Güncelleme Tarihi:
KÜLTÜR Bakanı Ertuğrul Günay’ın TBMM Genel Kurul Salonu ile ilgili, “90’lı yıllarda şimdi bir siyasi partinin genel başkanı olan meclis başkanı döneminde, ‘İnsan üzerinde baskı yapıcı, faşizan bir görüntüsü olduğu’ iddia edildi ve bugünkü konser salonuna dönüştürüldü ifadelerine dönemin Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk sert tepki gösterdi. Cindoruk, “Meclis başkanlığım döneminde salonun değiştirilmesi için mimari bir proje yapıldı ve neticesinde ortak alınan karar gereği bu proje uygulamaya konuldu. Fakat eski Marksistler milletvekillerinin birbirlerinin ense traşını gördükleri eski salonlardan bir türlü vazgeçemiyorlar” diye konuştu.
Kusur renkte değil
22. Dönem’de TBMM Başkanvekilliği görevini yürüten CHP’li Yılmaz Ateş de AKP’nin iktidarıyla birlikte ülke 16-17 kat yoksullaştı. Bu yoksullaşmanın nedeni koltuklar mıdır ki renkleri değiştirildiğinde yolsuzluklar sona ersin. AKP tükenince toplumu gerginliğe sürüklüyor o gerginlik de milletin meclisine yansıyor. Kusur o koltukların renginde değil AKP’nin gerginlik yaratan siyasetidir sözleriyle Günay’ın sözlerine tepki gösterdi.
Gerçek dışı inanmıyorum
16 Kasım 1991-1 Eylül 1993 tarihleri arasında TBMM Başkalığı görevi yapan Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk “Gerginliğin koltuk renkleri nedeniyle olduğunu da gerçek dışı buluyor ve inanmıyorum” diyerek Günay’ı eleştirirken ayrıca şunları söyledi:
“Avrupa ülkelerinde de meclis salonları anfi tiyaro şeklindedir geleneksel salon tarzı diye bir yapı yoktur. Batı ülkelerinde bizim meclis salonumuz gibi salonlar bulunuyor. Fakat eski Marksistler milletvekillerinin birbirlerinin ense traşını gördükleri eski salonlardan bir türlü vazgeçemiyorlar .
Sayın Günay dünyanın hangi demokratik ülkesinde milletvekillerinin birbirlerinin ense traşını gördüğü bir meclis salonu var onu göstersin. Türklerin geleneğine uygun ve son derece düzgün bir salondur.
Ortak alınan bir karar
Gerginliğin koltuk renkleri nedeniyle olduğunu da gerçek dışı buluyor ve inanmıyorum. Meclis başkanlığım döneminde salonun değiştirilmesi için mimari bir proje yapıldı ve neticesinde ortak alınan karar gereği bu proje uygulamaya konuldu.
Sayın Günay’ın kastettiği salon hakkında raporlar vardır. Bir takım eksikliklerden dolayı çökme tehlikesi vardı ses cihazı bozuktu milletvekilleri konuşulanları rahatlıkla duyma güçlüğü çekiyorlardı ayrıca salonun havalandırması da yoktu. Kirli havayı alıp tekrar içeri veriyordu. Milletvekillerinin uykusu geliyordu salonda. Şimdi bunlar biliniyorken sayın günayın çıkıp böyle açıklamalar yapmasını doğru bulmuyorum ve sayın bakanı ciddiyete davet ediyorum.
Gerginliğin koltuk rengiyle ilgisi olsaydı eski mecliste daha çok kavga çıkmazdır. Sayın Günay yenilenmeden önceki salonda daha fazla kavganın çıktığını bilmiyor sanırım. O kavgaların en çok akıllarda kalanı da Çetin Altan’ın tekme tokat dövülmesiydi.
Sayın bakanı bu tür gereksiz işlerle uğraşmamaya ve bu demeçlere ayıracağı zamanı ülkenin turizm ve kültür faaliyetlerine ayırmaya davet ediyorum
Sebep AKP siyaseti
22. Dönem’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevini yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş ise gerginliğin sebebinin koltuklar değil AKP siyaseti olduğunu savunarak şu görüşleri dile getirdi:
AKP tükenince toplumu gerginliğe sürüklüyor o gerginlik de milletin meclisine yansıyor. Kusur o koltukların renginde değil AKP’nin gerginlik yaratan siyasetidir.
Renkler değişirse yoksulluk bitecekmi
Kürt açılımı yaptılar Türkle Kürdü birbirine düşürdüler, alevi açılımı yaptılar aleviyi sünniye birbirine düşürdüler.
AKP’nin gerilim siyaseti toplumu gerdi meclisteki milletvekilleri de toplumun nabzını yansıtıyorlar. Bu gerginlik de koltukların turuncu renklerinden değil, AKP’nin uygulamaları yüzündendir. TBMM’de huzur istiyorlarsa AKP’nin koltukların renklerine değil dönüp kendi siyasetlerine bakmaları gerekir.
Toplumda işsizlik yoksulluk yolsuzluk diz boyu onlar iktidar oldukları için bunları görmüyorlar ama toplumun bu sesleri bize yansıyor. AKP toplum kesimlerini birbirine düşürerek rant sağlamaya çalışıyor bunun doğal sonucu olarak ortaya çıkan gerginlik de topluma ve meclise yansıyor. AKP’nin iktidarıyla birlikte ülke 16-17 kat yoksullaştı. Bu yoksullaşmanın nedeni koltuklar mıdır ki renkleri değiştirildiğinde yolsuzluklar sona ersin.