Eryılmaz’dan Kıbrıs çıkarması

Güncelleme Tarihi:

Eryılmaz’dan Kıbrıs çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2007 00:00

Esnafın zabıtaya tepki gösterdiği iddiaları üzerine Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz, Kıbrıs Caddesi’ni Ankara Hürriyet ile birlikte gezdi. Bir kadın esnaf Eryılmaz’a, "Bir kaç kişi seçim öncesinde sizi zor durumda bırakmak istiyor. Duruşunuzu bozmayın" dedi.

KURTULUŞ semtinde bulunan Kıbrıs Caddesi esnafının Çankaya Belediyesi’ne tepki gösterdiği iddialarını yerinde inceleyen Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz, bazı esnafın destek mesajları ile karşılaşırken bazı esnaf da, kapı önlerine koydukları malların binaların ortak alanlarına yayılmasına göz yumulmasını istedi.

Eryılmaz’ın yaklaşık iki saat süren incelemelerine, Ankara Tuhafiye Parfümeri ve Billuriyeciler Odası Başkanı Raşit Kanık ile Başkan Vekili Hasan Özkol da katıldı. Mallarını yaya yoluna kadar sergileyen küçük bir grup esnaf diğer belediyelerin bu duruma göz yumduğunu belirterek, Eryılmaz’dan da kendilerine gözyummasını istedi.

ÇANKAYA’YA YAKIŞMAZ

Başkan Eryılmaz, ’İdare et’ ricalarına yanıt verirken, küçük esnafın içinde bulunduğu sıkıntıyı çok iyi bildiğini belirtti. Eryılmaz, "Bu nedenle binaların saçak altlarını geçmeyecek kadar dışarıda mal teşhirine izin veriyoruz. Ama bunu suistimal edilip yaya yolları işgal edilirse, Çankaya’ya yakışmayan görüntüler ortaya çıkıyor" dedi.

Lokanta, kahve gibi yerlerin bahçe düzenlemesi yapmalarına ses çıkarmadıklarını anlatan Muzaffer Eryılmaz, "Havalar ısınmışken, kentlileri kapalı mekanlara kapatıp yemeklerini orada yemeye zorlamanın, kahvelerini içeride içmeye zorlamanın ne anlamı olabilir. Biz hem küçük esnafın haklarını ve çıkarlarını gözetiyoruz, hem de ilçe sakinlerimizin yaşadıkları sokak ve caddelerin güzelleşmesi, çağdaşlaşması için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

Eryılmaz’ın incelemeleri sırasında özellikle büyük marketlerin çöplerini ve stok mallarını bina yanlarına koydukları dikkat çekti. Eryılmaz, çevre ve görüntü kirliliği yaratan firmalar hakkında işlem yapılması talimatını verdi. Eryılmaz, şunları söyledi:

"Küçük esnafa asla cezai bir tarzda yaklaşmıyoruz. Onlara her türden müsamahayı gösteriyoruz. Ama büyük süpermarketler, (inadım inat) diyerek, bilerek ve ısrarla, küçük esnafı yutma pahasına kuralları hiçe sayıyorlar. Kaldırımları, apartman aralarını bile işgal ediyorlar. Biz bu tür büyük işletmelere asla göz yummadık, yummayacağız da. Esnafın ekonomik olarak darda, zorda olduğunu çok iyi biliyor ve görüyorum. Ama bunda hükümetin genel politikalarındaki yanlışlığı da özellikle unutmamak gerek"

Türkiye’de bir ilk

Sadece Ankara’da değil, Türkiye’de de bir ilk gerçekleştirdiklerini anlatan Eryılmaz, esnaf odalarının temsilcileri, ATO temsilcisi, tüketici hakları derneği temsilcisi ve belediye temsilcisinden oluşan bir heyet, denetleyeceği esnafa bir ay önceden haber veriyor. Haberli denetim sayesinde esnaf kendi eksiklerini giderme yoluna gidiyor. Bu çalışma sayesinde şu an hiç ceza kesilmeyen, uyarı verilmeyen esnaf sayısı yüzde 97’ye ulaştı" diye konuştu. Ankara Tuhafiye Parfümeri ve Billuriyeciler Odası Başkanı Raşit Kanık da, Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz’a esnafa verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Denetimler başarılı

Lokantacılar ve Kabapçılar Odası Başkanı Mehmet Aztekin de bir süre önce Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Çankaya Belediyesi’nin ’Haberli Denetim’ uygulamasını şöyle değerlendirmişti: "2004’den beri Çankaya Belediyesi tarafından lokantalara yönelik olarak yürütülen haberli denetimler çok başarılı sonuçlar doğurdu. Esnaf odalarından da temsilcilerin katıldığı bu denetimlerde belediyenin sağlık müdürlüğü, zabıta, iktisat ve veterinerlik uzmanları incelemeler yapıyor. Kusurlu bulunan lokantalara ilk olarak uyarıda bulunuluyor, ikinci denetimde tutanak tutuluyor, üçüncü denetimde ise ceza kesiliyor. Kusursuz bulunanlara Çankaya Beldiyesi "teşekkür belgesi" veriyor. Oldukça başarılı olan bu denetimler sonucunda bazı lokantalarda yüzde 90’lara varan kusurlar yüzde 5’lere düştü."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!