Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2007 00:00
Çankaya Belediyesi ile işçiler arasında yaşanan gerginliğin "hafta sonu ücretsiz çalışın" iddiasıyla zirveye çıkmasının ardından Başkan Muzaffer Eryılmaz işçilere bir mektup yazdı. Eryılmaz samimi bir üslupla belediye işçilerine seslenirken, sendikayı ağır bir dille eleştirdi. Eryılmaz yazdığı mektupla işçilere sağduyu çağrısı yaptı.
Çankaya Belediyesi ile işçiler arasında yaşanan gerginliğin "hafta sonu ücretsiz çalışın" iddiasıyla zirveye çıkmasının ardından Başkan Muzaffer Eryılmaz işçilere bir mektup yazdı. Eryılmaz yazdığı mektupta şunları ifade etti.
SENDİKA DAR ÇIKARINI DÜŞÜNÜYOR
"İşçilerimizin maaş ve ikramiyelerde aksama yaşanmaması için özel bir dikkat sarfettik. İkramiyelerin Kasım’da ödeneceği defalarca sendika yöneticilerine bildirildiği halde sendikanın kurumu, kurumun prestijini düşünmeden salt kendi dar çıkarını düşünmesi ve anlamsız bir çaba içine girmesi, bunun için dava açması kurumumuz için yıpratıcı olmuştur. Oysa biz işçilerimizin örgütlenmelerini sendikalarına sahip çıkmalarını hep candan bir şekilde istedik.
SAĞLIKLI HAK ARAMA DEĞİL
Sendikanın daha önceki dönemlerde aylarca ödenmemiş ikramiye örnekleri dururken, bu vesileyle hak kaybına uğrayan işçilerin bu mağduriyetlerini bizim yönetimimizin giderdiği orta yerde dururken yanlış zeminlere kayması ve kurumu karalayıcı bir tutuma yönelmesi sağlıklı bir hak arayış yönetme değildir.
GEÇİCİ İŞÇİLER KADROYA
Biz bugüne kadar daima işçilerin yanında olduk. Hiç bir işçiyi işten atmadık, rahat olsunlar onları asla işten atmayacağız. Geçici işçileri bir bütün olarak kadroya geçirme çalışmasında son aşamadayız. Bugüne kadar işçilerimiz için sağladığımız mesailerin bütün kurumun içinde bulunduğu nazik koşullar nedeniyle bir tür kısıntıyla karşılaşması olağan bir tutumdur. Mesai yapmış ve hak etmiş olanlar mesai ücretlerini alacaktır. Sendikanın, bugüne kadar işçilerimiz için yaptıklarımız ortada dururken, ortalığı karıştırması, kurumu ve yönetiminin başarısız olması için adeta dua etmeye kalkışması, her şeyden evvel böyle bir sendikacılık anlayışı ve işçilerimiz adına hayal kırıklığı olmalıdır. Sendikanın bindiği dalı kesmeye kalkışması, sadece negatif bir konumda kalması, bizim siz değerli işçilerimizle kurduğumuz güzel, kalıcı ve hizmet üretmeye dayalı birlikteliğimizi engellemeyecektir.
Metro işçisi sendikalı oluyor
Demiryol-İş, sendikal örgütlenmenin olmadığı Ankara metrosu ve Ankaray’da örgütlenme çalışmasına başlayacak. Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Türkiye’nin başkentine metro işçisinin sendikalı olmaması yakışmıyor. Bunları üye yapmamak da bize yakışmıyor" dedi.
TÜRK-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası, sendikal örgütlenmenin olmadığı Ankara Metrosu ve Ankaray’da örgütlenme çalışması başlatacak.
Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, demiryolu taşımacılığı iş kolunda tek sendika olarak halen İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Konya’daki raylı ulaşım sistemlerinde örgütlü olduklarını söyledi. Atalay, şu anda sendikal örgütlenme kapsamına alamadıkları tek raylı ulaşım sisteminin Ankara Büyükşehir Belediyesi kapsamındaki Ankara Metrosu ve Ankaray olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği’ne üye olma planlarının yapıldığı bir dönemde çalışanların sendikal örgütlenmesine karşı çıkmanın kabul edilemeyeceğini ifade eden Atalay, şunları kaydetti:
"Yakında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iş yerlerinde örgütleneceğiz. Gerekli planlamayı, bu konudaki görevlendirmelerimizi yaptık. İş kolumuz kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iş yerlerine de sendika girecek. Ankara Metrosu ve Ankaray işçisi de örgütlenecek, örgütlü olacak ve sendikasının desteğiyle toplu iş sözleşmesi güvencesine kavuşacak. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, ’bunların sendikası olmasın’ deme lüksü yok.
BAŞKAN GÖKÇEK HAYIR DEMEZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kamu toplu iş sözleşmelerinden sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sendikal örgütlenmeyle ilgili çok net ve şeffaf görüşleri var. Melih Gökçek’in bu görüşlere ’hayır’ diyeceğini sanmıyorum."
Ankara Metrosu ve Ankaray’daki işçilerin sendikal örgütlenmesi için hazırlıklarını yaptıklarını, önümüzdeki günlerde örgütlenme çalışmalarına başlayacaklarını bildiren Atalay, "Türkiye’nin başkentine metro işçisinin sendikalı olmaması yakışmıyor. Bunları üye yapmamak da bize yakışmıyor. Yapacağımız çalışmayla yaklaşık 2 bin işçiyi en kısa zamanda sendikal örgütlenme katacağız" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Temmuz ayı istatistiklerine göre, demiryolu taşımacılığı iş kolundaki 26 bin 47 işçiden 22 bin 97’si Demiryol-İş Sendikası’na üye bulunuyor. Sendikanın iş kolundaki üye oranı 84,83’ü buluyor.