Güncelleme Tarihi:
Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl bir yol haritası izleyeceklerini anlatırken, belediyenin mali durumu hakkında da bilgi verdi. Başkan Ercan, önümüzdeki ay Meclis’te gündeme gelecek olan ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) bir yıllık faaliyet raporu’ öncesinde değerlendirmelerde bulundu.
ÇATIŞMA ORTAMINA GİRMEYİZ
(Mansur Yavaş ve ABB’nin bir yılı) “AK Parti, belediyecilik üzerinden büyümüş bir anlayış. Belediyecilik yaparken asla siyaseti, ideolojiyi gözetmedik. Asla ‘vatandaşımızın bir kısmı şu partiye oy veriyor, şöyle yapıyor’ yaklaşımı içerisinde olmadık, olmayacağız da. Belediye başkanı olarak benim vazifem, imkânlarım ölçüsünde en iyi hizmeti götürmeye çalışmak. Bizim bu anlamda Büyükşehir Belediyesi’yle bir çatışma ortamına girmemiz mümkün değil. Şayet Büyükşehir Belediyesi’nde belediye başkanının da niyeti buysa, bu anlamda hiçbir sorunumuz yok.
CARİ HARCAMALAR İÇİN KREDİ ÇEKMEYE ASLA SICAK BAKMIYORUZ
(Sincan Belediyesi’nin mali durumu) “Koronavirüs süreci kolay olmadı. Öngörülmedik bir kaynak kullanımını gerektirdi. Virüs Çin’deyken arkadaşları topladım. Daha Türkiye’de vaka yokken 14 Şubat’ta dezenfeksiyon işlerine başladık. Okul ve camileri dezenfekte ettik. Dezenfeksiyon için kullanılan malzemelere belediyeler milyonlarca lira para harcadı. Biz hammaddeyi temin ederek çözeltiyi kendimiz yaptık ve çok az bir parayla dezenfeksiyon işlemlerini yaptık.
Önceden aldığımız tedbirlerle kendi cari ödemelerimize, yürüyen yatırımlarımıza ve hak edişlerimize zorlanmadan devam ediyoruz. Cari harcamalar için kredi çekmeye asla sıcak bakmıyoruz. ‘Kredi çekelim de maaşları ödeyelim’ gibi bir durum bizde olmaz. Kredi, sadece proje karşılığında İller Bankası gibi faiz olarak çok daha avantajlı olan durumlarda kullanılabilir. Henüz böyle bir kredi de kullanmış değiliz.
YÜZLERCE SANAYİ PARSELİMİZ OLDU
Belediye başkanlığı aynı zamanda basiretli bir tacir gibi davranmayı gerektiriyor. Katma değerini arttırarak belediye bütçesine katkı sağlayacağınız her şeyi düşünmek zorundasınız. İki yıldır devam ettirdiğimiz çalışmalarımız vardı. Sanayi bölgesinde ‘kentsel dönüşüm’ ilan ettirdik. Hazineden, kanunun el verdiği şekilde çok daha uygun aldığımız alanlara 5000’lik parselasyon yaptık. Şimdi yüzlerce sanayi parselimiz oldu. 2 bin 340 konutluk da alan kazandık. Bunlar ciddi gelir kaynakları haline dönüştü.
BUGÜN YAPSAK İKİ KATINA ÇIKARDI
Ankara’da şunu net iddia edebilirim. Sincan Belediyesi’nin yatırımlarının yüzde 10’unun yanına yaklaşacak belediye olduğunu düşünmüyorum. Ankara’nın en büyük kültür kongre merkezini yapıyoruz. Bugünkü karşılığı 100 milyon civarında. İki yıl önce yaklaşık KDV dahil 60 milyon’a ihalelendirdik. Bugün yapmaya kalksak iki katına çıkardı.
