Erkul: TBD’nin uygulamaları Avrupa Bilişim Sektöründe

Güncelleme Tarihi:

Erkul: TBD’nin uygulamaları Avrupa Bilişim Sektöründe
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2016 14:23

Erkul: TBD’nin uygulamaları Avrupa Bilişim Sektöründe

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- AVRUPA'nın bilişim politikalarına yön veren Avrupa Bilişim Dernekleri Konseyi’nde (CEPIS) Türkiye’yi 6 yıldır temsil eden ve son olarak 2 yıl önce Başkan Yardımcısı olarak seçilen Dr. R. Erdem Erkul, yeni dönemde de bu göreve aday olduğunu açıkladı.

Türkiye’nin Avrupa dijital pazarında yer alması için AB kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Erkul, "Türk şirketlerinin Avrupa’daki pazar payının artması, bilişim sektöründeki gelişmelerden haberdar olabilmesi için ülkemizin CEPIS’te temsil edilmesi önem arz ediyorö dedi. Avrupa Birliği’nin bilişim ve yazılım sektörünü bir merkezde toplayarak tek dijital pazar hedeflediğini vurgulayan Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak da Türkiye’nin CEPIS’te temsil edilmesinden sonra Konsey’de Türk bilişim sektörünün çalışmalarının örnek alındığını söyledi.

Avrupa Bilişim Dernekleri Konseyi’nde 6 yıldır TBD’yi temsil eden ve son iki yıldır Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Dr. R. Erdem Erkul, Kasım ayında yapılacak yeni dönem seçimlerine hazırlanıyor. Avrupa bilişim politikalarının belirlendiği bilişimin en büyük sivil toplum kuruluşu olan CEPIS’in kritik noktasında bulunan Dr. Erkul, Avrupa bilişim ve yazılım politikalarının belirlenmesinde ve pazar ağının oluşturulmasında söz sahibi.

TBD’NİN ÇALIŞMALARI YÖN VERİYOR

Avrupa Bilişim Dernekleri Konseyi yönetimine 2014 yılında İsviçre, İrlanda, Yunanistan, Romanya ve Türkiye’nin adayı olarak seçilen Dr. Erkul, Avrupa’nın bilişim politikalarına yön veren CEPIS’te temsil edilmenin Türkiye için önemine işaret etti. Erkul, "Türkiye olarak dijital teknolojiye her geçen gün daha fazla para ödüyoruz. Avrupa dijital pazarında yer almamız için AB kriterlerini yerine getirmemiz gerekiyor. Diğer taraftan AB, son dönemde bilişim sektöründe büyük cezalar uygulamaya başladı. Türk şirketlerinin Avrupa pazarında korunması, pazar payını artırması, bilişimde uygulanacak cezalardan haberdar olması için ülkemizin CEPIS’te temsil edilmesi önem kazandı. Türkiye’nin bilişim ve yazılımda son yıllarda gerçekleştirdiği atılımlar Avrupa’nın da yönünü ülkemize çevirdi. Türkiye bilişimde öncü davranarak son yıllarda çoğuna 10 bini aşkın kişinin katıldığı 14 farklı etkinliğe imza attı. Avrupa’da ise bu rakamlar bir iki etkinlik ve küçük gruplarla az katılımcıyla yapılıyor. Özellikle TBD’nin planlama, raporlama ve uygulamaları Avrupa tarafından bilişimde uygulanıyor. Bilişim alanında etkin ve nitelikli insan gücü elde etmek için de CEPIS’te temsil edilmemiz önemli" dedi.

CEPIS ÜYELİĞİ İLE BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE ETTİK

TBD Başkanı İlker Tabak, CEPIS’te Başkan Yardımcılığı ile temsil edilmesinden sonra Türkiye’nin Avrupa bilişim sektörü tarafından yakından takip edilmeye başlandığını belirtti. Tabak,"CEPIS üyeliği ile Avrupa Birliği üyeliğine bir adım daha yaklaşmış olduk. AB bilişim ile ilgili birtakım mevzuat kararları alırken CEPIS’e danışmakta, dolayısıyla üyesi olduğu ülkelerin görüşlerini de ilgili STK’ların aracılığıyla değerlendirmeye almaktadır. Buradaki görüşlerin Türkiye’deki mevzuatlara yansıtılması konusunda TBD olarak aracılık ve öncülük etmiş oluyoruz. Buda Türkiye için önemli getirilerden biri. Avrupa ile olan bütünleşmemizde önemli kapılardan biri olarak görüyoruz. CEPIS üyeliği bu noktada daha da önem kazanıyor. Üyeliğimizi sürdürmekte kararlıyız. Dr. Erdem Erkul’un başkan yardımcılığı görevi gibi üst düzey görevde kalmasını gönülden arzu ediyoruz. Böylece Türkiye olarak Avrupa’da kritik noktalardan birinde yönetici olarak yer almaya devam edeceğiz. Bu görevi Avrupa Birliği projelerinin bilişim ile ilgili çalışmaların doğru, sağlam, güvenilir muhataplara ulaşması, onlarla birlikte iş birliğinde olabilmemiz için temas noktası olarak da görebiliriz" dedi.

Merkezi Brüksel’de bulunan CEPIS, 1989 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Avrupa genelinde ulusal bilişim derneklerinin kurumsal üye olduğu CEPIS’in temel amacı, Avrupa’da bilgi toplumumun gelişimini teşvik etmek olarak özetleniyor. Konsey, sayısal ortamdaki hukuk ve güvenlik konularının yanı sıra çeşitli sertifikasyon programları ile “Dijital Avrupaöyı oluşturmayı hedefliyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!