun terör kadar tehlikeli bir tehdit unsuruna dönüştüğünü ortaya koydu. Rapora göre, sokaklar bir anlamda "eşkıyaya teslim oldu". Hırsızlık, yankesicilik, kapkaççılık, darp, yaralama ve mala zarar verme son 5 yılda en çok işlenen 10 suç arasında yer alıyor. Son beş yılda en çok işlenen 10 suç arasında ilk sırayı "evden hırsızlık" aldı. 2002 yılı başından 2006 yılı sonuna kadar 229 bin 649 eve hırsız girdi. 2006 yılında evden hırsızlık suçu 2002 yılına göre yüzde 227,2 oranında arttı. İlk 10 içinde yer alan diğer suçlar ise sırasıyla darp, iş yerinden hırsızlık, otodan hırsızlık, yaralama, diğer hırsızlıklar, oto hırsızlığı, yankesicilik ve kapkaççılık, ruhsatsız silah taşımak ve meskun mahalde havaya ateş açmak.
ESNAFLARIN KORKULU RÜYASI Hırsızlar esnafın da korkulu rüyası haline geldi. 2002-2006 döneminde iş yerinden hırsızlık olaylarında da patlama yaşandı. 5 yılda 185 bin 329 iş yeri soyuldu. Söz konusu dönemde, iş yerinden hırsızlık suçundaki artış oranı yüzde 104,5 oldu. Rapora göre, suçlarda "Top 10" listesinin dördüncü sırasında 176 bin 347 vaka ile "otodan hırsızlık" suçu yer aldı. Otodan hırsızlık, 5 yılda yüzde 281,2 oranında arttı. Beşinci sırada yer alan "yaralama" ise 5 yılda istatistiklere 170 bin 767 olayla girdi. Bu suçtaki artış oranı da yüzde 99,2 oldu.
ÇETE SİTEYİ HIRSIZLARDAN KORUYOR Aygün, Ankara’da bir sitede pek çok kez polise başvurdukları halde organize gasp ve hırsızlık olaylarının önüne geçemeyen esnafın, güvenliği sağlamak için bir hırsız çetesi ile anlaştığını belirterek, şunları kaydetti: "Her hafta esnafımızı ziyaret ediyorum. En çok şikayet edilen konu can ve mal güvenliği... Defalarca polise başvuran bir site esnafı hırsızlarla baş edemeyince kendi başının çaresine bakmış. Bir hırsız çetesiyle anlaşmışlar. Aralarında para toplayıp çeteye veriyorlar. Çete de söz konusu siteyi (burası bizim mıntıkamız) diyerek diğer hırsızlardan koruyor. Sonunda bu da oldu. Esnaf, hırsızı maaşa bağlayarak, hırsızı hırsıza havale etti." Hakaret, sövme ve tehdit suçlarındaki yüzde 700’lere varan artışa da dikkati çeken Aygün, Avrupa Birliği’ne uyum yasaları nedeniyle polisin de elinin kolunun bağlandığını, kendi canını koruyamaz hale geldiğini ifade etti. Aygün, polise hakaret, mukavemet ve darp suçu da son beş yılda yüzde 114 oranında arttığına işaret etti.