GENÇLERE YATIRIMIN DÖNÜŞÜ OLACAK
Sincan’da sadece ilk ve orta okul derecelerinde 103 bin genç var. Gençler ülkemizin de şehrimizin de geleceği. Onlara yapacağımız her türlü yatırımın mutlaka geri dönüşü olacak. Yaptığımız her yatırımla Sincan’a kent kimliği kazandırıyoruz. Özellikle kadınlara, çocuklara ve gençlere çok büyük önem veriyorum. Artık istiyoruz ki insanlar bir şeylere ulaşmak için Sincan dışına gitmesin. Sportif, sosyal, kültürel her türlü ihtiyacını ilçesinde karşılayabilsin.”
(Yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl yol haritası izlenecek) “Göreve geldiğim ilk günden itibaren çevre dostu bir belediyecilik anlayışını ortaya koymaya çalıştım. Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Erdoğan himayesindeki sıfır atık konusunda Emine Hanım düğmeye bastığı zaman biz de düğmeye basmıştık. Çok ciddi mesafe kat ettik. Geçtiğimiz yıl da büyük uluslararası zirvede kendilerinin elinden en başarılı belediye ödülünü aldık.
- Güneş panelleriyle uygun alanlarımızı donattık. Dönüştürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyoruz. Koronavirüs süreci de bunun ne kadar doğru bir adım olduğunu gösterdi.
- Veterinerlik hizmetlerimizin, çevre koruma hizmetlerimizin konseptini tamamen yeniledik.
- Ankara’ya örnek bir hayvan barınağı yapacağız. Şu anda üzerine çalışıyoruz belirleyeceğimiz iki yerden birine yapacağız. İnsanların gelip gezip görebileceği şekilde olacak. Biyolojik döngü meselesini ekleyeceğiz. Angora tavşanı, Ankara keçisi gibi Ankara’nın yerel değerlerini öne çıkaracağız. Mesela Angora tavşanının gübresi alabalıklar için çok değerli bir yem. Bu sistemi orada entegre bir şekilde kuracağız.
- Sadece Sincan’a değil Etimesgut’a, Ayaş, Beypazarı gibi geniş bir bölgeye hitap eden çarşı merkezimiz var. Yarın birisi ‘Sincan’a AVM yapacağım’ derse engel olmayız ama bu çarşı dokusunun korunması çok önemli. Lale Meydanı’nı da içine alan Kutsal, Melek, Meltem gibi çarşı merkezine sokak sağlıklaştırması planlıyoruz. Modellemelerini yaptık. İller Bankası da destekliyor. Çalışmayı sunduk, bakanlıktan onay bekliyoruz. Binalara yepyeni bir dış cephe yapacağız. Tabelalara standart getireceğiz. Tabii vatandaşın muvafakatını da alacağız. Etap etap olacak. Yıl sonuna doğru ihalesini yapmış, işe başlamış oluruz.
- Ankara’nın en büyük kültür kongre merkezini yapıyoruz. Önünde 50 dönümlük Demokrasi Parkı’nı ve arkadaki Kültür Evi’nin içinde bulunduğu bahçeyi birlikte düşündüğümüz zaman 400-500 bin insanın toplanabileceği yeni bir meydanımız olacak.
- Yeni planladığımız her şeyin içerisine akıllı şehir modellemesi yapıyoruz dijitalleştiriyoruz. Aydınlatmasından, sulamasına, ısıtmasına kadar her ihtiyaca binaen kendi kendini kontrol eden sistemler yapıyoruz.
- Pandemi sürecinde tarımın ve gıdanın önemi daha da ortaya çıktı. Belediye olarak tarım yapabileceğimiz bütün alanların envanterini çıkartıyoruz. Hatta Hazine’nin de arazilerinde izinle kullanabileceğimiz alanlar boş kalmasın üretim yapılsın diye tarım yapacağız. Ziraat Odası ile birlikte hareket edebiliriz. - Bu süreç bize yerli üretimin önemini de gösterdi. İlçemizde beş tane organize sanayi bölgesi var. Belediye olarak işin bir tarafından tutarak merkezi hükümet, sanayi ve ticaret odaları gibi bu işin bütün bileşenleriyle birlikte yerli üretimin daha ağırlık kazanması için projeler geliştireceğiz.”