Entrika planı

Güncelleme Tarihi:

Entrika planı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2023 13:54

Perde Sanat Tiyatrosu’nun oyunu ‘İstibdat Kumpanyası’, seyirciyi Osmanlı döneminde geçen bir entrika plânına götürüyor. Oyunun yönetmeni Caner Karadağ, oyunun modern tiyatro ile geleneksel tiyatronun birleşmesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Oyunun yönetmen koltuğunda oturan aynı zamanda ‘Samuel’ karakterini canlandıran Caner Karadağ, ‘İstibdat Kumpanyası’nın modern tiyatro ile geleneksel tiyatronun birleşmesi olduğunu söyledi. Karadağ, oyunla ilgili olarak şöyle konuştu: “Benim için oyunu yönetmek çok eğlenceliydi. Eğer biz oyuncular sahnede eğleniyorsak enerjimiz seyirciye de yansıyor ve onlar da eğleniyor. Aynı zamanda oyunda rol almam, benim için çok değerli. Her iki duyguyu yaşamak daha heyecan verici. Bir karaktere bürünmek, onun gibi davranmak, oynamak, gözlemlerimi ve deneyimlerimi sahneye yansıtmak her zaman benim için keyifli olmuştur.”

Entrika planı

Haberin Devamı

ÖZEL TİYATROLAR ASGARİ ÜCRETLİ AİLE BABASI GİBİ

Özel tiyatroların ayakta kalmak için güçlük çektiğini ifade eden Karadağ, “Çünkü onların arkalarında büyük destekler yok. Devlet Tiyatrosu, belediye tiyatroları gibi büyük bütçelerle oyun yapamıyorlar. Devlet destekli tiyatroların iki kostüm bütçesiyle bazı tiyatrolar ayakta kalmaya çalışıyor. Bu yüzden özel tiyatrolar her zaman yarın ne yiyeceğini bilmeyen asgari ücretle çalışan bir aile babası gibidir” dedi.

PADİŞAHI TAHTTAN İNDİRME PLANI

Osmanlı döneminde geçen oyunda padişahı tahttan indirme plânı yapan Şeref Paşa, halkı galeyana getirmek için tiyatroyu kullanmak ister. Bu yüzden Fransa’dan yarı Fransız yarı Türk Samuel Efendi’yi getirterek, Edmond Rostand’ın Cyrano de Bergerac adlı oyununun sahnelenmesini ister. Tabii bu oyunun sahnelenmesi için oyunculara da ihtiyaç vardır. Tiyatroların yakıldığı, oyuncuların sürgün edildiği bir dönemde oyuncu bulmak çok zordur. Şeref Paşa bunun için yardımcısı Sefer Bey’i görevlendirir. Sefer Bey ise ancak Recai Efendi’nin topluluğunu bulabilir. Provalar başladıktan sonra, artık seyirci için sürprizler de başlamış olur. Uğur Saatçi’nin yazdığı, Caner Karadağ’ın yönettiği oyunda Ayşe Ünlü, Caner Karadağ, Emre Ayalp, Eren Ataseven, Erdeniz Altın, İbrahim Sevinç, Merve Parlak, Mehmet Ali Çetintaş, Özcan Özdemir, Tolga Furkan Güler, Umut Görkem Demir ve Volkan Özbay rol alıyor.

Haberin Devamı

Entrika planı


Oyun, 13 Şubat Pazartesi Akün Sahnesi, 20 Şubat Pazartesi AST Bilkent Center Sahnesi, 27 Şubat Pazartesi ise Fade Sahne’de Ankaralı izleyicilerle buluşacak.

BAKMADAN GEÇME!