“Erken evlilik” Kadın Filmleri Festivali’nde

Güncelleme Tarihi:

“Erken evlilik” Kadın Filmleri Festivali’nde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2010 00:00

Bu yıl 13. yaşını kutlayacak olan “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali”nde geri sayım başladı. Festivalde erken evliliklerin, aile içi şiddetin sorgulandığı “İyi Günde, Kötü Günde” bölümü dikkat çekiyor.

ANKARA’da 13. yılına giren “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali”ne sayılı günler kaldı. Bu yıl “Kötülük” temasıyla yola çıkan festivalin öne çıkan bölümlerinden biri de, erken evliliklere ve aile içi şiddete dikkat çeken “İyi Günde, Kötü Günde”.

Bu kategoride dört filmi sinemaseverlerle buluşturacak olan festival, kadınların umutsuzlukları üzerine insanları düşünmeye davet edecek.

Kamerayla İzdivaç

Doğa Kılcıoğlu’nun “Esra Erol’la İzdivaç” programının kamera arkasında olup bitenleri anlattığı belgeseli “Kamerayla İzdivaç”, evlilik programlarının insanlar için nasıl bir umutsuzluk yarattığını anlatıyor. Bir yandan medya eleştirisi ve sosyolojik çözümleme yapan Kılcıoğlu, bu senenin en iddialı belgesellerinden birine imza atıyor.

Kaçak Gelin

“Kısa Yoldan Adalet” de, “İyi Günde, Kötü Günde” bölümünün en dikkat çeken belgesellerinden biri. Alman yönetmenler Daniel Burkholz ve Sybille Fezer’in birlikte yönettikleri film, aile içi şiddete uğrayan ve evlerinden atılan kadınların verdikleri hak savaşını anlatıyor.

Alman yönetmen Juliane Engelmann’ın aile içi şiddeti çarpıcı bir hikayeyle sunduğu filmi “Betondaki Yaralar” ile Norveçli Karin Pennanen’in evlenmek istemeyen genç bir kadını anlattığı “Kaçak Gelin”i ise bölümün kurmaca kısa filmleri.

Kadın hakları için daha çok aydınlık

Ankara Hürriyet, kentin de, kentli kadının da temel haklarından birisi olan “Aydınlık Başkent, aydınlık sokaklar” için düğmeye basıyor.

Validen çağrı: Hürriyet’i ziyareti sırasında Ankara Valisi Kemal Önal, “Sokak lambası yanmayan vatandaşlarımızın hem valiliği, hem de belediyeyi uyarmalarını bekliyoruz” çağrısını yaparken, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi de “aydınlık sokakları” zorunlu kılıyor.

İçişleri genelgesi: İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzasıyla şubat ayında yayımlanan “kadınlar ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik uygulamaların yaygınlaştırılması” ile ilgili genelgede “sokak ve caddelerin daha iyi ışıklandırılması” da yer aldı.

Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Halime Güler de şunları söyledi:

“Ankara’daki aydınlatma probleminden herkes mağdur ama kadınlar özellikle mağdur. Zaten tüm yaşamları boyunca özgüvensizliğe sürüklenen kadınlar, sokaklardan da uzaklaştırılıyor.
Ankara’da hastanelerden tutun TBMM’nin yakın çevresine kadar birçok yer o kadar karanlık ve güvensiz ki... Biz kadınlar olarak gecelerimizi ve sokaklarımızı geri almak istiyoruz.”

Ankara Hürriyet, kentin-kentlilerin, odaların, derneklerin, mahallelerin katılımıyla başlatacağı kent kampanyasıyla yeniden “Aydınlık Başkent”e sayfalarını açıyor. Çok yakında...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!